Udland

Bloomberg ansøger om kandidatur i delstat: - Der er ingen, jeg hellere vil stille op mod, siger Trump

New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg stiller muligvis op til posten som USA’s næste præsident.

New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg har anmodet om at blive kandidat til primærvalget i staten Alabama.

Det er det tydeligste tegn på, at han vil udfordre Trump for demokraterne, siden hans talsmand fredag meddelte, at mangemilliardæren overvejede det.

Staten Alabama har en kortere ansøgningsdeadline end andre, og Bloomberg mangler endnu at tage den endelige beslutning, siger hans talsmand til CNN.

Truslen fra en ny kandidat er ikke noget, der bider på den nuværende præsident, der over for pressen gjorde sine tanker klart.

- Han kommer ikke til at klare sig godt, men han kommer til at skade Biden. Men han har ikke magien til at klare sig godt, siger Donald Trump.

- Det vil ikke lykkes for lille Michael. Der er ingen, jeg hellere vil stille op mod end lille Michael.

Biden: En fin fyr

Også demokraten Joe Biden forsøger at holde hovedet koldt ved udsigten til, at Michael Bloomberg melder sig ind i kampen om at blive Demokraternes kandidat.

Således siger Biden, at han ikke er bekymret for, at milliardæren vil snuppe de midtersøgende vælgere, som Joe Biden også bejler til.

- Michael er en fin fyr, siger Joe Biden til journalister i Concord, New Hampshire.

- Jeg har overhovedet intet problem med, at han melder sig ind i kapløbet, tilføjer 76-årige Biden.

Joe Biden er ifølge meningsmålinger i øjeblikket favorit til at blive nomineret som sit partis kandidat foran senatorerne Elizabeth Warren og Bernie Sanders.

Ikke overraskende deler han ikke Bloombergs bekymringer over de demokratiske kandidater.

- Hvis jeg ikke tager fejl, så klarer jeg mig ret godt både i forhold til Trump og alle de andre folk, der stiller op, siger Joe Biden.

Joe Biden var fredag på kampagneturne i New Hampshire, da nyheden om Michael Blooombergs mulige kandidatur blev meldt ud.

Lang vej, meget lang vej

Bloomberg grundlagde sin formue ved at sælge de terminaler, som børsmæglerne brugte til at handle med på Wall Street, og det gjorde ham meget rig. Hans nuværende formue er omkring 53 milliarder dollar - knap 360 milliarder kroner.

Det er ikke første gang, at den stenrige tidligere borgmester overvejer at stille op.

Men selvom penge åbner mange døre i Guds eget land, er der lang vej til at vinde demokraternes kandidatur og endnu længere vej til Det Hvide Hus.

Såfremt han vælger at stille op.

- Jeg vurderer hans chancer som meget små. Der er stadig alt for mange kandidater med i feltet, og med den rigsretsproces, der kører, så har journalisterne alt for travlt med Washington til at koncentrere sig om demokraternes enkelte kandidater, siger Mette Nøhr Claushøj, der er USA-analytiker, til TV 2.

- Han er rig nok til at kunne betale sig fra en masse reklamespots på TV, men jeg tror ikke, det vil nytte meget på den lange bane.

Problemet for rigmanden er, at hvis man skal have mulighed for at stille op i tv-debatterne, kræver det, at han har en tilstrækkelig stor andel i meningsmålingerne, og det når han næppe, før debatten 20. november i Atlanta, vurderer Mette Nøhr Claushøj.

Han kan dog nå at få skrabet noget sammen inden primærvalgene i februar 2020, mener hun.

Professor: Udnytter svaghedstegn

Den tidligere borgmester har før overvejet at stille op til præsidentvalget – blandt andet i 2016 – men dengang ville han ikke skade demokraterne. Denne gang er det anderledes.

- Han kommer ind i valgkampen på et tidspunkt, hvor han mener, at Joe Biden står svagt, og han håber at udfylde rummet, hvis Biden bliver svækket yderligere, siger professor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet Jørn Brøndal til TV 2.

Bloomberg var republikaner, da han var borgmester i New York, men ved sidste valg brugte han omkring 680 millioner kroner på at støtte demokraternes kampagner. Han har også brugt mange millioner dollars på at stramme våbenlovgivning, ligesom han er en aktiv klimaforkæmper.

Alt sammen ting, som demokraterne godt kan lide. Men der er også ting, der trækker ned.

- Hvis der er noget, Elizabeth Warren og Bernie Sanders (to af de mest prominente kandidater i feltet red.) tordner mod, så er det milliardærer, og han er mangemilliardær, siger Jørn Brøndal.

- Ligeledes har han et lidt blakket ry for hans hårde tilgang til kriminalitet, hvor nogle af hans tiltag i tiden som borgmester i New York blev kaldt direkte racistiske.