Udland

Kvinder trækker sig fra britisk valg på grund af trusler og frygt for overfald

Mordet på den britiske politiker Jo Cox i 2016 har skabt frygt blandt kvindelige politikere, der advares mod at gå på gaden alene.

Valgkampen i Storbritannien er skudt i gang, men trusler og frygten for overfald har fået flere kvindelige politikere til at droppe deres kandidatur til parlamentsvalget.

Oven i det er flere kvindelige parlamentsmedlemmer blevet advaret mod at gå på gaden og føre valgkamp alene - især efter mørkets frembrud. Det skriver flere britiske medier.

Lederen af partiet Change UK, Anna Soubry, viste torsdag to trusselsbreve, hun havde modtaget til ITV News.

I et af brevene til Anna Soubry står der:

- Cox var den første, du er den næste, din bedrageriske, værdiløse, forpulede, døde sæk.

Myrdet på åben gade

Brevet henviser til den kvindelige, britiske politiker Jo Cox, som i juni 2016 blev myrdet på åben gade af nynazisten Thomas Mair.

Attentatet skete en uge inden folkeafstemningen om det britiske medlemskab af EU. Jo Cox var kendt for sine synspunkter, om at Storbritannien bør gøre mere for de flygtninge, der kommer til Europa.

Hun var desuden tilhænger af fortsat britisk EU-medlemskab, og hun førte valgkamp for den fløj, da hun blev dræbt.

Labour-politikeren Jo Cox blev skudt tre gange med et våben og stukket 15 gange med en kniv.

Advares mod at gå alene

En anden Labour-politiker, Rosie Duffield, fortæller i denne uge til ITV News, at hun og flere andre kvindelige politikere er blevet advaret mod at føre valgkamp på egen hånd – og slet ikke om aftenen.

- Det er advarsler, der virkelig begrænser vores kampagne. Det er desværre nødvendige advarsler, men det gør det meget svært at føre valgkamp i vintermånederne, siger Rosie Duffield til ITV News.

Hun tilføjer, at trusler og advarsler er blevet en del af hverdagen for kvindelige politikere i Storbritannien.

Evening Standard skriver tilsvarende, at politiet har advaret nogle kvindelige politikere mod at offentliggøre, hvor de befinder sig, samt at føre valgkamp alene efter mørkets frembrud.

Luciana Berger, der er medlem af parlamentet for De Liberale Demokrater, siger til Good Morning Britain, at grovheden mod parlamentsmedlemmerne aldrig har været større end nu.

- I går aftes, da jeg gik gennem Westminster, var der en gruppe mænd, der hujede og råbte "forræder" efter mig og råbte mit efternavn. Jeg vil ikke længere føre valgkamp om aftenen på egen hånd. Slet ikke, siger hun.

Specialenhed skal beskytte politikerne

En specialenhed under Scotland Yard, der tager sig af politikernes sikkerhed, er i disse dage ved at kortlægge det generelle trusselsbillede under valgkampen til parlamentsvalget i Storbritannien, der afholdes 12. december.

Ifølge Scotland Yard vil der op til valget være ”større fokus på politikernes sikkerhed end nogensinde før”. Politiet siger videre, at de vil slå hårdt og ubønhørligt ned på enhver form for trusler mod politikerne.

Organisationen Jo Cox Foundation kommenterede torsdag på den seneste tids trusler mod kvindelige politikere, som den kalder ”afskyelig”.

- En af Jo’s store lidenskaber var at opfordre et større antal kvinder til at stille op som kandidater. Så det er meget sørgeligt, at vi nu ser talentfulde kvinder droppe deres kandidatur, siger Catherine Anderson, der er direktør i Jo Cox Foundation til ITV News.

Ud af i alt 649 parlamentsmedlemmer er 211 kvinder. Indtil videre har 17 kvindelige og 41 mandlige parlamentsmedlemmer valgt at droppe deres kandidatur forud for valget i december.

En rapport fra Amnesty International viste i 2018, at 7,1 procent af 228.000 undersøgte tweets til kvindelige politikere og journalister indeholdt ”groft eller problematisk” sprog.