Udland

Islamisk Stat var forberedt på al-Baghdadis død

Når sådan en leder dør, kan der ske to ting, vurderer dansk ekspert.

Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadis, død får ikke afgørende betydning for institutionens fremtid.

Det vurderer Jakob Skovgaard-Petersen, der er professor i Islam ved Københavns Universitet, efter den amerikanske præsident, Donald Trump, søndag kunne fortælle verden, at Abu Bakr al-Baghdadi udløste en sprængladning i sin vest, da amerikanske styrker trængte ham op i en krog.

- IS er i forvejen på retræte. De prøvede allerede at omgruppere sig, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Skal kunne overleve lederen

Selvom han medgiver, at det er "uheldigt" for IS, at de ikke længere har al-Baghdadi, så vurderer den danske professor også, at den dræbte leder ikke var nogen stor symbolsk figur i modsætning til eksempelvis Osama bin Laden fra al-Qaeda.

Men det har heller ikke været intentionen fra Islamisk Stats side. Snarere tværtimod, forklarer han.

- IS ville lave en institution - kalifatet - som netop kunne overleve, at kaliffen blev dræbt. "Kaliffen er død, længe leve den nye kalif" har været ideen. Det vil vi også se nu. Ideologien skulle netop ikke stå og falde med personen - det skulle være institutionen, siger han.

Islamisk Stat har således hele tiden kalkuleret med, at det sandsynligvis en dag ville lykkes amerikanerne at få ram på al-Baghdadi, der tilsyneladende selv har udpeget sin efterfølger.

- Der har været ét navn nævnt, men udnævnelsen skal officielt ske af et råd, som kalder sig "dem, der løser og binder", siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Det samme skete i sin tid, da Abu Bakr al-Baghdadi blev udnævnt til leder af Islamisk Stat. Ifølge den danske professor i Islam havde al-Baghdadi studeret religion og meldte sig under fanerne hos al-Qaeda, da USA invaderede Irak i 2003. Siden brød han med al-Qaeda, som i de følgende år blev ubetydelig, mens Islamisk Stat voksede sig større.

Havde andre fordele

Abu Bakr al-Baghdadis styrke lå i hans retorik, som han havde studeret sammen med koranrecitation, fortæller Jakob Skovgaard-Petersen.

- Den prædiken, han holdt, da han blev kalif, var formfuldendt, men det var ikke en, der begejstrede unge mænd. Men den viste, at han kunne det, siger den danske professor.

Han sammenligner Abu Bakr al-Baghdadis karakter med den mere 'karismatiske' afdøde al-Qaeda-leder, Osama bin Laden, der i modsætning til al-Baghdadi ofte tonede frem i videoer på nyhedskanalen Al Jazeera, og som inspirerede tusindvis af unge mænd til at bære hans billede på t-shirts.

Al-Baghdadi havde dog andre fordele. Han nedstammede fra profeten Muhammeds slægt og tog navnet Abu Bakr efter profetens nære ven og førstefølger. Det gjorde Islamisk Stat et stort nummer ud af, fortæller Jakob Skovgaard-Petersen, som mener, at terrororganisationens nye kalif skal have samme baggrund.

Jakob Skovgaard-Petersen tror ikke, at al-Baghdadis død vil demoralisere Islamisk Stat. Terrororganisationen har tabt mange kampe - men ikke på grund af kaliffen, pointerer han.

Der kan ske to ting

Ifølge major ved Forsvarsakademiet Mikkel Storm Jensen er Islamisk Stat som organisation blevet svækket, men han vurderer, at de fortsat vil eksistere i fremtiden.

- Når sådan en leder dør, kan der ske to ting. En ny leder kan træde frem og overtage organisationen, men det kan også være, at flere vil være ledere og folk, som tidligere har været holdt nede af al-Baghdadis position, nu vil kæmpe for at få en plads, siger han.

Afhængigt af udfaldet kan Islamisk Stat ifølge Mikkel Storm Jensen fortsætte som én organisation, men den kan også splitte op og ende i flere forskellige terrororganisationer.

Uanset er den oprindelige ide om et islamisk kalifat presset, lyder det fra islamprofessor Jakob Skovgaard-Petersen.

- Islamisk Stat er dårligt forberedt på at leve en skyggetilværelse i forhold til den meget store tilstedeværelse, de havde for bare to-tre år siden.

- De vil prøve at minimere betydningen af tabet. Men det ændrer ikke ved, at de har tabt al territorium. Hele deres ideologi og tiltrækningskraft overfor nye rekrutter er jo, at de sejrer, siger han.