Udland

Stormfuld debat i Japan - må kvinder gå med briller?

Kvindelige ansatte med briller er et kontroversielt emne i Japan lige nu. Kvinderne på billedet er dog en undtagelse - de arbejder som modeller for fjernsynsproducenten Sharp og gør reklame for 3D-briller Yoshikazu Tsuno / Scanpix Denmark

Mange arbejdsgivere frabeder sig briller hos deres kvindelige ansatte. Nu svarer japanske kvinder igen med en storm på sociale medier.

I øjeblikket raser en usædvanlig kønspolitisk debat i Japan: Er det i orden, at kvinder bærer briller, når de er på arbejde?

Det var et program på tv-stationen Nippon TV, der har sat gang i debatten. Programmet afslørede, at en række japanske virksomheder - med vidt forskellige begrundelser – ikke ville lade kvindelige ansatte gå med briller.

En stor butikskæde forklarede, at ekspedienter med briller gav kunderne "et koldt indtryk".

En kæde af skønhedssaloner afviste briller, fordi man ikke kunne se de kvindelige ansattes øjenmakeup ordentligt.

Et luftfartsselskab forklarede, at briller til kvinder udgjorde "en sikkerhedsrisiko".

Og en restaurantkæde forklarede, at det virkede "uforskammet", hvis kvindelige tjenere bar briller sammen med traditionelt japanske klædedragter som en kimono.

"Forhistorisk" og "idiotisk"

Tv-programmet vakte stor opsigt i Japan og satte gang i en storm på sociale medier, hvor begrænsningerne bliver kaldt både "forhistoriske" og "idiotiske". Samtidig begyndte en række kvinder at dele billeder af sig selv med briller.

- Grundene til, at kvinder ikke må gå med briller, giver virkelig ikke mening. Det handler alt sammen om køn. Det er ret diskriminerende, siger den japanske sociologiprofessor Kumiko Nemoto til BBC.

Hun kalder det et klassisk eksempel på 'gammeldags’ japansk tænkning:

- Det handler ikke om, hvordan kvinderne udfører deres arbejde. Virksomhederne lægger vægt på, at kvindernes skal optræde feminint, og det står i modstrid med at bære briller, siger hun.

Una Mishra-Newbery, der er direktør i den japanske afdeling af Women’s March Global, siger at det er en absurd diskussion at have i 2019:

- Politiseringen af kvinders kroppe og hvad vi har på er stadigvæk et våben for patriarkatet. Det er 2019, og alligevel skal kvinder stadigvæk kæmpe for at blive vurderet på vores værdi og arbejde, siger hun til avisen The Independent.

Diskrimination

Ifølge den japanske afdeling af Human Rights Watch kan det være en sag for domstolene. Problemet er imidlertid, at reglerne i mange tilfælde er underforståede og ikke-nedskrevne.

- Hvis reglerne kun forbyder kvinder at gå med briller, så er det diskrimination overfor kvinder, siger lederen af Human Rights Watch, Kanae Doi, til Reuters.

Den aktuelle debat vækker minder om en tilsvarende diskussion i foråret, der handlede om arbejdsgivernes ret til at kræve, at kvinder skulle gå med høje hæle.

Dengang nåede diskussionen helt op på parlamentsniveau, hvor landets sundheds- og arbejdsminister, Takumi Nemoto, vakte manges raseri ved at kalde krav til påklædningen - som for eksempel kravet om høje hæle - for både "nødvendigt og passende".