Udland

Undersøgelse af Trumps mulige magtmisbrug bliver offentlig

Efter i Repræsentanternes Hus har stemt for at fortsætte undersøgelsen, er det så godt som sikkert, at der åbnes en rigssretssag, vurderer forsker.

Undersøgelsen af Donald Trumps mulige magtmisbrug i Ukraine-sagen skal nu foregå i offentlighedens rampelys.

Det har et flertal i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal, vedtaget torsdag.

232 af husets 435 medlemmer stemte for en resolution for den videre proces i den forundersøgelse, der kan lede til en rigsretssag mod USA’s præsident Donald Trump.

- Den største heksejagt i USA’s historie, lød det i et tweet fra præsidenten kort efter afstemningen.

Lektor: Det ser ud til at ende med rigsretssag

Og jagten ser nu ud til at ende med en rigsretssag mod den siddende præsident, vurderer Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

Ifølge ham kan afstemningen nemlig ses som en lakmusprøve for, hvordan det ender, når Repræsentanternes Hus skal beslutte, om sådan en skal åbnes:

- Det er et skridt videre i processen. Og det er meget, meget svært at forestille sig, at nogen af de demokrater, der nu har stemt for at fortsætte processen, efterfølgende ikke vil stemme for en rigsretssag.

- Det er næsten umuligt at forestille sig, at der skulle komme et eller andet, der skulle undergrave de vidner, vi har hørt indtil nu, og overbevise nogen om, at der ikke er basis for en rigsretssag, siger lektoren.

Det handler Ukraine-sagen om

Præsidenten anklages for at have brugt sin magt til at presse Ukraine til at iværksætte en undersøgelse af tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn Hunter for korruption.

Omdrejningspunktet for sagen er en telefonsamtale mellem den ukrainske præsident, Volodymir Zelenskij, og Trump, som en unavngiven whistleblower har kritiseret.

Donald Trump har gennem hele sagens hårdnakket benægtet, at han har handlet forkert, og han kalder forundersøgelsen en heksejagt.

Indtil videre har Demokraterne foretaget høringer bag lukkede døre til stor kritik fra Republikanerne. Men Demokraterne har insisteret på, at de lukkede døre var en nødvendighed for at samle de nødvendige beviser, før høringerne kunne blive offentlige.

Og det bliver de så nu.

Stadig lang vej til dom

Første skridt i den netop vedtagede resolution er nemlig, at Repræsentanternes Hus’ efterretningskomité fortsætter sin forundersøgelse med offentlige høringer.

Resolutionen er fremsat af den demokratiske leder Nancy Pelosi.

Efterfølgende skal forundersøgelsens konklusioner sammenfattes i en offentlig rapport, som overdrages til Retsudvalget, der efterfølgende fremlægger oplysninger og anbefalinger til det videre forløb.

Demokraterne har flertal i begge komitéer.

Hvis det ender med en rigsretssag mod præsident Trump, er der dog endnu langt til en mulig dom.

Det er Senatet, der i sidste ende beslutter, om præsidenten er skyldig i magtmisbrug eller ej.

Det kræver to tredjedele af senatorernes stemmer, hvilket kan blive svært at nå, da republikanerne har et flertal på 53 ud Senatets 100 pladser.

Ifølge BBC vil Demokraterne begynde de offentlige høringer i næste uge.