Udland

Otte personer anholdt i Vietnam - mulig forbindelse til sag om 39 lig

Premierminister Boris Johnson lagde i sidste uge blomster til ære for de 39 personer, der blev fundet døde i en lastbil øst for London. Stefan Rousseau / Ritzau Scanpix

De vietnamesiske myndigheder vil forhindre kriminelle grupper i at sende folk til Storbritannien. Dna-prøver skal nu afgøre de 39 ofres identitet.

Politiet i Vietnam har anholdt otte personer, som menes at have forbindelse til en sag fra Storbritannien, hvor 39 mennesker blev fundet døde i en lastbil.

Det oplyser Vietnams statslige nyhedsbureau, VNA.

- Baseret på vores oplysninger om de mistænkte vil vi sætte gang i efterforskninger, der skal udrydde de her grupper, der på ulovlig vis bringer folk til Storbritannien, siger Nguyen Huu Cau, politichef i Nghe An-provinsen, og tilføjer:

- Det bedste, vi kan gøre nu, er at håndtere konsekvenserne af hændelsen og hjælpe familierne, så de kan få ligene hjem.

Flere anholdte

To andre personer blev anholdt i Vietnam fredag - blandt andet en 23-årig nordirsk mand.

Han er anklaget for uagtsomt manddrab, for menneskesmugling og for at have modarbejdet politiet. Ifølge britisk politi menes manden at have kørt lastbilens trailer til Zeebrugge i Belgien.

Samtidig er den 25-årige chauffør, der kørte bilen, da den blev fundet med de mange lig ombord, anholdt.

Manden er fra Nordirland og er mistænkt for drab.

Der er flere mistænkte i sagen, for ud over de fængslede jager britisk politi to brødre fra Nordirland, der menes at være med i en menneskesmuglerring og have afgørende betydning for efterforskningen.

Trækker spor til Vietnam

Britisk politi formoder, at samtlige 39 personer, der blev fundet døde i en lastbilcontainer i Essex øst for London 23. oktober, er vietnamesere.

I første omgang var teorien, at der var tale om kinesere.

Siden fundet af de 39 lig, hvoraf de 31 er mænd og otte kvinder, har mindst ti vietnamesiske familier henvendt sig til myndighederne af frygt for, at det er deres familiemedlemmer, som døde i lastbilen.

De vietnamesiske myndigheder har samlet dna-materiale i form af hår- og blodprøver fra flere af de formodede ofres familier i provinserne Nghe An og Ha Tinh, hvor flere af de formodede ofre menes at være fra.

Et vietnamesisk forældrepar har offentliggjort en række foruroligende beskeder, som deres 26-årige datter sendte fra sin telefon.

- Undskyld, mor. Min rejse udenlands lykkedes ikke. Mor, jeg elsker dig så højt. Jeg kan ikke trække vejret, lød det blandt andet fra Hoa Nghiem.

Vietnamesiske embedsmænd ankom søndag til Storbritannien med dna-prøver, som kan være afgørende for at identificere ofrene.

De 39 omkomne personer blev fundet øst for London i en lastbils køletrailer, hvor temperaturen kan komme ned på minus 25 grader.