Udland

Populær fransk skuespiller chokerer med MeToo-beskyldninger

Adèle Haenel var kun 12 år, da hun blev castet til filmen 'Les Diables'. Ifølge hende udviklede instruktøren en "besættelse" af hende.

Den franske filmverden er rystet, efter at den populære skuespillerende Adèle Haenel har beskyldt filminstruktøren Christophe Ruggia for at have krænket hende seksuelt, da hun var bare 12 år gammel.

Adèle Haenel, som i dag er 30 år, siger, at hun besluttede at fortælle om oplevelserne, efter at hun havde set filmen 'Leaving Neverland'. I filmen beskylder to voksne mænd det afdøde popikon Michael Jackson for at have misbrugt dem seksuelt, da de var børn.

- Den fik mig til at indse, at jeg alt for længe havde klynget mig til Ruggias version af historien om, at det var en kærlighedshistorie. Den fik mig til at forstå mekanismerne bag kontrol og fascination, siger hun i et langt og følelsesladet interview med Mediapart News, som gennem længere tid har efterforsket Haenels anklager.

Udviklede en besættelse af ung skuespillerinde

I filmen 'Les Diables' spillede hun en autistisk forældreløs, som sammen med sin bror drog ud for at finde sine forældre.

Ifølge Mediaparts efterforskning, som blandt andet bygger på interviews med 30 personer, der arbejdede tæt sammen med Haenel og Ruggia under filmindspilningen, udviklede Ruggia en form for besættelse af den unge stjerne. Andre skuespillere og teknikere på filmen har blandt andet fortalt om en "usund" atmosfære på optagelserne.

Ifølge skuespillerinden begyndte forholdet mellem de to at blive upassende, da hun blev inviteret hjem til ham. Her forsøgte Ruggia, ifølge Haenel, at kysse hende og erklære hende sin kærlighed. Da Haenel var 15, kom hun i en dyb personlig krise, og hun afskar al kontakt til instruktøren.

Ruggia nægter misbrug, men undskylder

Adèle Haenel har nægtet at bringe sagen for retten, da hun "ikke har tiltro til det franske retssystem". Alligevel har den franske statsanklager på baggrund af hendes forklaringer i medierne åbnet en efterforskning af sagen.

Christophe Ruggia, som i dag er 54 år, har ifølge BBC benægtet alle beskyldninger om seksuelt misbrug. Han indrømmer dog at have begået "fejltrin" i sin opførsel over for Haenel, da hun var barn.

Christophe Ruggia ved en pressekonference i 2015.

- Jeg forstod ikke, at min smiger og de drømme, jeg plantede i hende, måske givet hendes unge alder, blev opfattet som værende over stregen. Hvis det er det, der skete, så beder jeg om hendes tilgivelse, siger han i en udtalelse.

Som følge af sagen har Foreningen af Franske Filminstruktører, hvor Christophe Ruggia gennem flere perioder har været medpræsident, afsat ham fra hans poster. Det er første gang, den franske filmindustri er skredet til handling på denne måde.

Ikke første instruktør, der bliver beskyldt for misbrug

Det er dog ikke første gang en fransk filminstruktør er blevet beskyldt for at gå langt over stregen. Sidste år blev den succesfulde franske filminstruktør Luc Besson beskyldt for voldtægt af den hollandsk-belgiske skuespillerinde Sand Van Roy. Det har New York Times tidligere beskrevet.

Den franske stjerneinstruktør Luc Besson.

Luc Besson er én af de helt store i fransk filmindustri. Han bliver betragtet af mange som lige så vigtig for den franske filmindustri, som Harvey Weinstein var for den amerikanske. Harvey Weinstein er den amerikanske filmproducer, der fik MeToo-kampagnen til for alvor at rulle, da flere prominente amerikanske skuespillerinder beskyldte ham for seksuelt misbrug. Flere mænd er siden da blevet detroniseret som følge af MeToo-kampagnen, der for alvor satte fokus på, hvordan kvinder - ikke kun i Hollywood - bliver behandlet som seksuelle objekter af nogle mænd.

Men her slutter sammenligningen mellem de to også. På trods af beskyldningerne mod Besson var der ikke mange, der støttede Sand Van Roy, og sagen førte ikke til, at der blev ryddet op i den franske filmindustri.

Ifølge Mediaparts, som også er det medie, der har beskrevet Adèle Haenels beskyldninger mod Christophe Ruggia, har mindst tre andre kvinder beskyldt Besson for seksuelt misbrug.

International fransk stjerne støtter Haenel

Luc Besson har instrueret flere succesfulde film, heriblandt 'The Big Blue', 'Nikita' og 'Det femte element'. Besson har været med til at kickstarte mange populære skuespillerinders karriere. Blandt dem er Natalie Portman, Cara Delevingne, Milla Jovovich, som han i en periode var gift med, og Marion Cotillard, som har haft roller i flere internationale filmhits.

Sidstnævnte har på Instagram åbent støttet Adéle Haenel.

- Adéle, dit mod er en gave af enestående generøsitet.... Du bryder sådan en tung stilhed, skriver Cotillard på Instagram.