Udland

11.000 forskere skriver under på ny klimaadvarsel: - Selve menneskeheden er truet

Klimakrisen truer selve menneskehedens skæbne, skriver forskerne fra hele verden i videnskabeligt tidsskrift.

RETTELSE: Efter denne artikels udgivelse blev forskernes erklæring midlertidigt trukket tilbage, da det viste sig, at der optrådte falske navne på listen. 34 navne blev siden slettet - læs mere her.

11.000 videnskabsfolk fra hele verden har offentliggjort en skarp advarsel om, at klimaforandringerne kan skabe "ubeskrivelige lidelser" for verdens befolkning.

Advarslen, der er underskrevet af de 11.000 videnskabsfolk, er offentliggjort i det videnskabelige magasin BioScience.

- Vi erklærer klart og tydeligt, at planeten Jorden står overfor en klimakrise, skriver de.

Erklæringen bliver offentliggjort netop nu, fordi det er 40 år siden, den første konference om klimaet blev afholdt i Geneve i 1979.

- På trods af 40 års globale klimaforhandlinger har vi – med nogle få undtagelser – ikke haft held til komme ud af denne knibe. Det er særligt bekymrende, at klimaet er tæt på at overskride nogle grænser, hvorfra der muligvis ikke er nogen vej tilbage. Disse kædereaktioner på klimaområdet kan gøre betydelig skade på økosystemer, samfund og økonomier og potentielt gøre store dele af Jorden ubeboelig, skriver videnskabsfolkene.

Den gale vej

De nævner en række særligt bekymrende udviklinger, som ikke viser tegn på at bremse op:

  • Verdens befolkning fortsætter med at stige.
  • Flytrafikken stiger.
  • Og forbruget af oksekød stiger.

Samtidigt stiger Jordens gennemsnitstemperatur, CO2-indholdet i atmosfæren og hyppigheden af ekstreme vejrfænomener.

Den rigtige vej

Og så er der også nogle steder, hvor det går den rigtige vej:

  • Produktionen af vedvarende energi stiger.
  • Investeringer i fossile brændstoffer falder.
  • Oliepriserne går op.
  • Og den gennemsnitlige fødselsrate falder på verdensplan.

BioScience

Magasinet BioScience er et respekteret videnskabeligt magasin, der udkommer hver måned med artikler om den nyeste forskning indenfor biologi.

Det udgives af Oxford University Press på vegne af American Institute of Biological Sciences.

Det har eksisteret siden 1964.

Men samlet set er det slet ikke nok, siger en af hovedforfatterne til opråbet i BioScience, Thomas Newsome fra University of Sydney:

- Man behøver ikke være raketvidenskabsmand for at kunne kigge på disse udviklinger og forstå, at tingene er ved at gå galt. Men det er ikke for sent, siger Thomas Newsome til avisen The Guardian.

Farvel til Paris-aftale

Ironisk nok offentliggøres de 11.000 videnskabsfolks opråb, kun én dag efter at den amerikanske regering formelt har meldt sig ud af Paris-aftalen – den internationale klimaaftale, der blev indgået i Paris i 2015, hvor 196 lande forpligtede sig til at arbejde for at begrænse den globale opvarmning.

- Præsident Trump besluttede at trække sig fra Paris-aftalen på grund af den uretfærdige, økonomiske byrde, som de amerikanske løfter i aftalen lagde på amerikanske arbejdere, virksomheder og skatteydere, sagde den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, da han formelt opsagde aftalen.

Offentliggørelsen kommer samtidigt, blot en måned efter at 500 klimaskeptiske videnskabsfolk fra hele verden udsendte en erklæring med den modsatte konklusion – med titlen ’Der er ikke nogen klimakrise’:

- Klimavidenskab burde være mindre politisk, og klimapolitik burde være mere videnskabelig, skriver de 500 videnskabsfolk i deres debatindlæg.

'Menneskehedens skæbne'

De indtil nu 11.000 underskrivere af advarslen i BioScience er dog ikke i tvivl om, at klimakrisen er en indiskutabel realitet:

- Klimakrisen er her og accelererer hurtigere, end de fleste videnskabsfolk havde regnet med. Den er mere alvorlig end forventet og truer de naturlige økosystemer og selve menneskehedens skæbne, konkluderer de.