Udland

Eks-præsident sat fri efter kontroversiel afgørelse

Brasiliens tidligere præsident bliver løsladt fra fængslet efter højesteret omstøder bestemmelse.

Den tidligere præsident i Brasilien Luiz Inacio Lula da Silva, der er dømt for korruption, bliver løsladt. Det har en dommer afgjort fredag aften, skriver Reuters.

I en kontroversiel afgørelse med votering seks for-fem imod har Brasiliens højesteret valgt at lade tusindevis af korruptionsanklagede forretningsfolk og politikere slippe fri af fængslet, indtil de har udtømt deres muligheder for at anke og sagerne er endeligt afgjort.

Højesteret gjorde løsladelsen mulig ved at omstøde en tidligere bestemmelse, som siger, at kriminelle skal fængsles, lige så snart den første appel til en domstol er afgjort.

Den tidligere præsident Lula blev anholdt i en stor politiaktion ved navn operation Bilvask. Hans advokat sendte en anmodning om løsladelse i kølvandet på højesterets beslutning, som en dommer godkendte fredag aften.

Den ledende dommer i operation Bilvask er den nuværende justitsminister, Sergio Moro, og han har sagt, at han accepterer højesterets dom.

Lula var populær ved sidste valg

Præsident Lula var, på trods af sit tilsværtede rygte, en populær kandidat ved sidste valg, hvor den nuværende præsident - der nærmest er Lulas diametrale modsætning - Jair Bolsonaro vandt.

Men problemet for Lula var, at han ikke måtte stille op på grund af anklagerne om korruption, hvilket mange brasilianere var kede af.

For Lula er stadig en meget afholdt politiker blandt de mindre bemidlede i Brasilien. Han ledte landet gennem et økonomisk boom under sin tid som præsident fra 2003 til 2010.

Der er dog stadig lang vej for Lula, hvis han ønsker at komme tilbage til magten.

Medmindre han kan få sin tidligere kendelse omstødt og blive frikendt for alle anklager, må han nemlig ikke stille op til valg i Brasilien.

Tilhængerne har demonstreret lige siden, at Lula blev fængslet.

Blev fængslet under valgkamp

Samme dag som Lula blev fængslet i april 2018 begyndte protestbevægelsen 'Free Lula' at demonstrere.

Han forsøgte at anke dommen og få lov til at fortsætte sin valgkampagne, men endte med at blive fængslet og fjernet som præsidentkandidat, hvorefter hans parti - der var favorit - hurtigt fandt en ny kandidat, som tabte til Jair Bolsonaro.

I juni 2019 blev en række private chatbeskeder offentliggjort af en hackergruppe, der implicerede justitsministeren og en række andre i et komplot mod Lula, med det formål at invalidere ham fra valgkampen til fordel for Bolsonaro.

Kort efter Bolsonaro vandt blev Moro udnævnt til justitsminister.

Moro har imidlertid benægtet alle anklagerne og kaldte samtalerne for normale.

Tilhængere af den tidligere præsident demonstrerer for hans løsladelse.