Udland

Italien sætter klima på skoleskemaet som første land i verden

Italienske skoleelever demonstrerer for klimaet tidligere på året - med besøg af den svenske klimaaktivist Greta Thunberg. Filippo Monteforte / Scanpix Denmark

Den nye italienske undervisningsminister vil have landets skoleelever til at tænke på klima og bæredygtighed hver eneste dag.

Italien bliver det første land, der sætter klimaforandringer og bæredygtig udvikling på skoleskemaet som et obligatorisk fag.

Fra næste år skal alle elever i offentlige skoler lære at tænke bæredygtighed ind i alt, hvad de lærer i skolen.

- Jeg vil gøre det italienske undervisningssystem til det første i verden, der sætter miljø og samfund i centrum for alt, hvad vi lærer i skolen. I mange traditionelle fag som geografi, matematik og fysik skal der undervises ud fra et bæredygtigt perspektiv, siger landets nye undervisningsminister Lorenzo Fioramonti i den italienske avis La Repubblica.

Lorenzo Fioramonti er medlem af landets store protestbevægelse Femstjerne-bevægelsen, der i august dannede regering med centrum-venstrepartiet Det Demokratiske Parti under den partiløse premierminister Giuseppe Conte.

Hans forslag, der bliver en del af næste års finanslov, betyder, at alle offentlige skoler fra næste skoleår vil afsætte cirka en undervisningstime pr. uge til studier i klimaspørgsmål.

Og oven i det kommer så, at klima og bæredygtighed skal indgå som en del af så mange af de almindelige skolefag som muligt.

- Hele mit ministerium er ved at blive ændret, så bæredygtighed og klima kommer i centrum for hele vores undervisningsmodel, siger han i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Den italienske undervisningsminister Lorenzo Fioramonti.

Minister vækker opsigt

Ministeren er tidligere universitetsprofessor i økonomi, og har fra starten af sin ministertid vakt opsigt med sine miljø- og klimaforslag.

Han er blevet udsat for voldsom kritik, fordi han opmuntrede landets skoleelever til at deltage i klimaprotester i stedet for at passe deres skole.

Han vakte det konservative Italiens raseri, da han forslog at kristne krucifikser skulle fjernes fra landets klasseværelser for at gøre dem mere inkluderende for ikke-kristne.

Og han har vakt opsigt ved at foreslå, at der skulle rejses penge til uddannelsessektoren ved at lægge skat på flybilletter, plastik og sukkerholdige fødevarer.

Han noterer sig nu med tilfredshed, at flere af hans ideer allerede er ved at blive til virkelighed. Ud over hans reform af skoleskemaet for italienske børn er to af hans skatteforslag - skat på plastik og på sukkerholdige fødevarer – faktisk indeholdt i forslaget til næste års finanslov.

- Jeg blev latterliggjort af alle og behandlet som en landsbytosse. Og nu, nogle få måneder senere, bruger regeringen to af disse forslag, siger han.