Udland

Trump skal betale erstatning for misbrug af velgørende fond

Afgørelse viser, at ingen er over loven, mener kammeradvokaten i New York.

En dommer i New York har givet Donald Trump ordre til at betale to millioner dollar for at have misbrugt sin velgørenhedsfond Trump Foundation.

Det skriver det amerikanske nyhedsbureau AP.

Sidste år stævnede kammeradvokaten i New York den amerikanske præsident og hans familie, som anklages for ulovligt at have brugt Trump Foundation i præsidentvalgkampen i 2016.

Det er den sag, en dommer i New York nu har afgjort. Udover bøden på knap 14 millioner kroner har dommeren underskrevet en aftale om at lukke fonden og flytte 1,7 millioner dollar af fondens penge til andre nonprofit-organisationer.

Har kaldt sagen politisk motiveret

Letitia James, der blev udnævnt som kammeradvokat i januar, havde krævet, at præsidenten skulle tilbagebetale 2,8 millioner dollar. Hun er dog tilsyneladende tilfreds med dommerens afgørelse.

- Ingen er over loven, skriver hun på Twitter.

Ifølge Letitia James har præsidenten erkendt, at han ulovligt har brugt sin fond til at fremme sine egne politiske interesser.

Donald Trump har endnu ikke kommenteret afgørelsen. Han har tidligere kommenteret sagsanlægget, som han har beskyldt for at være politisk motiveret.

Købte portræt af sig selv

Ifølge sagsanlægget har præsidenten og hans børn Donald Trump Jr., Eric Trump og Ivanka Trump gentagende gange brugt velgørehedsdonationer til personlig, politisk og forretningsmæssig vinding.

De anklages for at have brugt donationer på blandt andet retslige forlig, kampagnebidrag og et portræt af Donald Trump til et af hans hoteller, skriver ABC News.

Trumps advokater har dog ifølge mediet argumenteret for, at pengene altid blev brugt til velgørenhedsformål inden for lovens rammer.

Som eksempel nævnes, at Trump i 2014 under en velgørenhedsauktion bød 10.000 dollar af fondens penge på et portræt af sig selv. I retten forklarede advokat Alan Futerfas, at Trump kun afgav buddet for at få andre i gang med at byde, men ingen andre bød, så Trump Foundation kom til at hænge på maleriet.