Udland

IS udnævner ny leder

Organisationen har erstattet deres tidligere leder, som tog sit eget liv søndag under et amerikansk angreb.

Islamisk Stat har udnævnt Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi som ny leder for terrororganisationen.

Det oplyser gruppen i en radioudtalelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Terrororganisationen bekræfter samtidig, at organisationens tidligere leder Abu Bakr al-Baghdadi er blevet dræbt.

Organisationens eget nyhedbureau, Amaq, har udgivet en syv minutter lang optagelse i kølvandet på flere dages spekulationer og benægtelser om lederens død blandt organisationens medlemmer.

Den ekstremistiske gruppe siger, at al-Baghdadis død vil blive hævnet.

Usikkerhed om identitet

Efterfølgeren, Abi Ibrahim al-Hashemi al-Qurash, er ikke umiddelbart kendt i offentligheden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Og ifølge en af de førende danske eksperter i Islamisk Stat, Tore Hamming, der har en ph.d. i jihadisme ved European University, er der ingen, der på nuværende tidspunkt ved, hvem den nye IS-leder er.

- Når der kommer ny leder, får han også et nyt navn, og det er det navn, der er blevet offentliggjort, siger han til TV 2.

Af sikkerhedsmæssige årsager kan der godt gå et stykke tid, før de oplyser mere om den nye leder, fortæller Tore Hamming. Indtil videre har følgerne og den brede offentlighed fået at vide, at han er teologisk lærd og en kriger, men mere ved vi ikke.

Hvilken betydning skiftet i ledelse får for organisationen, kan være svært at spå om, siger Tore Hamming.

- Følgerne er allerede begyndt at svære troskab, og de kommer nok til at efterspørge en hævn for al-Baghdadis død, men det er svært at sige, om det vil føre til flere angreb i vores del af verden. Det er også svært at vide, hvor stor opbakning de rent faktisk har tilbage i Vesten.

Udløste selvmordsbombe

USA's præsident, Donald Trump, annoncerede søndag, at IS' øverste leder var blevet dræbt i forbindelse med et amerikansk angreb.

Amerikanerne fandt al-Baghdadi i det nordvestlige Syrien, hvor de først angreb med helikoptere og siden hen med landstyrker.

Under den amerikanske operation udløste al-Baghdadi et bombebælte, han havde spændt til kroppen. Derved dræbte han ikke blot sig selv, men også tre af sine børn, som han havde skjult sig med i en tunnel.

En stor operation

Da det amerikanske militær angreb Abu Bakr al-Baghdadis skjulested, var det et resultat af et samarbejde med mange involverede.

Den irakiske efterretningstjeneste har meddelt, at de efter en anholdelse af to irakere i Bagdad fik information om, at Abu Bakr al-Baghdadi to døgn tidligere var rejst til Barisha, en syrisk by tæt på grænsen til Tyrkiet.

Herfra ville smugle sin familie med sig ind i Tyrkiet. Disse informationer blev videregivet til amerikanerne.

Under pressemødet søndag takkede Trump desuden både Syrien, Rusland og Tyrkiet for deres assistance i operationen, der blev IS-lederens endeligt.

Nedkæmpet, men ikke død

Som leder af Islamisk Stat udråbte afdøde al-Baghdadi et kalifat i 2014 i store dele af Irak og Syrien. Siden har organisationen lidt store tab og er blevet nedkæmpet i Syrien.

I foråret lød det fra officielle kilder, at Islamisk Stat var nedkæmpet, og at kalifatet var dødt. Men det betyder ikke, at organisationen er død.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium er der stadig mellem 29.500 og 31.100 krigere på fri fod i Irak og Syrien.