Udland

Ansatte hos Twitter sigtet for at spionere i private profiler

Saudi-Arabien fik ifølge USA informationer om mindst 6000 Twitter-brugere.

Saudi-Arabiens efterretningstjeneste fik oplysninger om systemkritikere fra spioner ansat hos Twitter. Det mener myndighederne i USA.

De amerikanske myndigheder har sigtet to tidligere ansatte ved det sociale medie Twitter for at spionere for Saudi-Arabien.

Sigtelserne blev offentliggjort onsdag, og avisen Washington Post bringer en kopi af retsdokumenterne.

Ifølge anklagerne har de to mænd - en saudiaraber og en amerikaner med arabiskklingende navn - søgt private oplysninger om Twitter-brugere, der kritiserer styret i Saudi-Arabien.

De to skal have videregivet oplysningerne til en tredje person, en mand fra Saudi-Arabien, der skal have viderebragt dem til repræsentanter for myndighederne i kongedømmet.

En af de to tidligere Twitter-folk blev anholdt i tirsdags og stillet for en dommer i Seattle. Han er sigtet for spionage, dokumentfalsk og for at forsøge at ødelægge efterforskningen.

Den anholdte er amerikansk statsborger, og han er den hidtil eneste, myndighederne har haft held til at pågribe.

Spionerede mod 6000 konti

Ifølge sigtelsen har han modtaget mindst 300.000 dollars og et værdifuldt Hublot-ur for sine ydelser.

De to andre er formentlig flygtet til Saudi-Arabien, skriver Washington Post.

Den ene af de flygtede var også ansat hos Twitter. Han er ingeniør og er sigtet for at have tilgået 6000 Twitter-konti i 2015 på vegne af Saudi-Arabien. Ifølge retsdokumenterne blev han rekrutteret af kongedømmets efterretningstjeneste.

Han blev konfronteret af sine overordnede og kom på tvungen orlov, inden han flygtede til Saudi-Arabien med sin hustru og datter, oplyser de amerikanske myndigheder til Washington Post.

"Ondsindede aktører"

Twitter har udsendt en erklæring om sagen, hvor mediet skriver, at man er bevidst om, hvor langt "ondsindede aktører" er villige til at gå for at underminere mediet.

- Vi forstår de utrolige risici, som mange Twitter-brugere imødeser ved at dele deres synspunkter med verden og holde magthaverne til ansvar. Vi har værktøjer på plads, der skal beskytte deres privatliv og deres evne til at gøre deres vigtige arbejde, hedder det i erklæringen.

Ifølge New York Times er det første gang, borgere fra Saudi-Arabien er blevet sigtet for spionage i USA.

Kongedømmet er en af USA's nære allierede i Mellemøsten, og USA's præsident, Donald Trump, har opretholdt de nære bånd på trods af international fordømmelse af mordet på journalisten Jamal Kashoggi.

Han boede i USA og var kritisk mod systemet. Jamal Kashoggi blev dræbt af den saudiarabiske efterretningstjeneste på landets konsulant i Istanbul i Tyrkiet.