Donald Trump

Trump raser over rigsretssagen – men timingen er dårligt nyt for Demokraterne

Præsidenten føler sig uretfærdigt behandlet af oppositionen, men det kan faktisk blive Demokraterne, der får håret i postkassen.

USA's præsident, Donald Trump, brokker sig jævnligt over, at Demokraternes impeachment inquiry skulle være udemokratisk og uretfærdigt, selvom den nuværende proces faktisk minder utrolig meget om de tidligere undersøgelser rettet mod Richard Nixon og Bill Clinton.

I de amerikanske medier bliver der fokuseret en del på, hvordan rigsretsprocessen i sidste ende mon vil influere udfaldet af det kommende præsidentvalg.

Til gengæld har der ikke været så meget fokus på, hvordan Demokraterne rent lavpraktisk kan ende med at få håret i postkassen i forløbet.

Men det er nu så småt ved at være; blandt andet fordi det er ved at gå op for oppositionspartiet og særligt de mange demokratiske præsidentkandidater, der sidder i Senatet.

Proceduren presser præsidentkandidaterne

Jeg har selv tidligere været fortaler for, at en rigsretssag kan vise at blive en fordel for de demokratiske senatorer, der også stiller op til præsidentvalget.

Logikken var, at særligt Kamala Harris, Cory Booker og Amy Klobuchar vil kunne bruge det tv-transmitterede politiske spektakel, som en rigsretssag er, til deres fordel i præsidentvalgkampen.

Men det forudsætter selvsagt, at kandidaterne faktisk får taletid. Hvorvidt dette bliver tilfældet, afhænger ironisk nok af, om den republikanske flertalsleder, Mitch McConnell, siger god for en procedure, der giver senatorerne lov til at stille mundtlige spørgsmål.

Alternativet er, at senatorerne kun får lov til at stille skriftlige spørgsmål og ellers bare sidder og lytter andægtigt.

De demokratiske senatorer, der også er præsidentkandidater, står dermed i et kæmpe dilemma. De har allesammen for længst meldt ud, at de mener, at der burde indledes en rigsretssag mod Donald Trump, og at præsidenten burde afsættes af Senatet.

Men samtidig er impeachment ikke et emne, som de demokratiske vælgerne vægter særlig højt. Vælgerne er ikke overraskende mere optaget af det, man i USA kalder kitchen table issues.

Med andre ord lavpraktiske politiske problemstillinger som deres sygesikringssituation, uddannelsespolitik, og hvorvidt de har flere penge mellem hænderne.

Demokraternes dilemma

Så hvad gør disse pressede præsidentkandidater om nogle uger eller måneder, når Senatet efter alt at dømme skal tage stilling til det monumentale politiske spørgsmål, hvorvidt Donald Trump som den første siddende præsident skal afsættes, og valgkampen i de første primærvalgsstater Iowa og New Hampshire samtidig er i fuld gang?

Senatorerne har mødepligt seks dage om ugen, såfremt Senatet bliver skueplads for en rigsretssag mod præsidenten. I så fald fungerer de 100 senatorer som nævningeting, mens udvalgte medlemmer af Repræsentanternes Hus agerer som anklagere.

Modsat en dansk rigsretssag er det i USA Senatets folkevalgte politikere og ikke dommere, der i sidste ende skal fælde dom i den politiske impeachment-proces, som vi herhjemme ofte omtaler som en rigsretssag.

Tidligere rigsretssager har taget mellem en til tre måneder. Med andre ord er vi rent lavpraktisk allerede nu et sted, hvor Demokraternes timing betyder, at en række håbefulde senatorer nok vil skulle bruge størstedelen af den resterende tid frem mod de første primærvalg på at agere nævningeting fremfor at føre valgkamp.

Som Senatets republikanske flertalsleder, Mitch McConnell, spidsfindigt har bemærket, er det næppe noget ønskværdigt scenarie for de seks demokratiske præsidentkandidater, der også er senatorer.

Biden og Buttigieg profiterer

Til gengæld må man formode, at Joe Biden og Pete Buttigieg gnider sig i hænderne over partifællernes lavpraktiske problemer.

Af de få realistiske bud på at vinde partiets nominering er det nemlig kun den forhenværende vicepræsident og den unge borgmester, der klarer frisag og kan føre valgkamp døgnet rundt, skulle Senatet agere nævningeting inden længe.

Som den politiske analytiker Sean Trende har pointeret, kan man med andre ord forestille sig reaktionen fra mange Demokrater, hvis rigsretssagen kommer til at falde midt ind i de første primærvalg, og en række forhåbningsfulde præsidentkandidater skal tilbringe tiden i Senatet som nævninge fremfor i de første primærvalgsstater.

Patriotisme eller primærvalg?

At indlede en impeachment-proces er som bekendt en politisk beslutning.

Af samme årsag kan Demokraterne selvfølgelig vælge ikke at sende sagen videre til Senatet, hvis man vurderer, at det ville skade partiet i valgkampen, at så mange præsidentkandidater kommer til stå med håret i postkassen.

Som Barack Obamas tidligere rådgiver, David Axelrod, har formuleret det:

- Jeg kan ikke komme i tanke om mere ødelæggende nyheder for dit kandidatur, end hvis du under en præsidentvalgkamp er bundet til skrivebordet i Washington dag efter dag op til primærvalget i Iowa.

Men det flugter selvsagt dårligt med oppositionens talestreg, at præsident Trumps ageren i Ukraineskandalen ikke giver partiet andre muligheder end at sætte fædrelandskærligheden højere end partipolitiske hensyn, da det angiveligt er USA's demokrati, der står på spil.

Spørgsmålet er dog, om pressede præsidentkandidater som Kamala Harris, Cory Booker og Amy Klobuchar stadig har samme tankegang, når det kommer til stykket?