Udland

Twitter forbyder politiske reklamer - møder hård kritik fra Trumps lejr

Trumps kampagneleder er meget imod beslutningen, han beskriver som et "forsøg på at lukke munden på konservative".

Fra 22. november vil man ikke længere opleve politiske reklamer på Twitter.

Det oplyser selskabets administrerende direktør og medstifter, Jack Dorsey, i en række tweets.

- Vi har besluttet at stoppe al brug af politiske reklamer på Twitter globalt. Vi mener, at man skal gøre sig fortjent til at få politiske budskaber udbredt, ikke købe sig til det, skriver han onsdag aften dansk tid.

Han forklarer blandt andet beslutningen med, at "reklamer på nettet er ufattelig kraftfulde".

Kan påvirke millioner af liv

Ifølge Twitter-direktøren kan netop den "kraft" bruges til at påvirke stemmer, der kan have indflydelse på millioner af liv.

Selskabets endelige retningslinjer på området bliver offentliggjort 15. november. Der vil også være få undtagelser, forklarer han.

Reklamer, der forsøger at få folk til at stemme, vil fortsat være i orden, lyder det eksempelvis.

- Vi starter med at udbrede vores nye politik 22. november for at varsle vores annoncører, inden denne ændring træder i kraft, skriver Jack Dorsey.

Kritik fra Trump-lejren

Trumps kampagneleder, Brad Parscale, er meget imod beslutningen.

Han beskriver Twitters tiltag som et "forsøg på at lukke munden på Trump og konservative". Det skriver han på... Twitter.

Parscale ser det som en "meget dum beslutning" for virksomhedens aktionærer.

I en pressemeddelelse spørger han:

- Vil Twitter så også stoppe med at køre reklamer for ensidige liberale medier, der kører uden at blive tjekket, mens de køber åbenlyst politisk indhold, der skal angribe Republikanerne?

Twitter har ikke svaret på kommentarer, skriver Reuters.

Facebook i modvind

Den nye linje bliver lagt i en tid, hvor Facebook har været i modvind i forhold til at faktatjekke indlæg fra politiske kampagner.

Ifølge den amerikanske efterretningstjeneste var der en omfattende russisk indblanding i det amerikanske valg i 2016, som skulle hjælpe præsident Donald Trump med at blive valgt.

En del af denne indblanding skal blandt andet været foregået på Facebook.

Men Facebook har gentagne gange afvist at faktatjekke reklamer fra politikere.

Det har ført til stærk kritik fra flere demokratiske præsidentkandidater som Joe Biden og Elizabeth Warren. Det skriver Reuters.

Perspektiv

Politisk reklame på Facebook

 

For to uger siden købte den demokratiske præsidentkandidat Elizabeth Warren en politisk reklame på Facebook, der med fuldt overlæg indeholdt falske påstande om Facebook-boss Mark Zuckerberg og præsident Trump.

Ifølge Warren selv gjorde hun det for at opfordre Facebook til at fjerne politiske reklamer med falske påstande forud for præsidentvalget i 2020.

Hun krævede videre, at Mark Zuckerberg blev holdt personligt ansvarlig for Facebooks nye reklamepolitik.

Elizabeth Warrens tiltag kom efter flere tilfælde, hvor præsident Trumps kampagnelejr havde brugt Facebook til politiske reklamer, der langede ud efter den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden og dennes søn i den omstridte Ukraine-sag.