Udland

Russiske atomubåde i usædvanlig stor militæraktion nord for Norge

Russisk atomubåd af Sierra-klassen. To af dem deltager i aktionen, ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax. Ruslands Forsvarsministerium

Det norske forsvar har sendt fly på vingerne for at følge den russiske ubådsaktion, som medier kalder den største siden Den Kolde Krig.

Den seneste uge har mindst ti ubåde fra den russiske nordflåde forsøgt at snige sig ud fra deres baser uden at blive opdaget for derefter at sejle ud i Barents- og Norskehavet.

Det oplyser den norske tv-station NRK og avisen VG. Ubådsoperationen er ifølge de norske medier den største siden Den Kolde Krig.

Den norske efterretningstjeneste oplyser, at der ikke er tale om en øvelse, men derimod en regulær militæroperation.

- Rusland ønsker at sige: "Dette er vores hav. Vi kan klare det. Vi er i stand til at nå USA". De vil teste Vestens evne til at opdage og håndtere det, oplyser den norske efterretningstjeneste til NRK.

Efterretningstjenesten oplyser desuden, at aktionen næppe er besluttet af marinen alene, da en så omfattende operation formentlig er godkendt på højeste sted - altså hos Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Ud af de ti ubåde, som nordmændene mener deltager i aktionen, er otte atomdrevne. Nogle af dem forsøger tilsyneladende at komme så langt ud i Atlanterhavet som muligt i neddykket tilstand, mens andre patruljerer indsejlingen til Barentshavet.

Norge har fly på vingerne

Ifølge NRK's oplysninger er det sandsynligt, at nogle af de russiske fartøjer sejler så langt væk som vest for Grønland.

Det norske forsvar har fly på vingerne for at følge ubådsaktionen, og der meldes om stor aktivitet på flyvestationen i Andøya.

Ifølge avisen Barents Observer begyndte russerne allerede operationen i begyndelsen af sidste uge, netop som landets udenrigsminister, Sergej Lavrov, og admiral i nordflåden Aleksandr Moisejev besøgte den norske by Kirkenes og mødtes med Norges udenrigsminister, Ine Eriksen Søreide.

Anledningen til besøget var at fejre 75-året for Sovjetunionens befrielse af Finnmarken fra Nazityskland i 1944.

Norges udenrigsminister, Ine Marie Eriksen Søreide, mødes med Sergej Lavrov i Kirkenes.

Under mødet sagde den russiske udenrigsminister, at NATO-øvelser nær den russiske grænse ikke er godt for sikkerheden i Nordeuropa.

"Vi har styr på det"

Og det russiske besøg i Kirkenes var kun lige forbi, da det russiske nyhedsbureau Interfax kunne fortælle, at den russiske nordflåde ville sende to neddykkede ubåde ud i Norskehavet for at teste nyt udstyr og nye våben.

Ubådene Nizhny Novgorod og Pskov er begge af Sierra-klassen med titaniumskrog, der kan tåle dybe dyk. De er begge atomdrevne og er henholdsvis 30 og 27 år gamle, men renoveret for nylig. De kan bære torpedoer, miner og krydsermissiler.

Siden Nizhny Novgorod og Pskov forlod deres base, er yderligere seks ubåde kommet til. Ifølge NRK melder den norske efterretningstjeneste, at man har godt styr på, hvor de russiske ubåde er henne.

I august testede Rusland et ballistisk missil i Barentshavet. Billedet her er fra 24. august.

Norges forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, siger til tv-stationen, at aktionen ikke kommer som en stor overraskelse.

- Det passer meget godt med den trend, vi har set, med øget russisk aktivitet. Vi ser et Rusland, som har moderniseret sine militære styrker og i højere grad opererer i nærheden af Norge, siger han og opfordrer til at give forsvaret flere penge.

Aktionen ventes at vare yderligere 60 dage, indtil julen indfinder sig i den ortodokse russiske kirke, skriver NRK.