Udland

Kina og USA har taget første skridt mod forsoning i handelskrig

Lykkes verdens to største økonomier med at forhandle en aftale på plads, er det fantastiske nyheder for dansk økonomi.

Meget tyder på, at USA og Kina nærmer sig hinanden i den handelskrig, de to supermagter længe har udkæmpet.

På en pressekonference torsdag siger Gao Feng, der er talsmand fra det kinesiske udenrigsministerium, at de to lande vil fjerne de straftolde, de gennem de seneste måneder har pålagt hinanden. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn tyder det på et nybrud i forhandlingerne.

- Det er svært at sige meget om endnu, men at man i stedet for at øge antallet af sanktioner vil kvitte nogle af dem er et meget opblødende tegn, forklarer han.

USA har endnu ikke kommenteret udmeldingen, og Kina er ikke kommet nærmere ind på, hvilke toldafgifter der fjernes hvornår.

Men det kinesiske udenrigsministerium meddeler, at det vil ske gradvist og gensidigt mellem de to nationer.

Samtidig lover de, at den første udfasning vil være bestemt af den handelsaftale, den amerikanske præsident Donald Trump og den kinesiske præsident ventes at underskrive i løbet af de kommende uger.

Kina kan bruge nedtrapning som forhandlingskneb

Fordi amerikanerne endnu ikke har bekræftet den kinesiske udmelding, bør man ifølge Ole Krohn stadig se tiden an, før man fejrer freden.

Det er muligt, kineserne vil bruge udmeldingen til sin fordel i forhandlingerne, mener han.

Blev handelskrigen afsluttet i morgen, ville vi hurtigt kunne mærke det herhjemme

Allan von Mehren, chefanalytiker for Danske Bank

Ole Krohn vurderer dog, at Gao Feng med al sandsynlighed taler sandt. Er aftalen fiktiv, ville USA nemlig hurtigt afsløre det for resten af verden.

- Der har været meget spin i forhandlingerne, men det ville sætte kinesernes troværdighed enormt meget overstyr, hvis USA nu går ud og siger, at der ikke er hold i udmeldingen.

Arkivfoto - Trump og Xi Jinping ved G20-topmødet i Japan, 2019.

Både USA og Kina vil have en fredsaftale

Handelskrigen mellem verdens to største økonomier startede i 2018, da Donald Trump indførte økonomiske sanktioner mod Kina på grund af, hvad han mener er ufine handelsmetoder.

Kort tid efter svarede Kina med egne sanktioner mod USA, og siden er konflikten kun blevet optrappet.

Men ifølge Ole Krohn har begge nationer interesse i at få forhandlet en ’fredsaftale’ på plads i en fart.

- Selvom Kina er ved at gøre sin økonomi mere drevet af efterspørgsel fra sin egen befolkning, har de stadig en stor eksport af varer til USA. Derfor gør straftolden ondt på Kina, siger han.

Kinesiske fabriksarbejdere i Binzhou i det østlige Kina producerer stofvarer, der skal eksporteres til USA.

Samtidig har Kina hævet tolden på import af amerikanske landbrugsvarer, og det gør ondt på Donald Trump.

- Kineserne har været rigtig dygtige til at svare igen ved at ramme landmændene i USA, som er nogle af Trumps kernevælgere. Og vi nærmer os jo så småt et amerikansk præsidentvalg, siger Ole Krohn.

En aftale vil styrke den danske økonomi

Amerikansk eksport af landbrugsprodukter og Kinas eksport af teknologi er netop kernen i de forhandlinger, USA og Kina lige nu befinder sig i.

Det forklarer Chefanalytiker for Danske Bank Allan von Mehren.

- En af de ting, der skal forhandles på plads, er, at Kina skal købe nogle flere landbrugsvarer fra USA. Til gengæld vil USA have indført strengere straffe mod kinesiske virksomheder, der kopierer amerikansk teknologi, siger han.

Arkivfoto. I forhandlingerne med Kina er et af Donald Trumps vigtigste krav, at tolden på amerikanske landbrugsprodukter skal fjernes.

Lykkes det de to supermagter at mødes om en aftale, der kan afslutte den måneder lange handelskrig, vil det ifølge Allan von Mehren også være til at mærke i Danmark.

Handelskrigen mellem to af verdens største økonomier har nemlig ifølge Allan von Mehren været en væsentlig årsag til, at den globale økonomi er blevet presset gennem det seneste stykke tid.

- Det er klart, at en lille, åben økonomi som den danske, hvor vi handler meget med udlandet, meget tydeligt mærker det, når verdensøkonomien går dårligt.

- Blev handelskrigen afsluttet i morgen, ville vi hurtigt kunne mærke det herhjemme. Allerede i løbet af 2020 ville økonomien på verdensplan begynde at komme på fode igen og smitte af på Danmark, siger han.