Udland

Denne tv-prædikant er ny rådgiver i Det Hvide Hus: - At sige nej til Trump er at sige nej til Gud

Donald Trump trækker stolen ud for tv-prædikanten Paula White, der nu er blevet rådgiver i Det Hvide Hus. Carlos Barria / Scanpix Denmark

Donald Trumps religiøse rådgiver rykker ind i Det Hvide Hus. Hun siger, præsidenten er udpeget af Gud og tror, at Vorherre elsker alle rige mennesker.

Hvis der findes en Gud, tror han så på Donald Trump?

Det mener den religiøse rådgiver, som præsidenten netop har ansat i Det Hvide Hus, at Vorherre gør.

Han er blevet ophøjet af Gud

Paula White, religiøs rådgiver for Donald Trump

Rådgiveren hedder Paula White, og hendes religion er så kontroversiel og yderligtgående, at hun beskyldes for kætteri af kristne grupper i USA.

Paula Whites ansættelse blev rapporteret af New York Times for et par dage siden, og Det Hvide Hus har efterfølgende bekræftet den over for mediet Religion News Service.

- Paula White er ny rådgiver for Det Hvide Hus' Initiativ for Tro og Muligheder, hedder det i en erklæring fra Det Hvide Hus, der tilføjer, at Paula White ikke alene skal være rådgiver, men skal stå i spidsen for projektet.

Den udvalgte

Initiativet for Tro og Muligheder blev ifølge New York Times oprettet efter direkte ordre fra Donald Trump. Det skal give religiøse grupper en større indflydelse i sager, der for eksempel handler om at forsvare religionsfrihed eller bekæmpe fattigdom.

Donald Trump og Paula White i 2018.

Hvorfor, Paula White har fået stillingen, oplyses ikke.

Hun har ved flere lejligheder sagt, at Donald Trump er blevet ophøjet til præsident af Gud.

- Han er autentisk, uanset om man kan lide det eller ej, og han er blevet ophøjet af Gud. For Gud siger, at han ophøjer og placerer alle autoriteter. Det er Gud, der ophøjer en konge, det er Gud, der fælder ham. Når man kæmper mod Guds plan, kæmper man mod Guds hånd, sagde hun om Donald Trump under et interview på den kristne tv-kanal PTN i 2017.

Donald Trump selv gav udtryk for det samme, da han i august i år vendte øjnene om himlen og udbrød "jeg er den udvalgte" under et improviseret pressemøde.

Så sent som i september 2019 sammenlignede Paula White Donald Trumps ordrer med ordrer direkte fra Gud.

- At sige nej til præsident Trump, er at sige nej til Gud, fortalte hun under et videostreamet bogarrangement i oktober, der kan ses i sin fulde længde på YouTube.

Gud elsker de rige

Hendes religiøse bøger og tv-shows har gjort Paula White til mangemillionær i dollars. Rigdommen er vigtig, for Paula White forkynder en version af kristendommen, der kaldes herlighedsteologi.

Den går ifølge hjemmesiden Christianity Today ud på, at Gud velsigner folk gennem sundhed og rigdom.

Det betyder, at jo rigere man er, jo mere velsignet er man af Gud.

Hvis man ikke er rig i forvejen, skal man være trofast over for Gud, og så lover religionens forkyndere, at man bliver rig.

Paula White læser en bøn under et arrangement om kirkeligt lederskab i Det Hvide Hus i august 2018.

Donald Trump har været rig i alle de år, Paula White har kendt ham.

Hun mødte milliardæren første gang i 2002, hvor han ringede til hende efter at have set hende på et kristent tv-show. Det har hun fortalt til Orlando Magazine i 2017 og igen til Fox News i oktober 2019.

- Han så kristent tv og ringede til mig ud af det blå, sagde Paula White til Fox News.

Hun kendte ham kun fra tv-succesen 'The Apprentice', hvor milliardæren gjorde det til en kunstart at fyre folk, så hun troede, at rigmanden ville skælde ud.

I stedet var han positiv.

- Du har 'det' i dig, husker hun, at Trump sagde til hende.

De to holdt kontakten, og hun købte en lejlighed i en af hans ejendomme på Park Avenue i New York. De mødtes med mellemrum for at diskutere Bibelen på seminarer, som Paula White stod for.

Paula White med Donald Trump og vicepræsidenten i National Rifle Association, Wayne LaPierre, under et møde i 2017.

Han inviterede hende dernæst til at medvirke i afslutningen på første sæson af 'The Apprentice' i 2004. Her ledede hun en religiøs ceremoni, inden optagelserne gik i gang. Hun beskriver over for Orlando Magazine, hvordan hun holdt milliardærens hænder i fælles bøn, før kameraerne blev tændt.

- Min hovedopgave for ham er at bede for ham og være hans ven, sagde Paula White til magasinet.

Fjenderne fra Helvede

Det med at bede for præsidenten har Paula White gjort mange gange gennem årene.

For eksempel da Trump offentliggjorde, at han genopstiller ved præsidentvalget i 2020.

- Lad ethvert dæmonisk netværk, der har samlet sig mod formålet, mod præsident Trumps kald. Lad det blive ødelagt. Lad det blive revet ned i Jesu navn, lød det fra hende.

- Jeg erklærer, at præsident Trump vil overvinde enhver strategi fra Helvede og enhver af fjendens strategier og opfylde sit kald og sin skæbne, sagde Paula White ifølge Fox News.

Nu får hun så fast adgang til Det Hvide Hus. Ifølge New York Times kan ansættelsen som rådgiver ses som et forsøg på at tækkes de evangelisk kristne amerikanere, der udgør mange af Donald Trumps kernevælgere.

Valget er dog kontroversielt, fordi mange andre kristne ser Paula Whites udlægning af religionen som i direkte modstrid med Bibelen.

For eksempel kalder baptistlederen Russel Moore hende for en "bedrager" og "kætter".

Denne præst kalder hende en kristen nationalist.

Hvordan Paula White kommer til at påvirke Det Hvide Hus' Initiativ for Tro og Muligheder, har USA endnu til gode at se, men ifølge New York Times kommer hendes ydelser ikke til at koste præsidenten penge.

Arbejdet er nemlig ulønnet.