Udland

Et år til valget - så store er Trumps chancer for at blive genvalgt

Trump deler vandene og har brug for at flytte tvivlerne over på sin side, hvis han skal vinde, lyder analysen.

Søndag er der præcis et år til præsidentvalget i USA, men valgkampen er allerede i fuld gang.

Hvis det var en anden siddende præsident, ville jeg give ham 70 procents chance

Derek Beach, professor i statskundskab

Det gælder både for præsident Trump og for de mange kandidater, der gerne vil være Demokraternes endelige bud på en præsident.

Spørgsmålet er, om Donald Trump kan blive genvalgt som USA’s præsident.

- Hvis det var en hvilken som helst anden siddende præsident, ville jeg give ham 70 procents chance for at vinde. Men det er Trump, vi snakker om her, og han deler vandene, som vi aldrig har set det før, siger USA-ekspert og professor i statskundskab Derek Beach til TV 2.

- Som det ser ud lige nu, vil jeg sige 40-60 i Demokraternes favør. Trump skal have vundet mindst fem-ti procent af tvivlerne over, og det har jeg svært ved at se ske, fortsætter han.

Så stor er Trumps opbakning

Ifølge de seneste meningsmålinger har Trump opbakning fra omkring 40 procent til 43 procent af vælgerne.

Præsidentens problem er, at der er flere, der ikke bryder sig om ham. Her ligger tallene mellem 50 og 55 procent.

- Der er rigtig mange, der kan lide Trump, men der er endnu flere, der virkelig hader ham, siger Derek Beach.

Trump får hug i målingerne

En måling fra CNN sidst i oktober viste, at Demokraternes Joe Biden havde opbakning fra 53 procent af vælgerne, mens 43 procent ville stemme på Trump, hvis valget kommer til at stå mellem de to.

Samme måling viste, at 52 procent foretrak Demokraternes Elizabeth Warren, mens 44 procent ville stemme på Trump, hvis de bliver duellanterne.

Trump har som siddende præsident en klar fordel, mener Derek Beach. Han har haft god tid til at forberede og organisere sin valgkamp, og så har han langt flere penge til at føre valgkamp for end sine demokratiske konkurrenter.

- En optælling viser, at Trump har godt 300 millioner dollars at gøre godt med - til sammenligning har Demokraternes Pete Buttigieg omkring 80 millioner dollars til sin kampagne, siger Derek Beach.

En klassisk Trump

Trump holdt natten til lørdag vælgermøde i delstaten Mississippi, hvor han bebudede, at Demokraterne har skabt et "vredt flertal" af vælgere, der støtter præsidenten.

Meldingen kommer, efter at et demokratisk flertal i Repræsentanternes Hus har stemt for at gå videre i processen med en rigsretssag mod præsidenten.

Ifølge USA-ekspert Mette Nøhr Claushøj er der intet i meningsmålingerne, der indikerer, at Trump har ret i sin udlægning:

- Det er en klassisk Trump, at han siger tingene, som han godt kunne tænke sig, de var - og ikke som de i virkeligheden er.

Meningsmålingerne viser, at der er en stigende støtte blandt amerikanerne til en rigsretssag. Og langt bredere støtte i befolkningen, end der var under rigsretssagerne mod præsident Clinton og præsident Nixon.

Ifølge Mette Nøhr Claushøj er det så godt som sikkert, at Demokraterne indleder en rigsretssag mod Trump.

- Nancy Pelosi – leder for Demokraterne og formand for Repræsentanternes Hus – er en utrolig dygtig politisk taktiker. Jeg kan slet ikke forestille mig, at hun ville have indledt alt det formelle omkring en rigsretssag, hvis ikke hun var sikker på, at hun også ville indlede en rigsretssag – og havde opbakning til det blandt sine egne, siger Mette Nøhr Claushøj til TV 2.