Britisk valg

Labour-politiker bliver ny formand for det britiske parlament

Det tog det britiske underhus fire valgrunder, før man fandt en afløser for manden, der har råbt 'Order!' 14.000 gange.

Det britiske underhus har mandag valgt en ny formand.

Det bliver den nuværende næstformand Lindsay Hoyle, der skal afløse den farverige John Bercow – manden, der er blevet kendt verden over for sine råb om ’Order!’ i det urolige britiske underhus.

BBC har talt sammen, at John Bercow har råbt sin karakteristiske besked 14.000 gange i løbet af de ti år, han har siddet som formand for Underhuset.

Den nyvalgte formand, 62-årige Lindsay Hoyle, har været medlem af Underhuset for Labour siden 1997 og har været Underhusets næstformand siden 2010.

Som næstformand har han ledet adskillige parlamentsforhandlinger - uden dog at komme i nærheden af John Berkows farverige stil.

Både premierminister Boris Johnson og Labours leder Jeremy Corbyn udtrykte efter valget deres lykønskninger og deres tro på, at ledelsen af parlamentet var i sikre hænder hos Lindsay Hoyle.

- Din karakteristiske venlighed har sikkert været udslagsgivende, sagde Boris Johnson.

Selv sagde Hoyle:

- Jeg vil være neutral. Jeg vil være åben. Dette parlament vil ændre sig, men det vil være til det bedre.

Fire valgrunder

Syv parlamentsmedlemmer stillede op til posten, fem medlemmer af arbejderpartiet Labour og to medlemmer af det konservative regeringsparti.

Allerede efter første valgrunde, hvor alle syv kandidater deltog, fremstod Lindsay Hoyle som favorit. Han fik 211 stemmer, hvilket var næsten 100 stemmer flere end kandidaten med næstflest stemmer.

Reglerne kræver imidlertid, at en kandidat skal have mindst 50 procent af alle stemmer for at blive valgt, så der skulle yderligere tre valgrunder til, før han sikrede sig sejren.

I sidste valgrunde fik han 325 stemmer mod den sidste modkandidat, partifællen Chris Bryant, der fik 213 stemmer.

Vælges uden modkandidat

Lindsay Hoyle er valgt i Chorley, et valgdistrikt nord for Manchester, hvor han også stiller op til parlamentsvalget i december.

Traditionen kræver, at han melder sig ud af sit parti og stiller op som partiløs.

Traditionen siger samtidig, at ingen af de store partier opstiller en modkandidat til formanden.