KOMMENTAR: Tre grunde til, at 'den nye Obama' blev en fuser

16x9
Beto O'Rourke var et varmt navn efter midtvejsvalget i 2018, men blev hurtig sendt ud i kulden i ræset om at blive demokratisk præsidentkandidat. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Forventningerne til Beto O'Rourke var t√•rnh√łje. Men den angivelige demokratiske superstjerne endte med at skuffe f√¶lt.

For et år siden var det tidligere texanske kongresmedlem Beto O'Rourke blandt bookmakernes favoritter til at blive Demokraternes næste præsidentkandidat.

Fredag valgte det angivelige demokratiske stjerneskud så at droppe ud af valgkampen.

Bye bye Beto.

Så hvad gik der galt for manden, der konstant blev omtalt som 'den nye Obama'?

Her er tre nedslag i Beto O'Rourkes fejlslagne fors√łg p√• at blive Demokraternes pr√¶sidentkandidat.

1. Brændte ikke igennem

Det er mindre end et år siden, at journalister fra hele verden valfartede til Texas og begejstret fulgte Beto O'Rourkes valgkamp. På TV 2 valgte man eksempelvis at sende Rasmus Tantholdt af sted for at dække valget mellem den siddende republikanske senator Ted Cruz og den angivelige nye demokratiske superstjerne.

Men TV2 var bestemt ikke alene om at gå godt og grundigt i O'Rourke-selvsving sidste år.

Dagbladet Politiken spurgte op til midtvejsvalget, "er Beto O‚ÄôRourke den nye Obama?", mens dagbladet Information skrev, at "en ny politisk stjerne er f√łdt i Texas".

Ovre hos DR har man ikke haft brug for sp√łrgsm√•lstegnet l√¶ngere og er g√•et direkte over til at kalde Beto for "den nye Obama".

Men udover en meget kort fase i for√•ret, hvor O'Rourke havde vind i sejlene, kom 'den nye Obama' aldrig for alvor i gang. Faktisk gik det meget hurtigt ned ad bakke for manden med den angiveligt s√• ‚ÄĚubesv√¶rede autenticitet‚ÄĚ, som Politiken havde beskrevet O'Rourke.

Kort sagt br√¶ndte Beto O'Rourke aldrig igennem, men snarere meget hurtigt sammen. Det var is√¶r tilf√¶ldet i tv-debatterne. Dermed blev det eneste, som Beto O'Rourke og Barack Obama tilsyneladende har tilf√¶lles, at de begge to er d√•rlige debatt√łrer.

2. Det er nemmere at være imod nogen end at stå for noget

Historien om Betos fejlslagne bud er fortællingen om manden, der formåede at skille sig ud fra mængden under midtvejsvalget i 2018, men som så druknede i det rekordstore demokratiske kandidatfelt året efter.

En stor del af forklaringen er nok, at det nemmere at være imod nogen end at stå for noget.

Det er √©n ting at stille op imod en af de mest forhadte republikanere, Ted Cruz, til et senatsvalg, hvor man med statsgaranti har de demokratiske aktivisters og donorers opbakning. Men det er en helt anden disciplin er stille op imod sine partif√¶ller og overbevise selvsamme aktivister og donorer om, at man fortjener deres st√łtte.

Det formåede Beto O'Rourke åbenlyst ikke.

3. En demokratisk udgave af Scott Walker

Som den kuldsejlede kampagne har vist, så var Beto O'Rourke ikke klar til den store nationale scene.

Mest af alt ligner O'Rourke dermed en fattigmands udgave af den tidligere republikanske guvern√łr Scott Walker. Sidstn√¶vnte blev i 2015 anset for at v√¶re en af storfavoritterne til at blive Republikanernes pr√¶sidentkandidat, men endte med at skuffe spektakul√¶rt p√• den store scene.

Med andre ord m√• man sp√łrge, som datajournalisten Nate Cohn har antydet, om Beto O'Rourkes politiske spidskompetencer er blevet overvurderet af medierne og meningsdannerne.

Hvad bringer fremtiden for Beto?

Der gisnes selvf√łlgelig allerede om, hvad den politiske fremtid bringer for Beto O'Rourke. Endnu et fors√łg p√• at blive valgt til Senatet for delstaten Texas har den fallerede fortidsfavorit allerede afvist. Men der er selvf√łlgelig de s√¶dvanlige spekulationer om, hvorvidt O'Rourke kunne v√¶re en oplagt vicepr√¶sidentkandidat.

Man skal aldrig sige aldrig, men det forekommer mig ikke særlig sandsynligt, at Beto O'Rourke ender med at blive Demokraternes vicepræsidentkandidat.

Hverken Joe Biden eller Elizabeth Warren, der på nuværende tidspunkt er de to mest oplagte bud på at blive Demokraternes kommende præsidentkandidat, vil få meget gavn ud af at vælge taberen fra Texas som vicepræsidentkandidat.

Det samme g√łr sig g√¶ldende for de mindre profilerede pr√¶sidentkandidater, der modsat O'Rourke har potentialet til at kunne vinde nomineringen, s√•som Pete Buttigieg og Kamala Harris.

Med andre ord er det uvist, hvad fremtiden bringer for den angivelige demokratiske superstjerne.

Men modsat den rigtige Obama skal Beto O'Rourke n√¶ppe indstille sig p√• at bo i Det Hvide Hus lige forel√łbigt.

Tv√¶rtimod endte 'den nye Obama' endnu engang med at v√¶re en taber, der ovenik√łbet blev h√•net af den nuv√¶rende beboer i Det Hvide Hus, pr√¶sident Trump.