Britisk valg

Skotsk parti vil have ny folkeafstemning om uafhængighed

Det britiske parlament skal give tilladelse til, at Skotland kan få en ny folkeafstemning om uafhængighed ved at aktivere den såkaldte artikel 30.

Lederen af Det Skotske Nationalparti (SNP), Nicola Sturgeon, kræver at få bemyndigelse til at udskrive endnu en folkeafstemning i Skotland om uafhængighed inden jul.

Det siger hun i forbindelse med et vælgermøde i Skotland fredag.

Skotterne stemte i 2014 om uafhængighed, hvor de valgte at forblive en del af Storbritannien og Det Forenede Kongerige.

Men siden dengang er Brexit blevet en del af briternes virkelighed, og processen omkring det har vist sig mere og mere som en hårdknude, der frygtes at blive løst med en dårlig eller ingen aftale.

Derfor har det skotske parti, der er store tilhængere af EU, ved flere lejligheder slået på tromme for en skotsk løsrivelse fra Storbritannien.

Det kræver, at det britiske parlament aktiverer artikel 30 i Skotlandloven fra 1998.

- Jeg har gjort det klart og holder mig til, at kravet om en aktivering af artikel 30 bliver afleveret i Downing Street før jul, hvem der end sidder der. Det er nemlig afgørene, at Skotland selv styrer sin fremtid, lød det fra Nicola Sturgeon.

Sturgeon: Labour vil give grønt lys til afstemning

SNP-lederen sagde ifølge The Scotsman, at hun er sikker på, at Labour-leder Jeremy Cobyn vil give skotterne en ny folkeafstemning. Men SNP vil ikke indgå nogen aftale eller koalition med arbejderpartiet under valget.

- Det vil vi beslutte os for, når vi ved, hvordan det ser ud efter valget, sagde hun.

Det ser vanskeligt ud for Labour at overtage regeringsmagten ved parlamentsvalget 12. december. Ifølge de seneste meningsmålinger ligger partiet 15 til 17 procentpoint efter Boris Johnsons konservative parti.

Torsdag fik De Konservative også klar støtte fra den amerikanske præsident, Donald Trump, da han ringede ind til lederen for Brexit-partiet, Nigel Farages, radioprogram på kanalen LBC.

Trump giver sin støtte til Johnson og advarer mod Corbyn Video: Mads Buur Simonsen

- Jeg har et godt forhold til mange af statslederne. Deriblandt Boris (Johnson, red.). Han er en fantastisk mand og den helt rette til opgaven. Du og han skal nok ende med at udrette noget rigtig godt. Hvis du og han finder sammen, så er I ustoppelige, lød det fra Trump, der fortsatte med at give Corbyn et par ord med på vejen:

- Corbyn vil være så skidt for jeres land. Han er så dårlig, han vil tage jer i så skidt en retning. Han vil bringe jer så dårlige steder hen.

Frygter hårde forhandlinger med Trump

Det var dog ikke kun ros, præsidenten havde tilovers for Johnson. Premierministerens nye Brexit-aftale var ikke god, og den vil gøre det svært for de to lande at nå til enighed om en ny handelsaftale, lød det fra Donald Trump.

Nigel Farage går til det britiske valg som en benhård tilhænger af Brexit, der helst ser briterne forlade uden en aftale og klippe båndene til EU fuldstændig.

Og den venskabelige samtale mellem ham og den amerikanske præsident er et godt eksempel på, hvorfor Nicola Sturgeon og SNP ønsker at løsrive sig fra Storbritannien

- Det, vi hørte fra Donald Trump i den ekstraordinære samtale med Nigel Farage, peger i retning af, at det er en ret skræmmende fremtid, der ligger forude for Storbritannien. Han vil føre en hård forhandling. Og det er den store bekymring, siger Sturgeon.

- Det er, hvad fremtiden bringer, hvis vi tillader Boris Johnson at tage os ned ad den vej. Men der er en alternativ fremtid. Én, hvor Skotland beslutter, hvilket land vi vil være. Og det er den fremtid, vi kan gribe ved dette valg.