Udland

Udskrifter fra vidneudsagn offentliggjort - ambassadør føler sig truet af Trump

Den tidligere amerikanske ambassadør i Ukraine afgav 11. oktober sit vidneudsagn for den amerikanske kongres. Udskriftet er nu blevet offentliggjort. Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix

Den tidligere ambassadør er kendt for at slå ned på korruption - hun bliver nævnt i Donald Trumps telefonsamtale med ukrainsk præsident om Joe Biden.

En tidligere amerikansk ambassadør i Ukraine er nu blevet en af hovedpersonerne i de indledende høringer om en mulig rigsretssag mod den amerikanske præsident, Donald Trump.

Det skriver flere medier herunder BBC, CNN, The New York Times og The Guardian, efter udskriftet fra Marie Yovanovitchs vidneudsagn i den amerikanske kongres 11. oktober nu er blevet offentliggjort.

De var interesseret i at få en anden ambassadør på posten

Marie Yovanovitch

Af udskriftet fremgår det, at ambassadøren følte sig truet af Donald Trump på grund af en kommentar, som faldt i den omdiskuterede telefonsamtale mellem Donald Trump og den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, der fandt sted 25. juli 2019.

- Jeg er stadig bekymret

Samtalen mellem de to præsidenter er hele årsagen til, at der er taget indledende skridt til en rigsretssag mod Donald Trump. Præsidenten mistænkes for at have misbrugt sin magt i et forsøg på at miskreditere sin politiske modstander i præsidentvalgkampen i 2020, den tidligere vicepræsident Joe Biden.

Ifølge udskriftet af telefonsamtalen siger Donald Trump med henvisning til netop Marie Yovanovitch, at hun ”kommer til at skulle gå gennem nogle ting.”

Sammenhængen, som udtalelsen faldt i, er uvis, men den er af Marie Yovanovitch blevet opfattet som en klar trussel, fremgår det af udskriftet af hendes vidneudsagn:

- Jeg vidste ikke, hvad det betød. Jeg var meget bekymret. Det er jeg stadig, står der i udskriftet.

- Følte du dig truet?

- Ja.

Blev advaret af ukrainsk justitsminister

Marie Yovanovitch er ifølge avisen The Guardian kendt for at være en hård modstander af korruption, der netop er omdrejningspunktet i hele sagen om Trump. Af hendes vidneudsagn fremgår det samtidig, at kræfter i USA lang tid før den omstridte telefonsamtale forsøgte at underminere hende.

Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, påbegyndte således allerede i 2018 en smædekampagne mod hende ifølge udskriften.

Da hun søgte om råd fra den amerikanske EU-ambassadør, Gordon Sondland, var svaret ifølge hendes eget udsagn, at hun burde skrive et tweet, der tilkendegav hendes støtte til Donald Trump.

Det gjorde hun ikke, fortæller hun. Heller ikke, da hun i 2019 af den ukrainske justitsminister blev advaret om at passe på sin ryg, fordi kræfter i USA – herunder Rudy Giuliani – arbejdede på at få en anden ambassadør til hendes post.

- Jeg antager, at det var, fordi de ville lave forretninger i Ukraine, står der i udskriftet.

Sagen kulminerede, da hendes chef i april 2019 bad hende om omgående at komme hjem til USA – det var måneder før, ambassadøren skulle have været hjemme.

- Hun sagde, det var på grund af min sikkerhed, at det var for min egen skyld, at nogen var bekymret, står der i udskriftet.

Marie Yovanovitch forlod Ukraine i maj – to måneder før den omtalte samtale mellem de to præsidenter.

Bliver bakket op af rådgiver, der modsiger Mike Pompeo

Hendes fornemmelse af forløbet bliver bakket op af udenrigsminister Mike Pompeos tidligere rådgiver, Michael McKinley, hvis vidneudsagn også er blevet offentliggjort.

Han opsagde sin stilling, fem dage efter udskriftet af telefonsamtalen blev offentliggjort, fordi han ifølge eget udsagn flere gange havde udtrykt modstand mod bestræbelserne på at fjerne Marie Yovanovitch fra ambassadørposten.

- Tidspunktet for min opsigelse var resultatet af to altoverskyggende bekymringer: Fejlen i, at Udenrigsministeriet, efter min mening, ikke ville give sin støtte til en diplomat (Marie Yovanovitch, red.). Og for det andet på grund af det, der virker som misbrug af vores ambassadør i udlandet for at fremme indenrigspolitiske mål.

Mike Pompeo har tidligere afvist at være blevet forelagt rådgiverens bekymring.

Donald Trump, Joe Biden og Marie Yovanovitch

To måneder efter at Marie Yovanovitch forlod Ukraine foregik den omstridte samtale mellem den amerikanske præsident og den ukrainske ditto.

Af udskriftet af samtalen, der blev offentliggjort 25. september, fremgår det, at Donald Trump flere gange forsøgte at overtale den ukrainske præsident til at efterforske Joe Biden og hans søn Hunter Bidens økonomiske interesser i Ukraine. Og det kan være misbrug af magt.

Samtidig kom det frem, at Donald Trump før opkaldet bad sin administration om at tilbageholde militærbistand på 400 millioner dollars til Ukraine for at lægge pres på landet.

Den ukrainske præsident har efterfølgende afvist, at Donald Trump forsøgte at presse ham til at finde smuds på en politisk modstander, men i udskriftet fremgår følgende udtalelse fra Donald Trump:

- Der er meget snak om Bidens søn, at Biden satte en stopper for retsforfølgningen, og der er mange, der vil vide noget om det, så hvad du end kan gøre med justitsministeren, så ville det være fantastisk. Biden pralede med, at han satte en stopper for retsforfølgningen, så hvis du kan undersøge det … Det lyder forfærdeligt, synes jeg.

Zelenskij lover i samtalen Donald Trump, at hans chefanklager "vil se på sagen,” og Trump beder ham og hans regering om at samarbejde med den amerikanske justitsminister, William Barr, og Rudy Giuliani.

Donald Trump har flere gange kaldt sagen for fake news - senest harcelerede han mod den whistleblower, som startede hele affæren, og som nu har indvilliget i at svare på spørgmål skriftligt.

- Whistlebloweren gav falsk information og interagerede med korrupt politiker Schiff (Adam Bennett Schiff, red.). Han må bringes til at vidne - skriftlige svar er ikke acceptabelt, skriver Donald Trump blandt andet.