Udland

Derfor er ambassadørs ændrede forklaring en alvorlig sag for Trump

Gordon Sondland ankommer til en lukket høring i Ukrainesagen den 28. oktober 2019. Mark Wilson / Ritzau Scanpix

Med sin ændrede vidneforklaring er Sondland det tredje centrale vidne, der peger på, at Trump har afpresset Ukraine.

Siden sin første vidneforklaring i Ukraine-sagen har USA’s EU-ambassadør, Gordon Sondland, stået fast på, at Donald Trump ikke misbrugte sin magt for at presse den ukrainske regerings til at finde snavs på sin politiske modstander Joe Biden.

Men tirsdag ændrede han forklaring.

Nu har Sondland i et revideret vidneudsagn sagt, at han, under en samtale med en rådgiver for den ukrainske præsident, har sagt, at en amerikansk militærstøtte på knap 400 millioner dollars til Ukraine 'nok' afhang af en undersøgelse mod et selskab med relationer til Hunter Biden, Joe Bidens søn.

Vidneudsagnet er en del af de undersøgelser med henblik på en mulig rigsretssag mod Donald Trump, som det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus har indledt.

Og ifølge Jørn Brøndal, leder ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk universitet, slår det alvorlige skår i Donald Trumps udlægning af sagen.

Sondland anses nemlig for at være en af Donald Trumps mest trofaste støtter, og han har under sit arbejde som amerikansk EU-ambassadør også har haft en central rolle i sagen.

Gordon Sondland

Ligesom Donald Trump er Gordon Sondland en amerikansk Hotelmagnat og republikansk politiker.

I 2018 blev han udpeget af præsidenten som USA’s ambassadør i den Europæiske Union - men allerede inden da var han en inkarneret Trump-støtte.

Blandt andet donerede han én million dollars til Trumps indsættelsesceremoni i 2016.

- Han har, sammen med Trumps advokat Rudy Giuliani, selv indgået i det her skyggediplomatiske spil for at lægge pres på Ukraine, siger Jørn Brøndal.

Dermed bliver Trump-støtten nu endnu et af de centrale vidner i sagen, der står fast på, at Trump forsøgte at presse den Ukrainske regering til at starte en undersøgelse mod Biden.

- Nu er de tre, der siger Trump imod: whistlebloweren, der først afslørede sagen, den amerikanske ambassadør i Ukraine, Bill Taylor, og Trump-støtten Sondland. Det gør det hele meget kompliceret for republikanerne, siger Jørn Brøndal.

Hvorfor Gordon Sondland skifter mening lige præcis nu er svært at sige, men Jørn Brøndal gætter på, at han forsøger at vaske sine hænder for ikke selv at komme i for store problemer.

Kun en forværrende omstændighed

Selvom det er et alvorligt magtmisbrug, hvis Donald Trump har brugt den amerikanske militærstøtte til Ukraine som afpresningsmiddel, så understreger Jørn Brøndal, at der kun er tale om en skærpende omstændighed.

- I det helt store perspektiv er Sondlands nye forklaring bare et tillægsargument. Alene det, at Trump bad en fremmed stat om at finde snavs på Biden, er en rygende pistol, forklarer han.

Alligevel er EU-ambassadørens nye forklaring vigtig for demokraterne, hvis en rigsretssag skal blive en realitet.

Republikanernes primære argument mod en formel retssag er nemlig ifølge Jørn Brøndal, at sagen ikke er alvorlig nok til at vælte en præsident. Derfor er en skærpende omstændighed en velkommen hjælp i den demokratiske lejr.

Kan Sondlands forklaring fælde Trump?

På trods af, at den nye forklaring styrker anklagerne mod Donald Trump, skal der ifølge Jørn Brøndal mere til for at fælde den amerikanske præsident.

Opstår der enighed i Repræsentanternes Hus om at rejse en rigsretssag, overgår den endelige domsfældelse nemlig til senatet, og her har republikanerne et komfortabelt flertal.

- Skal Trump findes skyldig, skal 20 republikanere gå over til demokraterne, og det tror jeg ikke kommer til at ske, fortæller han.