Udland

89-årig holocaust-overlever modtager 200 trusler om dagen

En 89-årig kvinde, der som teenager blev sendt til udryddelseslejren Auschwitz, kan ikke længere føle sig sikker i sin hjemby Milano.

- Hun ville passe godt i en fin, lille forbrændingsovn, skriver en ukendt italiener på Facebook om 89-årige Liliana Segre.

Liliana Segre er en af verdens få tilbageværende holocaust-overlevere. Hun har fået politibeskyttelse efter en større mængde dødstrusler fra højreekstremister. Omkring 200 trusler om dagen modtager hun, og mange af dem er trusler om at tage hendes liv.

Det skriver The Guardian.

Efter at hun har været fortaler for en ny regeringskommission, der skulle sætte hårdt ind mod racisme og antisemitisme og i sidste uge bar frugt og blev oprettet, er truslerne blevet værre.

Store politiske partier nægtede at støtte kommission

Italien har en række populære partier, der efter dansk standard kan betegnes som yderligtgående højreorienteret, herunder det detroniserede regeringsparti Lega og Silvio Berlusconis parti, Forza Italia.

Begge afviste at støtte hendes forslag, hvilket fik både Vatikanstaten og Italiens jødiske samfund til at fordømme deres beslutninger.

Tirsdag skulle Liliana Segre tale i Milano, hvilket den neofascistiske bevægelse Forza Nuova protesterede imod i en bannermanifestation. Milanos borgmester, Beppe Sala, svarede imidlertid ved at opfordre folk til at mødes i en moddemonstration.

- Milano er Liliana Segres by. Hun er født her, og hun kom tilbage hertil (efter anden verdenskrig, red.).

Matteo Salvini, den tidligere magtfulde vicepremierminister og lederen af Lega, der i meningsmålinger får opbakning af 33 procent af italienerne ifølge Politico, anklagede Liliana Segres forslag for at være indskærpende på ytringsfriheden og for at gøre det sværere at sætte Italien først.

Medlemmer af Forza Nuova i 2004 demonstrerer med bannere malet med tysk tekst og nazistiske symboler. I dag vil gruppen i parlamentet.

Mussolinis tilbagekomst

Italien har i de senere år oplevet en større bølge af højreekstreme bevægelser. En af de bevægelser er styret af ingen ringere end Benito Mussolinis efterkommere, der har beholdt efternavnet fra den tidligere diktator, som under anden verdenskrig var allieret med Hitler.

De Italienske Brødre er navnet på det parti, der har hele to medlemmer af Mussolini-familien blandt sine politikere – og som også har bånd til Silvio Berlusconis Forza Italia, hvor et tredje Mussolini-medlem sidder i EU-parlamentet for partiet.

- Jeg vil aldrig skamme mig over min familie, sagde en af efterkommerne, Caio Mussolini, engang i et interview.

Dette er skræmmende retorik for mennesker som Liliana Segre, da Benito Mussolini under sit diktatur assisterede Hitler med folkemordet på jøderne.

Liliana Segre var selv en af dem, som Benito Mussolini sendte til udryddelseslejrene i Nazi-Tyskland. Ud af en gruppe på 776 italienske børn, der blev sendt til Auschwitz sammen, overlevede kun 26 af dem.

I dag, 75 år senere, kæmper hun stadig mod antisemitisme, men lader sig ikke kue af de mange dødstrusler.

- Hvert eneste minut af vores liv skal leves fuldt ud – uanset, om man trives eller lider.

De Italienske Brødre står til ni procent af stemmerne ifølge Politico, mens Forza Italia står til syv procent.

Lega, De Italienske Brødre og Forza Italia demonstrerer samlet i Rom, oktober 2019.