Brexit

Tusk: EU giver Storbritannien en udsættelse af Brexit

Briternes farvel til EU er nu udskudt for tredje gang.

Storbritannien skal ikke forlade EU 31. oktober. Det sker, efter at EU's medlemslande har godkendt en udskydelse af Brexit til 31. januar 2020.

Det skriver EU's præsident, Donald Tusk, på Twitter.

Som med alle andre udskydelser kan Storbritannien forlade EU før, hvis det britiske parlament stemmer Johnsons Brexit-aftale med EU igennem og godkender den.

Udskudt endnu en gang

Det er tredje gang, at briternes farvel til EU skubbes ud i fremtiden.

Oprindeligt stod Storbritannien til at forlade EU 29. marts i år. Men da daværende premierminister Theresa May ikke kunne få opbakning til sin skilsmisseaftale med EU, blev der givet to forlængelser, og exit-datoen landede på 31. oktober.

Siden da har Storbritannien fået en ny premierminister i Boris Johnson, og han har forhandlet en revideret Brexit-aftale hjem, som han fik foreløbig opbakning til i parlamentet i sidste uge.

Men med udskydelsen tvinges Johnson til at bryde sit mest centrale valgløfte om at forlade EU ved udgangen af denne måned, "dø om så det gælder".

Skal briterne til valg?

Storbritannien skal ikke forlade EU 31. oktober. Det sker, efter at EU's medlemslande har godkendt en udskydelse af Brexit til 31. januar 2020.

EU's melding kommer samme dag, som parlamentet hjemme i Storbritannien skal stemme om et forslag fra Boris Johnson om at udskrive valg til 12. december.

Det har Johnson prøvet to gange allerede og fået nej af parlamentet.

Det skete blandt andet, fordi Labour stemte imod. Det ledende oppositionsparti sagde, at man ville have truslen om en "no-deal" Brexit taget af bordet, før man ville stemme for et parlamentsvalg.

Det har EU nu gjort. Men det er stadig uklart, hvordan Labour vil stemme i aften.

Labour har gentagne gange, siden Johnson tweetede sit ønske om et decembervalg torsdag aften, sagt, at partiet vil stemme nej til et valg. Omvendt har Labours leder, Jeremy Corbyn, gentaget partiets gamle linje om at stemme for et valg uden truslen for et farvel til EU uden en aftale hængende over hovedet.

En ting er dog klart: Uden stemmer fra Labour, kan Johnson ikke få det totredjedeles flertal, han har behov for, for at udskrive valg.

Julegave fra oppositionen

Der er dog en mulighed for et valg alligevel.

De Liberale Demokrater og Det Skotske Nationalistparti (SNP) skrev til Donald Tusk i weekenden, at var EU klar med en udsættelse, vil de foreslå et valg 9. december i stedet.

Det forslag ventes på dagsordenen tirsdag i det britiske parlament og kan stemmes igennem med et simpelt flertal. Dermed kan det få flertal uden Labours stemmer.

De Liberale Demokrater og SNP var ellers fortalere for en folkeafstemning om aftalen, men har konstateret, at det er der ikke flertal for i parlamentet. Derfor deres nye forslag om et valg.

Tavshed fra Downing Street

Der er umiddelbart ingen reaktion fra premierministerens kontor i Downing Street 10, men Johnson er ved lov tvunget til at tage imod EU tilbud om en udskydelse af Brexit.

Den nye deadline skal formelt stadig godkendes af det britiske parlament. Men det vil komme som en stor overraskelse, hvis de afviser den, da der er et flertal imod at forlade EU uden en aftale.

Det var netop det flertal, der tvang Johnson til at bede EU om mere tid, hvis han ikke havde en godkendt aftale 19. oktober om aftenen.

I Danmark er statsminister Mette Frederiksen (S) glad for udsættelsen.

- Jeg er glad for, at briterne får mere tid til at få en aftale på plads. Det er i Danmarks interesse, at vi gør, hvad vi kan, for at undgå et hårdt Brexit, siger hun i et tweet fra Statsministeriet.