Udland

Rusland skyder missil over Arktis, mens ubåde prøver at liste forbi Norge

En helt ny russisk missilubåd affyrede onsdag et missil, der fløj 5600 kilometer.

Mens neddykkede russiske ubåde forsøger at slippe uset nord om Norge, har et flådefartøj affyret et balistisk missil, der er fløjet tusindvis af kilometer hen over det arktiske område.

Russerne viser magt

Erna Solberg, statsminister i Norge

Ruslands forsvarsministerium offentliggjorde onsdag morgen en video på Youtube, der angiveligt er af missilet i det øjeblik, det affyres fra en helt ny neddykket atomubåd.

- For første gang har den nye strategiske missilubåd Knyaz Vladimir fra projekt Borey-A testaffyret et havbaseret Bulava-balistisk missil, skriver forsvarsministeriet i teksten under videoen.

Ifølge russerne blev missilet affyret fra Hvidehavet i det nordvestlige Rusland, hvorefter det fløj 5600 kilometer hen over Arktis og slog ned i et militært område på Kamtjatka-halvøen i Fjernøsten.

Missiltesten kommer, netop som Rusland er i færd med en af de største ubådsoperationer siden Den Kolde Krig.

Otte atomubåde

Den norske efterretningstjeneste oplyste tirsdag til tv-stationen NRK, at størstedelen af ubådene i den russiske nordflåde har forsøgt at snige sig nord om Norge i neddykket tilstand i løbet af den seneste uge.

Det drejer sig om mindst 10 ubåde, hvoraf otte er atomdrevne.

Ifølge den norske efterretningstjeneste er målet med russernes militæraktion formentlig at se, hvor langt det er muligt at snige sig væk fra baserne omkring havnen i Murmansk og ud i Atlanterhavet uden at blive opdaget.

Norges statsminister, Erna Solberg, fortæller til mediet Forsvarets Forum, at hun er blevet orienteret af efterretningstjenesten om den usædvanligt store operation tæt på norsk farvand.

- Dette viser, at russerne har store kapaciteter, ikke mindst til søs. Og så ved vi, hvor vigtigt det er for russerne at sikre søvejen ind mod Murmansk. Det drejer sig om store dele af den norske kyst, siger hun.

Missilubåd er helt ny

Den russiske aktivitet bliver overvåget af norske fly fra flyvestationen i Andøya, og efterretningstjenesten oplyser til NRK, at man har godt styr på ubådene.

Ifølge Erna Solberg er den russiske aktion også en opvisning, hvor Rusland vil demonstrere sin militære styrke.

- Russerne viser også magt. De viser potentiel magt, siger hun til Forsvarets Forum.

Missilubåden Knyaz Vladimir, der foretog prøveaffyringen i Hvidehavet, er formentlig ikke med i den styrke, som er sejlet nord om Norge. Den er nemlig så ny, at den endnu ikke er overdraget fra Sevmash-skibsværftet til den russiske nordflåde.

Nordflådens chef, viceadmiral Aleksandr Moisejev, har sagt til nyhedsbureauet TASS, at ubåden først overdrages til hans styrke, når alle våbentest er gennemført.

Det ventes de at være til december.