Udland

John Bercow har råbt 'order!' for sidste gang

John Bercow har råbt "order" for sidste gang i det britiske parlament. Mandag skal hans efterfølger findes.

Efter mere end ti år som formand for det britiske parlament har 56-årige John Bercow råbt sit karakteristiske "order, order" for sidste gang.

Hele 14.000 gange er det blevet til i løbet af det seneste årti, når han har forsøgt at mane parlamentsmedlemmerne til ro.

Det rapporterer BBC.

Han trådte tilbage 31. oktober efter at have styret parlamentet igennem de dramatiske og ophidsede debatter om Brexit.

Mandag skal Underhuset vælge, hvem der skal være parlamentets nye formand, og hidtil har ni kandidater meldt sig på banen.

Kræver personlighed på posten

Og meget tyder på, at der kommer en ny linje i parlamentet.

Flere af formandskandidaterne har således gentagne gange taget skarpt afstand fra den konservative Bercows måde at styre parlamentet på.

I rollen som den neutrale formand har han blandet sig alt for meget og været partisk i sagen om Brexit, lyder kritikken fra flere kandidater ifølge avisen Financial Times og BBC.

Tim Bale, professor i politik ved Queen Mary University of London, vurderer, at flere af kandidaterne vil profilere sig på en kraftig afstandtagen til Bercow.

- Men når de lærer jobbet at kende, vil de måske finde ud af, at det er en dårlig idé at være kedelig. Du er nødt til at have en stor personlighed for at styre det mere og mere genstridige parlament, siger Tim Bale til Financial Times.

Fire favoritter til posten

Der er ingen klar favorit til at overtage jobbet som parlamentsformand, hvis vigtigste rolle i første omgang bliver at føre parlamentet igennem Brexit.

Imidlertid er der fire af de ni, der udmærker sig.

Tre af dem har i en årrække været næstformænd under Bercow, hvorfor de kan trække på deres erfaring. Det gælder Lindsay Hoyle, Eleanor Laing og Rosie Winterton.

Den sidste af favoritterne er Labour-veteranen, 69-årige Harriet Harman.

Bliv klogere på dem her:

  • Harriet Harman, 69 år, Labour:

Hun er tidligere minister og det længst siddende kvindelige medlem af parlamentet, hvortil hun blev valgt for første gang i 1982. Hun bliver af nogle betegnet som "parlamentets mor".

  • Lindsay Hoyle, 62, år, Labour:

For tiden bookmakernes favorit over Harriet Harman, dog kun knebent. Hoyle har været parlamentsmedlem siden 1997 og næstformand for parlamentet siden 2010.

Lindsay Hoyle ses som en langt mindre omstridt figur end John Bercow og har aldrig erklæret sit synspunkt på Brexit.

Han fremstår desuden som en erklæret reformator, der har brugt årtier på at gøre Underhuset til et bedre sted at arbejde.

  • Rosie Winterton, 61 år, Labour:

Hun er tidligere indpisker for Labour, hvilket vil sige, at hun fra 2010 til 2016 kontrollerede og indskærpede partifællernes partidisciplin og tilstedeværelse ved afstemninger.

Hun har siddet i parlamentet for Doncaster Central siden 1997 og blev i juni 2017 valgt til næstformand for parlamentet. Hun har desuden haft flere ministerposter.

  • Eleanor Laing, 61 år, Det Konservative Parti:

Hun er ligesom Lindsay Hoyle og Rosie Winterton næstformand for parlamentet, hvilket hun har været siden 2013. Derudover har hun været medlem af parlamentet siden 1997.

I 2009 stod Laing over for en mistillidsafstemning i sin kreds, Epping Forest, efter at det kom frem, at hun havde undladt at betale skat af nogle ejendomsindtægter fra to lejligheder i Westminster.

De resterende fem kandidater er:

  • Henry Bellingham - konservativt parlamentsmedlem siden 1983.
  • Chris Bryant - tidligere minister og medlem af parlamentet for Labour siden 2001.
  • Meg Hillier - tidligere minister og parlamentsmedlem for Labour siden 2005.
  • Edward Leigh - konservativt parlamentsmedlem siden 1983.
  • Shailesh Vara - konservativt parlamentsmedlem siden 2005.