Udland

Analytikere er enige - der er en ny favorit til at blive Trumps modstander i 2020

En firkløver af USA-analytikere er for første gang enige om, hvem der er favorit til at vinde Demokraternes nominering.

De har været i tv-debat, der er kommet et hav af nye meningsmålinger, og den tidligere politiske superstjerne hos demokraterne, Beto O'Rourke, har kastet håndklædet i ringen.

Kort sagt er der sket en del, siden fire USA-analytikere i forrige måned gav deres bud på, hvem der i skrivende stund står med de bedste kort på hånden til at blive præsident Trumps udfordrer næste år.

Nu tager analytikerne igen temperaturen på kandidaterne, blandt andet bakket op af nye tal på kandidaternes evne til at indsamle valgdonationer.

Firkløveret er enige om frontløberen

For første gang er der bred enighed om, hvem favoritten i det rekordstore demokratiske kandidatfelt er. Ligeledes er der bred enighed om, at der på nuværende tidspunkt nok de facto er tale om en duel mellem Elizabeth Warren og Joe Biden, og at der ikke er noget oplagt bud på en førsteudfordrer til denne førerduo.

Som altid skal disse rangordener selvfølgelig ses som et øjebliksbillede. Der er fortsat fire måneder til, at de demokratiske vælgere for første gang skal afgive deres stemmer i primærvalgene.

Ligeledes er der ved at opstå en vis panik hos det demokratiske etablissement over venstrefløjens styrke, hvorfor det ikke er utænkeligt, at vi ser nye (moderate) præsidentkandidater melde sig på banen her i slutspurten.

Men for nu får du her analytikernes bedste bud, på Donald Trumps kommende udfordrer.

Parenteserne indikerer, hvor analytikerne havde placeret kandidaten sidste gang.

Jesper Steinmetz

TV 2s USA-korrespondent

1. (2.) Elizabeth Warren

Hun har alt det, der skal til for at få de demokratiske vælgere op af stolen: engagement, et politisk program, troværdighed. Der er den samme begejstring om hendes kandidatur blandt græsrødderne, som der var om Bernie Sanders i 2016. Tusindvis af tilhængere – især unge – stimler sammen til hendes valgmøder og bliver smittet af hendes oprigtige fortælling og kampvilje. Derfor kan hun meget vel ende med at blive den endelige præsidentkandidat.

2. (1.) Joe Biden.

De fleste målinger har fortsat Biden som favorit, fordi han er den mest valgbare. Han har solidt tag i de sorte vælgere i Sydstaterne, som vil være afgørende for at vinde præsidentvalget. Bidens store problem er et foruroligende lavt niveau af donationer, den manglende begejstring for ham som kandidat blandt partiets græsrødder og ikke mindst hans alder. Debatterne har afsløret, at han er et vrøvlehoved og rundet af en svunden politisk tid.

3. (-) Pete Buttigieg

I modsætning til Biden skovler han penge ind til sin kampagne, og det er et tegn på, at de demokratiske aktivister tror på ham. Der er blandt mange græsrødder den samme hype om Mayor Pete, som der i sin tid var om Obama. Men han er klart en bobler på listen med stort potentiale, og hvis han ikke bliver præsidentkandidat, er det ikke utænkeligt, at han kunne være et bud som vicepræsidentkandidat.

Niels Bjerre-Poulsen

Lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet

1. (1.) Elizabeth Warren.

Warren er fortsat min favorit til at vinde, men jeg tror også fortsat, at hun ligger et stykke til venstre for de fleste demokratiske vælgere på en række vigtige spørgsmål. Ikke mindst på spørgsmålet om Medicare for All – og hvordan en sådan ordning skal finansieres – må hun nok lægge mere afstand til Bernie Sanders’ forslag og arbejde sig ind mod midten.

2. (2.) Joe Biden.

