Udland

Stiller han op? Rigmand kan ændre valgkampen i USA

Den 77-årige Michael Bloomberg overvejer at stille op som præsident i USA. Jeff Kowalsky / Ritzau Scanpix

New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg stiller muligvis op til posten som USA's præsident. Han er bekymret for landets fremtid.

USA's nuværende præsident, Donald Trump, udgør en hidtil uset trussel mod nationen og skal besejres. Det mener New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg, og derfor overvejer milliardæren at stille op som præsident.

Mike er bekymret

Howard Wolfson, talsmand for Michael Bloomberg

Michael Bloomberg har ikke truffet den endelige beslutning endnu, selv om en lang række amerikanske medier fredag bringer historien om, at han er tæt på at stille op, oplyser han gennem sin talsmand, Howard Wolfson.

Hvis han vælger at stille op, bliver Michael Bloomberg kandidat for Demokraterne, fordi han synes, at det nuværende felt af kandidater er for svagt til at slå Donald Trump.

- Mike er i stigende omfang bekymret for, at det nuværende felt af kandidater ikke står stærkt nok til at gøre det, siger talsmanden Howard Wolfson til nyhedbureauet AP.

Michael Bloomberg er formentlig nødt til at offentliggøre sit kandidatur meget snart for at kunne deltage i samtlige af de kommende primærvalg, hvor Demokraterne skal finde deres kandidat.

I staten Alabama er fredag sidste dag, hvor kandidater kan tilmelde sig primærvalget, og ifølge CNN har milliardæren sendt folk til staten for at forberede kandidaturet.

Hans talsmand oplyser til tv-stationen, at man forventer at få ordnet papirarbejdet i denne uge, men at Michael Bloomberg ikke har truffet den endelige beslutning endnu.

Milliardæren der blev politiker

Den 77-årige Michael Bloomberg har grundlagt sin formue i finansverdenen på Wall Street, hvor han begyndte at sælge computerterminaler i 1970'erne. Via terminalerne kunne børsmæglere se opdaterede aktiekurser hvert tredje minut, og det gjorde Michael Bloomberg rig.

NMichael Bloomberg i 2002.

Formidlingen af data via Bloomberg-terminalerne bragte bankmanden ind i medieverdenen, hvor han skabte koncernen, der bærer hans navn. Michael Bloomberg er god for omkring 52 milliarder dollars, og det placerer ham ifølge Forbes Magazine på ottendepladsen over USA's rigeste.

Indtil han var 59 år gammel, havde han aldrig været aktiv i politik, men så besluttede han sig pludselig for at stille op til borgmesterposten i New York for Republikanerne. Han blev valgt i 2001, hvor han afløste Rudy Giuliani, der i dag er rådgiver for Donald Trump.

Michael Bloomberg var borgmester i byen i 12 år, og i en bog om ham af journalisten Eleanor Randolph, der var politisk medarbejder på New York Times i en årrække, nævnes han som en af byens bedste borgmestre nogensinde.

Michael Bloomberg i 2004, hvor sikkerheden i byen stadig var skærpet efter terrorangrebene den 11. september 2001.

- Kriminaliteten styrtdykkede, skolerne blev bedre, racespændingerne blev mindre, kulturlivet blomstrede, turismen boomede, og pengekassen bugnede, skriver journalisten Eleanor Randolph, der fortæller i bogen, at hun aldrig stemte på ham.

Michael Bloomberg blev dog også kritiseret. Blandt andet for at lade politiet gennemføre flere kropsvisitationer og midlertidige anholdelser end tidligere i områder, der primært var beboet af sorte og folk af latinamerikansk herkomst.

Drømmen om Det Hvide Hus

Michael Bloomberg har tidligere flirtet med tanken om at stille op som præsident. Første gang var i 2008, men han besluttede at blive på borgmesterposten, fordi det lykkedes at få udvidet den maksimale årrække, man kunne blive i embedet fra 8 til 12 år. Dermed blev han i embedet helt frem til 2012.

Michael Bloomberg besøgte Danmark i maj 2019. Da var han her som FN's særlige klimaudsending.

I 2016 overvejede han igen at stille op som præsident. Dengang dom partiuafhængig kandidat, men han endte med at støtte Hillary Clintons kandidatur i stedet. Han meldte sig i øvrigt først ind hos Demokraterne i 2018.

Også denne gang har der været talrige spekulationer om, hvorvidt valget i 2020 bliver Michael Bloombergs chance.

Ifølge New York Times fik han tidligere på året gennemført omfattende meningsmålinger for at undersøge sine muligheder. Ifølge avisen valgte han dengang at droppe planerne, fordi hans eventuelle modkandidat Joe Biden så for stærk ud.

Hvis Michael Bloomberg beslutter sig for at stille op alligevel, kommer han til at konkurrere med 17 andre kandidater. De demokratiske kandidater, der klarer sig bedst i meningsmålingerne, er USA's tidligere vicepræsident Joe Biden, senatoren Bernie Sanders og senatoren Elizabeth Warren.

De to sidstnævnte er de mest venstreorienterede, og ifølge de seneste meningsmålinger ser de ud til at tabe til Donald Trump, hvis de vinder nomineringen.

Meningsmålingerne har i anden halvdel af 2019 heller ikke været for gode ved Joe Biden, der desuden er plaget af Donald Trumps anklager om, at han har medvirket til korruption i Ukraine.

Hvor mange penge Michael Bloomberg er villig til at poste i et eventuelt kandidatur er ikke oplyst, men i 2018 brugte han ifølge New York Times 80 millioner dollars på at hjælpe Demokraterne til at genvinde flertallet i Repræsentanternes Hus.