Brexit

John Bercow: Brexit er den største fejltagelse siden krigen

Selv hvis skilsmisseaftalen med EU bliver godkendt i Underhuset, vil debatten fortsætte i årevis, siger han i et interview med TV 2.

Han er kendt for sin karakteristiske måde at råbe Order! Order! i det britiske parlament, når politikerne skal kaldes til orden.

Men den nu forhenværende Speaker of the House (formand for underhuset) John Bercow siger i et interview med TV 2, at Brexit langt fra er ordnet, hvis og når parlamentet en dag godkender den skilsmisseaftale, som Boris Johnson har forhandlet med EU.

Brexit er den største udenrigspolitiske fejltagelse i efterkrigstiden

John Bercow, afgående formand for Underhuset

- Fordi der er så mange faser af Brexit, kommer vi til at debattere det i mange år frem, siger Bercow til TV 2 og påpeger samtidig, at han ikke ved om Brexit nogensinde bliver til noget.

Bercow fortryder intet

I løbet af de over 10 år Bercow har været speaker i underhuset, har han mødt en hel del kritik fra hjemlige kanter. Kritikere mener, at han ikke har ageret upartisk og at han har iscenesat sig selv i for høj grad. Men Bercow insisterer på det modsatte og fortryder ikke noget, forklarer han:

- Jeg står ved de beslutninger, jeg har taget. Men hvis nogen vil forbande mig eller sable mig ned, så er de i deres gode ret til at gøre det, udtaler John Bercow til TV 2.

Omvendt gav han ved et foredrag for udenlandske journalister i London også næring til de kritiske røster, der mener, at han har været pro-EU i sin tid som speaker. Han fortæller, at han nu som forhenværende speaker ikke længere behøver at være neutral:

- Hvis jeg blev spurgt, om Brexit er godt for Storbritanniens globale anseelse, så er mit ærlige svar nej. Brexit er den største udenrigspolitiske fejltagelse i efterkrigstiden, udtalte John Bercow tidligere i dag.

Mange års debat venter

Johns Bercow forstår godt den store interesse for Brexit fra omverdenen, men vil ikke tage æren for, at Brexit er blevet så populært på tv i udlandet.

- Jeg er ikke vigtig. Parlamentet er vigtigt. Jeg er naturligvis bevidst om, at det (Brexit, red.) har en stor interesse i hele Europa på grund af de konsekvenser, det får for Storbritanniens forhold til lande verden over, påpeger Bercow.

Han forudser da også, at Brexit-debatten i Storbritannien kommer til at fortsætte mange år endnu. Han siger, at debatten om skilsmisseaftalen, som kun er første fase af Brexit, bliver afløst af forhandlingerne mellem UK og EU om en handelsaftale:

- Vi vil fortsat debattere Brexit, også selvom det forringer båndbredden for diskussion af andre emner, i hvert fald i fem år, formentligt i 10 år og ret sandsynligt i 15 år frem, siger han til TV 2.

Boris er mere optimistisk

John Bercow pessimistiske forudsigelse kommer samme dag, som premierminister Boris Johnson med et helt anderledes optimistisk ordvalg skød den britiske valgkamp i gang efter et besøg hos dronningen

- Slut op om os, få ordnet Brexit og bring nationen videre, sagde han.

Han fortalte, at han havde været så frustreret over, at det ikke var lykkedes at få den seneste Brexit-aftale vedtaget i Underhuset, at han ’nær havde ædt sit eget slips’.

- Hvis jeg får et flertal efter valget, så skal jeg nok få parlamentet til at fungere igen, lovede Boris Johnson.