Biden står også fortsat stærkt – også en hel del stærkere end Warren blandt minoritetsvælgere. Præsident Trumps forsøg på at finde ”snavs” på ham i Ukraine synes ikke at have skadet ham i meningsmålingerne – snarere tværtimod.

3. (-) Pete Buttigieg.

Her taler vi på nuværende tidspunkt om et alternativ til enten Warren eller Biden. Sidst var mit første bud på dette alternativ Kamala Harris. Men ikke mindst baseret på meningsmålingerne i Iowa, der er den første stat, som stemmer, tror jeg måske snarere, at Pete Buttigieg nu er det bedste bud på et sådant alternativ.

Jesper Zølck

Journalist, der dækker USA for TV 2

1. (1.) Elizabeth Warren.

Hun fortsætter med at tromle de øvrige kandidater på substans og politiske forslag. Med sine timelange selfie-køer og et lille, men stigende, forspring i målingerne i de tidlige primærvalgsstater er hun favoritten lige nu. Hendes modvilje mod at forklare sin finansiering af Medicare for All er dog en mørk sky i horisonten.

2. (3.) Joe Biden.

Han får andenpladsen på grund af de relativt solide (nationale) målinger og de øvrige kandidaters relative svaghed. Ældre demokrater og sorte vælgere ser ud til at stå trofast bag ham. Men han er stadig en utrolig vaklende kandidat med meget problematisk bagage. For eksempel var Biden ikke sen til at kritisere Trump, da præsidenten sammenlignede rigsretsprocessen mod ham med en “lynchning”. Men hvem brugte lignende ord om Clinton-rigsretssagen i sin tid? Det gjorde Joe Biden.

3. (2.) Kamala Harris.

Hun imponerer ikke. Det er, som om hun er fanget i en politisk iltfri zone, hvor hun både er en del af det etablerede Demokratiske Parti, men også støtter flere af de progressive forslag. En position som ikke rigtig engagerer store vælgergrupper. Hun er stadig en stærk - måske den stærkeste - kandidat på papiret. Men i virkeligheden kunne pladsen her lige så godt gå til Pete Buttigieg, som tager raske skridt op i målingerne. Eller Bernie Sanders. Eller Amy Klobuchar.

Mirco Reimer-Elster

USA-analytiker og cand.mag. i amerikanske studier

1. (2.) Elizabeth Warren

Warren har formået at indsamle markant flere valgdonationer end Joe Biden, hun fører snævert i de to første primærvalgsstater, og hun er den kandidat, som flest potentielle primærvalgsvælgere overvejer at stemme på. Det trækker selvfølgelig ned, at hun er bagud i de nationale meningsmålinger og har væsentlig færre støtteerklæringer fra partifællerne end den tidligere vicepræsident. Men helhedsindtrykket er, at Elizabeth Warren her og nu må anses som værende favoritten til at vinde Demokraternes nominering, selvom hun bestemt ikke er nogen imponerende frontløber.

2. (1.) Joe Biden

Den tidligere vicepræsident er blevet overhalet af Warren i de første delstatsmålinger og har været rystende ringe til at indsamle valgdonationer indtil videre. Biden slår sig op på at være en vinder, der med sin moderate politiske facon kan appellere til midtervælgere i et potentielt præsidentvalg mod Trump. Men som bekendt skal man vinde primærvalgene først. Det bliver spændende at se, hvordan Biden håndterer, at fortællingen i medierne er blevet, at han er presset og ligner en taber.

3. (-) Hillary Clinton

Det kan virke paradoksalt at vælge en kandidat, der ikke engang officielt stiller op. Men rygterne om, at den tidligere udenrigsminister og præsidentkandidat overvejer en sen entre i primærvalgene, er taget til i styrke de seneste uger. Nok ikke mindst fordi det demokratiske felt er tilpas svagt, og Joe Biden er i problemer. Rangeringen skal derfor primært forstås som et udtryk for den usikkerhed, som der er omkring Bidens kandidatur og etablissementets frygt for, at en (for) venstreorienteret kandidat ender med at vinde nomineringen.