Udland

Del af Berlinmuren på rundtur i Washington med besked til Trump

Lørdag er muren blevet kørt rundt på ladet af en trailer i centrum af Washington.

Lørdag er det præcis 30 år siden, at Berlinmuren faldt, og Tyskland blev genforenet efter 28 års splittelse.

Og netop af dén årsag er en del af den 155 kilometer lange mur blevet sendt over Atlanten.

- Vi vil gerne give dig ét af de sidste stykker af den faldne mur for at minde om USA's dedikation til opbygge en verden uden mure, står der blandt andet på det 2,7 tons tunge stykke beton, der er underskrevet "Berlins borgere".

Muren er en gave til præsident Trump og skal ses som en stor ’tak for hjælpen’. Men det er også minde om, at mure ikke gør noget godt:

- Vi vil minde præsidenten om, at USA altid har kæmpet imod mure. Om det er mure lavet af beton eller symbolske. Berlinmuren kostede liv, og en ny mur vil gøre det samme, siger Christoph Diepes, pr-ansvarlig for NGO’en Die Offene Geseelschaft, til TV 2.

Trump lovede mur

Die Offene Geseelschaft betyder frit oversat ’det åbne samfund’, og projektet er døbt "The Wall against Walls" (Muren imod mure. red).

For murens fald er et globalt symbol på netop kampen for frihed og et åbent samfund, siger Christoph Diepes. Der er med andre ord brug for politik, der sikrer, at der i fremtiden ikke er flere, men færre mure, og at befolkninger kan leve fredeligt på tværs af grænser.

John F. Kennedy, Ronald Reagan og Georg Bush Sr. kæmpede i deres præsidentembeder alle imod Berlinmuren, og med initiativet vil organisationen minde den siddende præsident om, at den fælles historie også forpligter til at kæmpe imod mure i fremtiden, lyder det.

Muren blev fløjet til New York, hvor den siden blev transporteret til Washington.

- Tyskland er forenet igen, og i Berlin minder få stykker af muren os om, at ingen mur varer evigt, står der i den korte, påmalede hilsen på muren.

Præsident Trump lovede under valgkampen i 2016 at bygge en mur på grænsen til Mexico i forsøget på at stoppe "strømmen af voldelige forbrydelser begået af illegale immigranter". Og Mexico skulle selv betale, lød det.

- Jeg vil bygge en storslået mur, og jeg får Mexico til at betale for den, sagde den amerikanske præsident Donald Trump, da han annoncerede sit præsidentkandidatur i 2015, til Time Magazine.

Hvad er Berlinmuren?

Efter Anden Verdenskrig delte sejrherrerne Frankrig, USA, England og Sovjetunionen det erobrede Tyskland mellem sig.

Selvom den ikoniske hovedstad Berlin lå dybt inde i det Sovjetiske Østtyskland, fik de tre vestlige magter alligevel kontrol over hver deres zone i byen, og dermed oprettedes en vestlig enklave inde i Østblokken.

Efterhånden som Den Kolde Krig eskalerede, og tusinder af østtyskere flygtede til det liberale Vesttyskland gennem Berlin, blev den vestlige del af byen omkranset af en svært bevogtet grænse.

Siden har præsidenten gentagende gange fastholdt, at muren skal bygges – uden at det dog er sket. Flere prototyper er dog blevet testet.

Håber på museumsplads

Christoph Diepes fastholder, at formålet ikke er direkte relateret til muren ved Mexico, men er en mere generel appel.

Han fortæller videre, at de informerede Det Hvide Hus om gaven tidligere på ugen, ligesom at de har været i kontakt med den tyske ambassade i Washington.

Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske med den, men vi håber, at den får plads på et museum

Christoph Diepes, pr-ansvarlig hos Die Offene Geseelschaft

Men de har endnu ikke hørt noget fra præsidenten, så gaven er endnu ikke blevet overrakt til Donald Trump, selvom den er ankommet til hovedstaden. Gaver til siddende præsidenter tilhører dog ikke præsidenten selv. Den tilhører folket, og derfor håber organisationen, at den kommer dem til gode:

- Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske med den, men vi håber, at den får plads på et museum eller en offentlig plads, siger Christoph Diepes.

Foreningen er meget aktiv på sociale medier, og på Facebook kan man se, at organisationen lørdag har forsøgt at aflevere muren – uden held.

Delivery of our letter for the President

Posted by The Wall Against Walls on Saturday, November 9, 2019

Derfor har de i stedet kørt den rundt i Washington på ladet af en trailer, så folk kunne interagere og tage billeder med den, oplyser Christoph Dieter.

Donald Trump, der ellers er notorisk kendt for at ytre sig på sociale medier, har ikke kommenteret på gaven, selvom han er nævnt i flere af opslagene.

Die Offene Geseelschaft holder til i Berlin, hvor de også erhvervede sig stykket af muren.

Siden fløj de det til New York, hvorefter den blev transporteret til Washington. Det hele er finansieret af private donationer.