Udland

Han lyttede med på Trumps Ukraine-opkald: - Det var ikke passende

Donald Trump. Brendan Smialowski / Ritzau Scanpix

Det var upassende af Trump at bede en udenlandsk regering om at undersøge Joe Biden, mener en embedsmand.

Sagen om Donald Trumps telefonsamtale med Ukraines præsident fortsætter tirsdag, når en embedsmand og førende Ukraine-ekspert i USA’s nationale sikkerhedsråd er indkaldt til en høring med tre forskellige udvalg i Repræsentanternes Hus.

Oberstløjtnant Alexander S. Vindman var i kraft af sin stilling en af de personer, der lyttede med på den berømte telefonsamtale 25. juli, og han fandt Donald Trumps ord bekymrende og potentielt underminerende for USA’s nationale sikkerhed.

Det planlægger han at sige under sin indledende bemærkning, som han har forberedt, og som New York Times og flere andre amerikanske medier er i besiddelse af.

Den lukkede høring er en del af den rigsretsproces, der blev sat i gang i september for at undersøge Donald Trumps mulige magtmisbrug i Ukraine-sagen.

Indrapporterede samtale

Donald Trump anklages for at have forsøgt at presse Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, til at indlede en undersøgelse af den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden og hans søn, Hunter Biden, som i en årrække var en del af det ukrainske energikonsortium Burisma.

Joe Biden er også en mulig udfordrer til Donald Trump ved næste præsidentvalg i USA.

Sagen har fået demokraterne i Repræsentanternes Hus i USA til at indlede lukkede høringer og undersøgelser, der kan føre til en rigsretssag mod den amerikanske præsident.

Flere centrale vidner er blevet afhørt i forbindelse med undersøgelsen. Men Alexander S. Vindman er det første vidne, som rent faktisk lyttede til Trump og Zelenskijs samtale 25. juli.

- Opkaldet bekymrede mig. Jeg syntes ikke, det var passende at kræve, at en udenlandsk regering skulle efterforske en amerikansk borger, og jeg var bekymret over konsekvenserne for den amerikanske regerings støtte til Ukraine, vil han sige ifølge sin forberedte bemærkning.

Han siger videre, at hvis Ukraine igangsatte en undersøgelse af Joe og Hunter Biden, ville det sandsynligvis blive tolket som et partipolitisk spil og underminere USA’s nationale sikkerhed.

Det fik ham til at indrapportere sine bekymringer til sin overordnede i USA’s nationale sikkerhedsråd, skriver han i sine bemærkninger.

Ikke første bekymring

Tidligere havde han indrapporteret lignende bekymringer efter et nationalt sikkerhedsmøde 10. juli mellem USA og Ukraine, fremgår det af hans forklaring. For USA deltog blandt andre den daværende nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, den nu tidligere energiminister Rick Perry og USA’s ambassadør i EU, Gordon Sondland.

Da ukrainerne havde nævnt muligheden for et møde mellem landenes to præsidenter, havde Sondland ifølge Vindman bragt Trumps ønske om at få undersøgt Joe og Hunter Biden på bane.

Det havde fået John Bolton til at afbryde mødet.

- Jeg meddelte Sondland, at hans udsagn var upassende, at anmodningen om at få undersøgt Biden og hans søn ikke havde noget med national sikkerhed at gøre, og at sådanne undersøgelser ikke var noget, som det nationale sikkerhedsråd skulle involveres i eller presse på for, vil Vindman sige ved tirsdagens høring.

Gordon Sondland er en af de personer, Repræsentanternes Hus ønsker at høre fra i forbindelse med rigsretsprocessen, men han er af Donald Trumps regering blevet instrueret i at blive væk fra høringen.

Hele sagen begyndte at rulle, efter at en whistleblower på baggrund af telefonsamtalen 25. juli indberettede Donald Trump for at have misbrugt sit embede til personlige formål.

I sin indledende bemærkning vil Alexander S. Vindman slå fast, at han ikke er whistlebloweren, og at han ikke ved, hvem det er.