Udland

Tyrkiet 'holder Europa i kort snor' - truer med at sende IS-krigere hjem fra mandag

Ifølge Tyrkiets præsident er der langt over 700 krigere fra andre lande i tyrkiske fængsler.

Tyrkiet vil fra mandag begynde at sende krigere fra Islamisk Stat (IS), der sidder i tyrkiske fængsler, tilbage til deres hjemlande.

Det siger den tyrkiske indenrigsminister, Suleyman Soylu.

Det menes primært at være rettet mod europæiske landes statsborgere, som har tilsluttet sig IS.

- Vi siger nu, at vi vil sende dem tilbage til jer. Vi vil begynde fra mandag, siger Soylu ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

For blot seks dage siden sagde Suleyman Soylu, at Tyrkiet ville holde på de islamistiske krigere 'en tid' inden, at de ville sende dem hjem.

Han kritiserede samtidig en række europæiske lande, der gennem lovgivning har gjort det muligt at fratage fremmedkrigeres statsborgerskab, hvilket også Danmark for nyligt gjorde.

- De har valgt den nemme løsning. De har sagt: "Jeg har taget hans statsborgerskab. Nu er det dit problem". Det er uacceptabelt. Det er totalt uansvarligt, siger Suleyman Soylu ifølge nyhedsbureauet AFP.

Europa vil ikke have dem hjem

Suleyman Soylu har tidligere beskyldt Storbritannien og Holland for at benytte sig af "den lette vej" ved at fratage IS-krigere med dobbelt statsborgerskab deres britiske og hollandske statsborgerskab, men har endnu ikke nævnt Danmark.

Dette på trods af, at den danske regering indførte samme lovpraksis for to uger siden. Det betyder, at Danmark ikke længere vil tage imod disse IS-folk.

- Vi er ikke et hotel for nogens Daesh-medlemmer, sagde Soylu for nylig og brugte den arabiske forkortelse for Islamisk Stat.

Også andre europæiske lande har nægtet at lade IS-krigere vende tilbage. Det samme gælder også for de koner og enker, der holdes fanget af Syriens Demokratiske Styrker (SDF), der er en overvejende kurdisk organisation i det nordøstlige Syrien.

Lyn-analyse

Da tyrkerne i sidste måned gik ind i Syrien, var der en masse IS-fanger i kurdisk varetægt, der pludselig er kommet i tyrkisk varetægt. Det frustrerer Tyrkiet, at de skal håndtere farlige IS-fanger, der er europæiske statsborgere. De tænker, hvorfor skal vi stå med problemet? Samtidig er der også problemet med IS-trusler og angreb i Tyrkiet, så de bruger også denne trussel til at holde Europa i kort snor og sige: "hvis I ikke samarbejder, så kan vi sende de her mennesker til Europa." Der kommer til at være diplomatiske kampe mellem Tyrkiet og Europa de kommende uger. 

Tusindevis af jihadister fængslet i Syrien

De kurdiske militser i Syrien har kæmpet side om side med USA for at nedkæmpe IS. Ifølge kurdiske kilder har SDF 12.000 militante jihadister i deres varetægt.

Men præsident Donald Trump brød i sidste måned alliancen med kurderne, Det har skabt frygt for, at det kaos, som det har skabt i det nordøstlige Syrien, vil gøre det muligt for IS-krigere i fangenskab at slippe væk, at omgruppere sig til en ny slagkraftig styrke eller at flygte helt.

Det kompliceres af, at Tyrkiet i sidste måned sendte soldater ind over grænsen for at etablere et over 30 kilometer bredt bælte i det nordøstlige Syrien.

IS-krigerne i de kurdiske fængsler kommer fra 54 lande ifølge kurderne.

Præsident Recep Tayyip Erdogan oplyste torsdag, at der sidder 1149 medlemmer af IS "i vores fængsler, og 737 af dem er udenlandske borgere".

Suleyman Soylu siger ikke noget om, hvilke lande IS-krigerne, der vil blive sendt tilbage, kommer fra, eller hvordan det skal foregå.