Udland

Tyrkiet sender udenlandske IS-krigere hjem i dag: - Skal straffes hårdest muligt, siger minister

Præsident Recep Tayyip Erdogan oplyste torsdag, at der sidder 1149 medlemmer af IS i tyrkiske fængsler. 737 af dem er udenlandske.

Den dansk-palæstinensiske Syrienkriger Ahmad Salem el-Haj er ifølge TV 2's oplysninger netop landet i Danmark efter at have siddet fængslet i Tyrkiet siden 2017.

Det sker, efter en talsmand for det tyrkiske indenrigsministerium, Ismail Catakli, tidligere oplyste til det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu, at flere udenlandske Syrienkrigere ville blive sendt ud af Tyrkiet mandag.

Talsmanden oplyste, at en amerikansk statsborger, der har kæmpet for den militante gruppe Islamisk Stat (IS), allerede er blevet sendt ud af landet, mens både en tysk og den danske IS-kriger ville blive sendt hjem i løbet af mandagen.

Skal straffes hårdest muligt

Ifølge britiske The Guardian står yderligere to IS-krigere med dansk statsborgerskab til at blive sendt ud af landet i den nærmeste tid.

Hvad der venter dem, vides ikke. Men i en skriftlig kommentar til Ritzau skriver justitsminister Nick Hækkeup (S):

- Fremmedkrigere, der måtte komme til Danmark, skal straffes hårdest muligt. Hvis de allerede er dømt i udlandet, må myndighederne se på, om de kan straffes yderligere her i landet.

TV 2 har talt med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), som henviser vil det skriftlige svar fra justitsministeren.

En dansk IS-kriger bliver sendt hjem fra Tyrkiet i løbet af mandagen

Sagen er lukket

Ifølge journalist Sultan Coban, som befinder sig i Tyrkiet, sender hjemsendelserne et signal om, at Erdogan vil vise konsekvenserne af de IS-krigere, der befinder sig i landet.

Præsident Recep Tayyip Erdogan oplyste torsdag, at der sidder 1149 medlemmer af IS i landets fængsler, og at 737 af dem er udenlandske borgere.

- Vi ved ikke noget om, hvordan den her dansker vil blive sendt hjem, siger Sultan Coban og forklarer, at de tyrkiske myndigheder udelukkende har oplyst, at danskerens sag er lukket, og at vedkommende derfor sendes hjem.

Hvor stor en rolle danske myndigheder spiller i hjemsendelsen, og hvad der venter den danske IS-kriger, vides ikke. Men i et skriftligt svar til TV 2 skriver Anklagemyndigheden:

- Vi kan bekræfte, at vi er i dialog med de tyrkiske myndigheder om en dansk statsborger dømt i Tyrkiet for terror. Vi har ikke yderligere kommentarer.

Vil hjemsende 2500 krigere

Tyrkiets indenrigsminister, Suleyman Soylu, meddelte i sidste uge, at man mandag ville begynde at sende IS-krigere til deres hjemlande - også selvom nogle har fået inddraget deres statsborgerskab i de pågældende lande.

Det forlyder mandag desuden, at 7 tyske IS-krigere, 11 franskmænd og 2 med irsk pas inden længe vil blive sendt ud af landet. Det sker 14. november, siger talsmanden.

Tyrkiet har planer om at hjemsende omkring 2500 krigere. Størstedelen vil blive sendt til EU-lande, siger den tyrkiske statslige tv-station TRT Haber.

- Det er Erdogan og Tyrkiet, der har bukserne på lige nu. Det er ham, der har lukket for flygtningestrømmene, og derfor også ham, der kan åbne for dem igen, siger TV 2-korrespondent Simi Jan.

Støjberg efterlyser Lindholm

Næstformand i Venstre Inger Støjberg håber, at IS-krigerne vil blive straffet - og "forhåbentlig længe", tilføjer hun.

Hun kritiserer i samme åndedrag regeringen for at afblæse projektet om et udrejsecenter på øen Lindholm, som Støjberg selv var med til at vedtage som tidligere udlændinge- og integrationsminister.

- En eller anden dag kommer han jo ud af fængslet igen, og så – som det ser ud nu – kommer han jo til at leve på Kærshovedgaard i Midtjylland og færdes der. Det er dybt, dybt problematisk, siger hun til TV 2 om den IS-kriger, der mandag sendes ud af Tyrkiet.

Også den konservative retsordfører, Naser Khader, kritiserer det faktum. at der mandag er en IS-kriger på vej mod Danmark. Han mener, at vi "importerer sikkerhedsrisiko til Danmark" og ser ligesom Støjberg ingen årsag til at få fremmedkrigere til landet.

Men Rosa Lund fra Enhedslisten mener omvendt, at det er den eneste måde, hvorpå vi kan sikre en retsforfølgelse.

Retsordfører for Enhedslisten, Rosa Lund, fortæller, at Enhedslisten er glade for, at IS-krigere bliver hjemsendt, da det er eneste mulighed for at retsforfølge dem.