Udland

Observatør: Første kampe mellem tyrkiske og syriske soldater

Tyrkiske soldater har de seneste uger gennemført en offensiv i det nordlige Syrien. Nazeer Al-khatib / Ritzau Scanpix

Tyrkiske og syriske soldater er for første gang i kampe med hinanden ifølge observatorium.

Syriske og tyrkiske soldater har tirsdag for første gang være i ildkamp mod hinanden, melder organisationen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Der er ingen detaljer om kampene, så det er uklart, hvor de er foregået.

Ifølge observatoriets oplysninger er seks syriske soldater dræbt. Organisationen følger gennem et netværk af kilder og aktivister situationen i Syrien fra et kontor i Storbritannien.

Samtidig lyder det tirsdag fra det tyrkiske forsvarsministerium, at den kurdiske YPG-milits endnu ikke har trukket sig helt ud af den stribe land i det nordøstlige Syrien, som det er krævet i en aftale mellem Rusland og Tyrkiet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge aftalen har syriske grænsevagter og russisk militærpoliti indtil klokken 17 tirsdag eftermiddag til at fjerne YPG og militsens våben mindst 30 kilometer væk fra grænsen. Herefter vil russiske og tyrkiske tropper vil begynde at patruljere i området.

Tyrkiet vil have sikkerhedszone

For tre uger siden indledte den tyrkiske hær en offensiv i det nordlige Syrien, efter USA trak sine soldater væk fra området.

Tyrkerne har taget kontrol over et 120 kilometer langt landområde langs grænsen, hvor de vil etablere en såkaldt "sikkerhedszone".

Kort - Syrien, Tyrkiet, områder 15 oktober 2019

Det fik de kurdiske styrker i området til at acceptere en alliance med det syriske regime, der rykkede ind i området og overtog de kurdiske positioner.

Torsdag i sidste uge accepterede Tyrkiet efter aftale med USA at indstille kamphandlingerne i fem døgn.

Da denne aftale udløb tirsdag i sidste uge, forhandlede tyrkerne den nye aftale med Rusland, som altså gav kurdiske YPG yderligere knap en uge til at forlade området.