Udland

Bombemand anholdt - ville sprænge amerikansk synagoge i luften

Politibevogtning af synagogen i Halle, Tyskland, der blev angrebet den 9. oktober. Fredag planlagde en gerningsmand et bombeangreb på en synagoge i Colorado, USA Filip Singer / Ritzau Scanpix

Jødiske synagoger er truet af både hvide højreradikale og radikale islamister.

En 27-årig amerikaner er anholdt for planer om at sprænge en synagoge i luften i staten Colorado.

Den anholdte, Richard Holzer, kalder sig selv for skinhead.

Han har tidligere været medlem af Ku Klux Klan og var under overvågning af myndighederne på grund af sine anti-jødiske skriverier på sociale medier. Her skrev han blandt andet, at "han ville ønske, at Holocaust virkeligt havde fundet sted", skriver New York Times.

Manden blev lokket i en fælde af FBI-agenter, som han troede, ville forsyne ham med rørbomber til angrebet.

Flere planlagte angreb

Det planlagte angreb på synagogen i Pueblo i Colorado skulle finde sted et år efter et af de alvorligste angreb nogensinde, angrebet på ’Tree of Life’-synagogen i Pittsburgh 27. oktober 2018, hvor 11 mennesker blev dræbt.

Siden det angreb har der været en række angreb og trusler mod jødiske menigheder i USA.

Ifølge organisationen Anti-Deflamation League (ADL) er mindst 12 højreekstremistiske, hvide racister anholdt for at planlægge, true med eller forsøge angreb på synagoger. Dertil kommer flere radikale islamister, der er anholdt for lignende planer.

Radikale islamister

Også i Europa har der været en række angreb - senest i Halle i Tyskland på Yom Kippur-helligdagen 9. oktober, hvor en 27-årig højreradikal forgæves forsøgte at trænge ind i synagogen og i stedet dræbte to mennesker udenfor.

- Der har været en stigning i den type angreb i de sidste ti år og en øget opmærksomhed. Angreb på jøder kommer dels fra hvide, højreorienterede racister, dels fra radikale islamister. I Europa har det især været fra islamistiske kredse, men der er også en ekstrem højrefløj, som man er blevet meget opmærksom på i Tyskland, fortæller Cecilie Felicia Stokholm Banke, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- De voldelige hændelser er begået af ekstremister, men der er også graffiti og hatespeach med en antijødisk retorik, der nogle gange bliver blandet sammen med kritik af Israel. Det sker ofte på de sociale medier, hvor det er let at komme med den slags ytringer, fordi der ikke er så mange filtre, siger hun.

Richard Holzer

Fik falske bomber

Gerningsmanden bag det planlagte angreb i Pueblo i Colorado risikerer ifølge det lokale politi 20 års fængsel for sine planer. Han har selv fortalt, at han længe havde ønsket at angribe byens jødiske befolkning med bomber eller et giftangreb.

FBI kom i kontakt med Richard Holzer via sociale medier. De forsynede ham med rørbomber – falske og uskadelige, vel at mærke – til at sprænge synagogen i luften. Han havde planlagt angrebet til at finde sted natten til lørdag, men blev anholdt samme aften.

- Vi havde ikke forventet den slags kunne sker her midt i ingenting i Colorado. Men det er vores nye virkelighed. Enhver kan blive målet, siger den kvindelige rabbi ved synagogen i Pueblo, Rabbi Becker, til New York Times.