KOMMENTAR: Tre grunde til, at 'den nye Obama' blev en fuser

16x9
Beto O'Rourke var et varmt navn efter midtvejsvalget i 2018, men blev hurtig sendt ud i kulden i ræset om at blive demokratisk præsidentkandidat. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Forventningerne til Beto O'Rourke var tårnhøje. Men den angivelige demokratiske superstjerne endte med at skuffe fælt.

For et år siden var det tidligere texanske kongresmedlem Beto O'Rourke blandt bookmakernes favoritter til at blive Demokraternes næste præsidentkandidat.

Fredag valgte det angivelige demokratiske stjerneskud så at droppe ud af valgkampen.

Bye bye Beto.

Så hvad gik der galt for manden, der konstant blev omtalt som 'den nye Obama'?

Her er tre nedslag i Beto O'Rourkes fejlslagne forsøg på at blive Demokraternes præsidentkandidat.

1. Brændte ikke igennem

Det er mindre end et år siden, at journalister fra hele verden valfartede til Texas og begejstret fulgte Beto O'Rourkes valgkamp. På TV 2 valgte man eksempelvis at sende Rasmus Tantholdt af sted for at dække valget mellem den siddende republikanske senator Ted Cruz og den angivelige nye demokratiske superstjerne.

Men TV2 var bestemt ikke alene om at gå godt og grundigt i O'Rourke-selvsving sidste år.

Dagbladet Politiken spurgte op til midtvejsvalget, "er Beto O’Rourke den nye Obama?", mens dagbladet Information skrev, at "en ny politisk stjerne er født i Texas".

Ovre hos DR har man ikke haft brug for spørgsmålstegnet længere og er gået direkte over til at kalde Beto for "den nye Obama".

Men udover en meget kort fase i foråret, hvor O'Rourke havde vind i sejlene, kom 'den nye Obama' aldrig for alvor i gang. Faktisk gik det meget hurtigt ned ad bakke for manden med den angiveligt så ”ubesværede autenticitet”, som Politiken havde beskrevet O'Rourke.

Kort sagt brændte Beto O'Rourke aldrig igennem, men snarere meget hurtigt sammen. Det var især tilfældet i tv-debatterne. Dermed blev det eneste, som Beto O'Rourke og Barack Obama tilsyneladende har tilfælles, at de begge to er dårlige debattører.

2. Det er nemmere at være imod nogen end at stå for noget

Historien om Betos fejlslagne bud er fortællingen om manden, der formåede at skille sig ud fra mængden under midtvejsvalget i 2018, men som så druknede i det rekordstore demokratiske kandidatfelt året efter.

En stor del af forklaringen er nok, at det nemmere at være imod nogen end at stå for noget.

Det er én ting at stille op imod en af de mest forhadte republikanere, Ted Cruz, til et senatsvalg, hvor man med statsgaranti har de demokratiske aktivisters og donorers opbakning. Men det er en helt anden disciplin er stille op imod sine partifæller og overbevise selvsamme aktivister og donorer om, at man fortjener deres støtte.

Det formåede Beto O'Rourke åbenlyst ikke.

3. En demokratisk udgave af Scott Walker

Som den kuldsejlede kampagne har vist, så var Beto O'Rourke ikke klar til den store nationale scene.

Mest af alt ligner O'Rourke dermed en fattigmands udgave af den tidligere republikanske guvernør Scott Walker. Sidstnævnte blev i 2015 anset for at være en af storfavoritterne til at blive Republikanernes præsidentkandidat, men endte med at skuffe spektakulært på den store scene.

Med andre ord må man spørge, som datajournalisten Nate Cohn har antydet, om Beto O'Rourkes politiske spidskompetencer er blevet overvurderet af medierne og meningsdannerne.

Hvad bringer fremtiden for Beto?

Der gisnes selvfølgelig allerede om, hvad den politiske fremtid bringer for Beto O'Rourke. Endnu et forsøg på at blive valgt til Senatet for delstaten Texas har den fallerede fortidsfavorit allerede afvist. Men der er selvfølgelig de sædvanlige spekulationer om, hvorvidt O'Rourke kunne være en oplagt vicepræsidentkandidat.

Man skal aldrig sige aldrig, men det forekommer mig ikke særlig sandsynligt, at Beto O'Rourke ender med at blive Demokraternes vicepræsidentkandidat.

Hverken Joe Biden eller Elizabeth Warren, der på nuværende tidspunkt er de to mest oplagte bud på at blive Demokraternes kommende præsidentkandidat, vil få meget gavn ud af at vælge taberen fra Texas som vicepræsidentkandidat.

Det samme gør sig gældende for de mindre profilerede præsidentkandidater, der modsat O'Rourke har potentialet til at kunne vinde nomineringen, såsom Pete Buttigieg og Kamala Harris.

Med andre ord er det uvist, hvad fremtiden bringer for den angivelige demokratiske superstjerne.

Men modsat den rigtige Obama skal Beto O'Rourke næppe indstille sig på at bo i Det Hvide Hus lige foreløbigt.

Tværtimod endte 'den nye Obama' endnu engang med at være en taber, der ovenikøbet blev hånet af den nuværende beboer i Det Hvide Hus, præsident Trump.