Udland

EU-finansieret rapport stempler Danmark som islamofobisk

EU har betalt for en rapport fra en tyrkisk tænketank. Rapporten kritiserer Danmark for manglende demokrati.

EU-finansieret rapport stempler Danmark som et islamofobisk land.

Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

Formålet med rapporten, "European Islamophobia Report 2018", skulle være at styrke dialogen og skabe større solidaritet mellem Europa og Tyrkiet.

Men den kritiseres for at være en skandale og misbrug af EU-penge.

I rapporten står der blandt andet, at Danmark sidste år var præget af "krænkende holdninger" og "ekskluderende politiske kampagner" rettet mod herboende muslimer.

Desuden har Danmark via diskriminerende og antimuslimske love ændret sig fra at være et demokrati til et "etnokrati". Det vil sige en styreform, hvor én etnisk gruppe har magten.

I et skriftligt svar til TV 2 afviser de to forfattere bag afsnittet om Danmark, dansk-tyrkiske Zeynep Bangert og Sibel Özcan, at de noget sted har konkluderet dette i rapporten.

- Til gengæld refererer vi til SOS Racismes tidskrift, som argumenterer for at etnokratiet trænger sig på i form af forskelsbehandlende lovgivning. Altså har vi intet konkluderet om det i vores afsnit, men genfortalt og tilføjet kildehenvisning til tidskriftet. Det fremgår således, at det er en påstand/argumentering fra SOS Racisme og altså ikke noget, vi påstår.

De to dansk-tyrkere erkender dog, at rapportens redaktører har lavet konklusionen i rapportens introducerende afsnit.

- De er nu blevet bedt om at rette det, men da det er ude af vores hænder, hvad de skriver i introduktionen, er fejlen helt og holden deres.

Vred minister

Bag rapporten står den tyrkiske tænketank Seta. Tænketanken har flere forbindelser til den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, skriver Jyllands-Posten.

EU har betalt rapporten med 126.952 euro. Det svarer til knap en million danske kroner.

Pengene er såkaldt førtiltrædelsesbistand, som tilfalder Tyrkiet, fordi landet officielt kandiderer til at blive optaget i EU.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er "virkelig vred" over rapporten.

- Selvfølgelig skal EU-midler ikke bruges til at finansiere en tyrkisk ngo's rapport om islamofobi i Europa, herunder Danmark, skriver han til Jyllands-Posten.

Han tilføjer, at Danmark og flere andre EU-lande har drøftet sagen med EU's repræsentant i Ankara. Her har de kritiseret denne form for førtilstrædelsesbistand til kandidatlande.

DF: Tyrkiet bliver aldrig medlem

Peter Kofod fra Dansk Folkeparti mener, at EU bør standse al førtiltrædelsesfinansiering og meddele Tyrkiet, at landet aldrig bliver medlem af EU.

- Det er jo en skandale, at EU-systemet finansierer den slags fuldstændig vanvittige ting med de penge, Tyrkiet får for formelt at blive gjort klar til at blive et medlemsland, siger han til avisen.

Jyllands-Posten har henvendt sig adskillige gange til Seta og forfatterne bag rapporten uden at få svar.