Dobbeltdrab i Marokko

Fire mænd dømt til døden for dobbeltdrabet i Marokko

24 personer var tiltalt i sagen, som fandt sted i Salé nær hovedstaden i Marokko, Rabat.

En appeldomstol i Marokko stadfæster dødsdommene til tre hovedgerningsmænd bag drabene på dansk og norsk kvinde.

De tre hovedtiltalte Abdessamad Ejjoud, Ouziad Youness og Rachid Afatti fik opretholdt deres dødsdom, og en anden af de tiltalte Abed Al Rahman Kalli fik hævet sin straf fra livstid til dødsstraf.

De tre hovedmistænkte havde indrømmet, at de deltog i drabene på de to kvinder, og da dommen faldt, sagde de ifølge NRK, at de ønsker, at dødsdommen skal gennemføres.

Yderligere 20 personer er blevet idømt fængselsstraffe mellem fem og 30 år. En af de dømte er en schweizisk-britisk mand, der fik ti års fængsel.

Advokat: Passende straf

Overfor TV 2 bekræfter Louisa Vesterager Jespersens advokat, at han er tilfreds med udfaldet af dagens domfældelse.

- Det var en passende straf i forhold til forbrydelsen, og jeg tror på, at Marokko vil gennemføre henrettelserne i den her sag, siger Khaled Fataoui.

Marokko har ellers ikke effektueret en henrettelse siden 1993, men bistandsadvokaten mener altså, at det kan ændre sig denne gang.

- Der er fire grunde; Statsanklageren har krævet dødsstraf og fået medhold. Louisas mor har krævet det. De anklagede og dømte vil det selv, og offentligheden kræver det. De mener ikke længere, at det er nok blot at anholde terrorister, siger han til TV 2.

Ingen af de dødsdømte ville undskylde overfor familierne. De valgte i stedet at kritisere det marokkanske samfund for sine manglende islamiske værdier, men ifølge TV2s internationale korrespondent Jeppe Krogager bad de fire mænd ved retsmødet om at få deres dødsstraf udført. Det vides endnu ikke hvorfor.

Men på trods af de fire dømtes egne ønsker, fortæller deres advokat ifølge Jeppe Krogager alligevel, at hun vil forsøge at få dommen gjort om.

-En af grundene er, at hun vil have mændene mentalundersøgt. Hun synes ikke, det er normalt, at de anklagede står og siger, at de ønsker at få en dødsstraf.

Inden for de næste ti dage skal det afgøres, om sagen skal for Højesteret. Hvis ikke, er onsdagens dom endelig.

Vandreferie

28-årige Maren Ueland og 24-årige Louisa Vesterager Jespersen blev fundet dræbt 17. december sidste år, efter de havde været på vandretur i Atlasbjergene i Marokko.

Det var et fransk par, der fandt dem dræbt på et plateau ved bjerget Toubkal, der er Nordafrikas højeste bjerg, og som ligger tæt ved landsbyen Imlil.

Kort efter oplyste de lokale myndigheder, at drabene efterforskes som en kriminel handling, da ligene havde skader på halsregionerne forårsaget af en skarp genstand.

Islamisk Stat

Gruppen af mænd var en terrorgruppering, som havde erklæret deres troskab til Islamisk Stat, og i dagene efter drabet begyndte videoer af drabene af florere på de sociale medier.

Flere danskere - både unge og ældre personer - blev efterfølgende sigtet for at have delt videoen.

Louisa Vesterager Jespersen boede i Norge, hvor hun var ved at uddanne sig indenfor friluftsliv, natur- og kulturveiledning. Hendes helt store hobby.

Kisterne med Louisa Vesterager Jespersens og Maren Uelands lig blev fløjet til Danmark 21. december 2018, og Louisa Vesterager Jespersen blev bisat 12. januar 2019.

Marokko har ikke eksekveret en dødsstraf siden 1993, og der sidder i dag flere end 100 dødsdømte og afsoner i marokkanske fængsler.