Udland

'Forfærdelige' migrantlejre står på randen af en katastrofe, siger EU-kommissær

Tusindvis af migranter bor under trænge kår på de græske øer. Angelos Tzortzinis / Ritzau Scanpix

Tusindvis af mennesker lever under kummerlige forhold på to græske øer.

Nok er nok, var ordene fra den nye græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, da Grækenland i denne uge vedtog en ny lov, der skal gøre det nemmere at sende migranter og asylansøgere ud af landet.

Millioner af mennesker er de seneste år flygtet fra krigen i Syrien, og mange af dem er rejst til Grækenland, hvor de bor i tætpakkede lejre.

Derfor har den kun tre måneder gamle centrumhøjre regering slået sig op på at ville lægge en langt hårdere linje end sin venstreorienterede forgænger.

Sidste måned lovede regeringen at ville deportere 10.000 migranter inden udgangen af 2020.

Med den nye lovgivning, der blev stemt igennem sent torsdag aften, vil den sætte tempoet op på processen, der enten skal få integreret godkendte asylansøgere eller bortvist dem, der har fået afslag på asyl.

- Tiden er ikke på vores side. Bådene kommer over Det Ægæiske Hav, og for hver dag kommer der endnu flere, sagde den græske minister Michalis Chrysohoidis ifølge The Guardian.

Presset på asylsystemet er ifølge ministeren så stort, at ventetiden lige nu er på fem-seks år.

Ny lov møder modstand

Lovgivningen er dog blevet mødt med protester fra menneskerettighedsorganisationer, hjælpeorganisationer og oppositionspartier i Grækenland.

De frygter blandt andet, at loven vil begrænse asylansøgeres rettigheder, herunder deres ret til at arbejde, og at den vil begrænse den internationale beskyttelse af udsatte personer, herunder uledsagede børn.

Frygten for at blive sendt til Tyrkiet havde de seneste år afskrækket migranter for at komme til Grækenland, men det har ændret sig nu.

- Regeringen forsøger at gøre det til et spørgsmål om migration, selvom størstedelen af de ankomne kommer fra krigszoner. Det er en forkert attitude, og det svækker landet internationalt, lød det fra parlamentsmedlemmet Giorgos Psychogios.

"På randen af en katastrofe"

Øen Lesbos huser 16.924 migranter, selvom den kun har kapacitet til at huse 2840. På Samos bor der så mange mennesker, at familier nogle steder er begyndt at hakke klipper væk for at skabe plads til sig selv på stejle bakkesider.

Og forholdene i lejrene er ifølge EU-kommissær for menneskerettigheder Dunja Mijatovic "forfærdelige" og "på randen af en katastrofe".

- Det har ikke længere noget at gøre med modtagelse af asylansøgere. Det er blevet en kamp om overlevelse, siger hun ifølge BBC.

Ifølge Dunja Mijatovic, der besøgte øerne for nyligt, så er de voldsomt overbefolkede, og beboerne må vente i timevis for at få mad eller komme på toilettet.

- Der er brug for hurtige tiltag, som kan gøre noget ved den desperate situation, tusindvis af mennesker lever under, fortæller EU-kommissæren.

Grækenland har indført en ny lov, der skal gøre det nemmere at sende migranter ud af landet.

Antallet er stigende

I 2015 flygtede næsten én million mennesker til Grækenland gennem Tyrkiet. Siden satte en EU-aftale med Tyrkiet stop for tilstrømningen, men nu er antallet igen begyndt at stige.

De græske øer modtager nu det højeste antal flygtninge siden 2016, og det er de tiltagende uroligheder i Syrien og Afghanistan, som har fået skylden.

I august ankom over 7900 flygtninge og migranter. I september steg antallet til 10.700. Det er mere end en fordobling i forhold til samme måned sidste år.

'Hvor er retfærdigheden, hvor er menneskerettighederne?', står der på en af migranterne i Moria-lejrens skilt.

Omfanget er stadig langt fra de 211.000, der ankom i oktober 2015, hvor flygtningekrisen var på sit højeste, men det vækker opmærksomhed, fordi det understreger, at de seneste års relative ro i området kan være i fare.

De mange flygtninge er samtidig en af grundene til, at Grækenlands nye premierminister har indført den nye udvisningslov.