Udland

Det må være klappet af med Trump, siger ekspert om IS-hjemsendelser

Blandt de hjemsendte IS-krigere er den 28-årige danske statsborger Ahmad Salem el-Haj.

Tyrkiet gør nu alvor af truslerne om at sende fængslede IS-krigere til deres hjemlande.

Noget tyder på, at Tyrkiet har en form for accept eller billigelse af det her træk fra Det Hvide Hus

Tidligere korrespondent i Tyrkiet, Martin Selsøe

Ifølge den tyrkiske statslige tv-station TRT vil Tyrkiet hjemsende omkring 2500 krigere, hvoraf størstedelen vil blive sendt til EU-lande.

Hjemsendelserne sker nu, fordi Tyrkiet føler, at landet står alene med ansvaret for de krigere, der efter Islamisk Stats fald er flygtet til Tyrkiet. Det siger Martin Selsøe, tidligere korrespondent i Tyrkiet og journalist på TV 2:

- De føler, at vi tørrer aben af på dem, når vi siger, at de ikke længere er vores statsborgere, så nu må I selv rode med det. Det, Tyrkiet blandt andet siger, er: "Nogle af de her mennesker har begået forbrydelser i Syrien, så det har ikke noget med os at gøre".

Accept fra Det Hvide Hus

Ifølge Martin Selsøe er det en meget voldsom reaktion, når Tyrkiet – tilsyneladende uden foregående aftale – begynder at sende folk ud, som tyrkerne ved, at allierede lande ikke vil have.

- Tyrkiets erfaringer de seneste par uger har været, at når man ikke kommer nogen veje med at forhandle, kan de opnå deres vilje ved at presse den igennem. Det var det, vi så med invasionen af det nordlige Syrien, hvor Vesten føjer sig, når Tyrkiet sætter magt bag ordene, siger Martin Selsøe til TV 2.

Noget tyder noget på, at Tyrkiet har en form for accept fra Det Hvide Hus til at hjemsende IS-krigerne, mener Martin Selsøe.

- På onsdag skal Tyrkiets præsident Erdogan på besøg i Det Hvide Hus. Det ville være meget besynderligt, hvis det her ikke var klappet af. Så noget tyder på, at Tyrkiet har en form for accept eller billigelse af det her træk fra Det Hvide Hus, siger Martin Selsøe.

Skød til måls efter Fogh

Blandt de hjemsendte IS-krigere er ifølge TV 2's oplysninger den 28-årige danske statsborger Ahmad Salem el-Haj, som mandag eftermiddag landede i Københavns Lufthavn og derefter blev anholdt.

Ahmad Salem el-Haj er mest kendt for at optræde i en video, hvor han sammen med tre andre danske Syrienkrigere skyder til måls efter plakater af folketingsmedlem Naser Khader (K), tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og andre fremtrædende danskere.

I 2017 blev Ahmad Salem el-Haj i Tyrkiet idømt en fængselsstraf på fire år og to måneder, men siden november 2018 har han siddet i en celle i et udrejsecenter.

Flere er på vej

Tyrkiets indenrigsminister, Suleyman Soylu, meddelte i sidste uge, at man mandag ville begynde at sende IS-krigere til deres hjemlande - også selvom nogle har fået inddraget deres statsborgerskab i de pågældende lande.

Syv tyske IS-krigere, 11 franskmænd og to med irsk pas inden længe vil blive sendt ud af landet. Det sker 14. november, siger en talsmand for det tyrkiske indenrigsministerium.

Ifølge britiske The Guardian står yderligere to IS-krigere med dansk statsborgerskab til at blive sendt ud af landet i den nærmeste tid.

Den danske regering har meldt ud, at den vil gøre alt for at undgå, at Syrienkrigere kommer tilbage til Danmark - hvilket statsminister Mette Frederiksen (S) understregede mandag i et opslag på Facebook:

- De her mennesker har vendt os ryggen. Vi arbejder videre for at finde internationale løsninger, så de kan retsforfølges i de områder, de måtte have begået forbrydelser.