Udland

Whistleblowers advokat i brev: Trump bringer min klient i fare

USA's præsident Trump kalder hele sagen for "et svindelnummer". Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Præsidenten har offentligt krævet whistleblowerens identitet afsløret.

Advokaten til den whistleblower, hvis klage har udløst truslen om en rigsretssag mod USA's præsident Trump, har sendt et brev til Det Hvide Hus, hvori han advarer præsidenten mod fortsat at angribe hans klient.

Det er CNN's journalist Anderson Cooper, som er kommet i besiddelse af brevet.

- Jeg skriver ud fra dyb bekymring om, at jeres klient, USA's præsident, er engageret i retorik og aktiviteter, som placerer min klient, efterretningstjenestens whistleblower og dennes familie i fysisk fare, skriver advokaten Andrew Bakaj blandt andet.

- Jeg skriver for med al respekt at bede om, at I rådgiver jeres klient om de lovmæssige og etiske farer, som han placerer sig selv i, hvis nogen kommer fysisk til skade som et resultat af hans - eller hans indirekte opførsel, lyder det fortsat.

Flere modangreb

Siden whistlebloweren i september indgav sin klage, hvor han beskyldte præsidenten for at misbruge sin magt til at bede Ukraine om at undersøge den politiske modstander Joe Biden og dennes søn, Hunter Biden, for ulovligheder, har Trump rettet adskillige modangreb mod whistlebloweren, som han har forsøgt at bringe i miskredit.

Beskyldningerne kredser om en famøs telefonsamtale, der fandt sted 25. juli mellem Donald Trump og den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij.

Trump afviser dog at have handlet forkert under samtalen.

- Whistlebloweren tager meget fejl, og han skal stå frem. Fake news-medierne ved, hvem han er. Men eftersom de er en forlænget arm for Demokraterne, vil de ikke afsløre hans identitet, fordi det vil koste dem dyrt.

- Afslør whistlebloweren, og afslut processen om rigsretssagen, har Donald Trump tidligere skrevet på Twitter, samtidig med at han har kaldt hele sagen for "et svindelnummer".

"Nærmest en spion"

I sit brev til Det Hvide Hus henviser Andrew Bakaj netop til, at Donald Trump har tilskyndet flere journalister til at afsløre whistleblowerens identitet som en "tjeneste til offentligheden".

Den opfordring faldt i en lydoptagelse fra et møde med USA's FN-delegation i september, som Los Angeles Times siden har offentliggjort brudstykker af.

- Jeg vil vide, hvem den person er, som gav whistlebloweren informationen? For det er tæt på at være en spion. Ved I, hvad vi gjorde ved spioner i gamle dage, da vi var smarte? Vi plejede at håndtere spioner og forræderi anderledes, end vi gør i dag, sagde præsidenten i optagelsen.

Og sådanne ord er ikke en præsident værdig, lyder det fra whistleblowerens advokat.

- Disse er ikke ord fra et individ med et fast greb om betydningen af det embede, han besidder, heller ikke grundlæggende forståelse for betydningen af hvert ord, han formulerer i kraft af det embede, skriver Andrew Bakaj i brevet.

Donald Trump jr. (til højre) har delt den formodede whistleblowers identitet på Twitter.

Advokaten slutter af med at understrege, at "i fald nogen kommer fysisk til skade, vil min medrådgiver, Mark Zaid, og jeg ikke tøve med at tage ethvert passende tiltag mod jeres klient. Dem, som er medskyldige i denne hævngerrige kampagne mod min klient - enten gennem handlinger eller inddirekte handlinger - vil også blive holdt ansvarlige, hvad end det er juridisk eller moralsk".

Whistleblowerens identitet er ikke officielt afsløret, men de seneste dage har et navn - som menes at være whistleblowerens - floreret blandt politikere på højrefløjen. Blandt andet har præsident Trumps søn, Donald jr., delt navnet.

Via Twitter linkede Donald Trump jr. til en artikel i det kontroversielle medie Breitbart, hvor personens navn blev angivet, ifølge Forbes.

Som følge af whistleblowerens afsløringer har et flertal i Repræsentanternes Hus stemt for formelt at tage skridt mod en rigsretssag mod præsidenten.

Whistlebloweren har søndag tilbudt at besvare spørgsmål direkte fra republikanere i efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus via skriftlige svar. Det siger en af whistleblowerens advokater, Mark Zaid.