Udland

Her skjulte IS-leder sig til det sidste - 70 soldater gik til angreb, mens præsidenten så til

Specialstyrker udførte i weekenden en mission i nattemørket over Syrien. Lederen af Islamisk Stat blev fundet - og sprængte sig selv i luften.

Lyden var det første, der afslørede, at alt ikke var, som det skulle være.

Vi fløj meget, meget lavt og meget, meget hurtigt

Donald Trump, USA's præsident

Det var kort efter midnat i den afsides landsby Barisha i Syrien, og for folk her er lyden af rotorblade i mørket sjældent godt nyt.

Kort efter flængede lyden af skud natten.

Men dette var ikke et almindeligt luftangreb fra den syriske regering eller dens russiske allierede.

I luften over landsbyen summede otte amerikanske helikoptere, mens de skød ned mod et af landsbyens huse - og 9245 kilometer væk sad USA's præsident Donald Trump og fulgte med i det hele på video.

Målet for militæroperationen var verdens mest eftersøgte mand, lederen af terrororganisationen Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi. Detaljerne fra aktionen har vi fra det pressemøde, som USA's præsident Donald Trump holdt efter angrebet og fra USA's forsvarsminister Mark T. Esper, der har fortalt om det til tv-stationen ABC.

Afsløret i Syrien

Inden angrebet var det gået tilbage for Abu Bakr al-Baghdadi, siden han erklærede sit islamiske kalifat i den store moské i Mosul i Irak i juni 2014.

Terrorlederen kontrollerede ikke længere store landområder, og de få loyale soldater, han havde omkring sig, kunne ikke stille ret meget op mod de amerikanske specialstyrker, der kom flyvende natten mellem lørdag og søndag.

Abu Bakr al-Baghdadi havde ry for at være ekstremt forsigtig, og han lod sig så godt som aldrig fotografere. Han udsendte dog en video i april 2019 - den eneste i fem år - og det er de seneste billeder, vi har af ham.

- Gud beordrede os til at føre hellig krig, han beordrede os ikke til at vinde, sagde Abu Bakr al-Baghdadi blandt andet i videoen, hvor han talte langsomt og holdt lange pauser mellem ordene.

Vi ved ikke, hvor videoen er optaget, men det er ikke umuligt, at terrorlederen kan have siddet i huset i Barisha eller et sted i nærheden. Amerikanerne siger nemlig, at hans gemmested har været kendt et stykke tid.

Det var ifølge amerikanerne en af Abu Bakr al-Baghdadis mange hustruer, samt en nevø og en af hans kurérer, der var skyld i det største gennembrud i jagten på ham. Den irakiske efterretningstjeneste fik fat i trioen, der ledte dem til et af Islamisk Stats skjulesteder i den irakiske ørken.

Her siger irakerne ifølge nyhedsbureauet Reuters, at de fandt nogle af terrorlederens personlige ting, der indeholdt koordinaterne på terrorlederens opholdssted i det nordvestlige Syrien.

De værdifulde oplysninger blev videregivet til CIA, som fik hjælp fra kurdiske efterretningskilder til at holde huset i den lille landsby Barisha under opsyn.

Avisen New York Times har talt med flere amerikanske embedsmænd, som siger, at kurderne leverede flere oplysninger om terrorlederen end nogen andre lande, og at kurderne fortsatte med at hjælpe, selv efter Donald Trump besluttede at trække USA ud af Syrien, så kurderne stod alene mellem en tyrkisk invasionsstyrke og Syriens diktator Bashar al-Assad.

Gæst hos al Qaeda

Der var en dusør på 25 millioner dollars på Abu Bakr al-Baghdadis hoved, så han var formentlig nødt til at være meget varsom med, hvem han stolede på.

Men ifølge New York Times, stolede Abu Bakr al-Baghdadi tilsyneladende nok på en kollega ved navn Abu Mohammed Salama. Han er - eller han var, for vi ved ikke, om han overlevede angrebet - leder af terrorgruppen Hurras al-Din. Ifølge vidner i Syrien boede Abu Bakr al-Baghdadi i hans hus.

Huset blev ifølge lokale embedsmænd, der udtaler sig til avisen The Guardian, bygget oven på et stort tunnelkompleks sidste år.

Abu Mohammed Salama var ikke den mest sandsynlige husvært for Abu Bakr al-Baghdadi, da hans organisation har henrettet flere mennesker for at sympatisere med Islamisk Stat, fordi de to grupper har forskellige syn på muslimsk ekstremisme.

Præcis hvor længe, USA har haft huset i søgelyset, vides ikke med sikkerhed, men ifølge New York Times har hærens specialstyrker i Delta Force øvet sig i, hvordan aktionen skulle forløbe, og flere gange har de været tæt på at iværksætte et angreb, for så at aflyse det i sidste øjeblik.

Lige inden weekenden i sidste uge skete der imidlertid noget, som tvang USA til at handle. Efterretninger viste, at terrorlederen havde planer om at flytte opholdssted, og da de amerikanske soldater var på vej ud af Syrien, ville det blive meget sværere at holde styr på ham.

Som at se en film

Fredag gav Donald Trump så grønt lys til operationen, oplyser USA's forsvarsminister Mark T. Esper til ABC.

Derfor kunne de amerikanske helikoptere lette fra baser i Irak sent lørdag. Tyrkiet og Rusland var orienteret om missionen, så amerikanerne ikke stødte ind i modstand fra dem.

- Vi fløj meget, meget lavt og meget, meget hurtigt. Det var en meget farlig del af missionen. At komme ind og komme ud, sagde Donald Trump på pressemødet.

Turen tog 70 minutter, og på vej gennem Syrien blev helikopterne beskudt, men amerikanerne besvarede ifølge Donald Trump ilden og eliminerede truslen. Præsidenten så selv det meste af aktionen på militærets videobilleder.

- Jeg vil ikke sige hvordan, men vi havde fuldstændig perfekt... som hvis man så en film. Teknologien alene er virkelig god, sagde præsidenten om videoen på pressemødet.

Da amerikanerne var fremme ved huset i Barisha, cirklede helikopterne om deres mål, og mens Abu Bakr al-Baghdadis soldater affyrede deres våben mod truslen i luften, blev de mødt af overlegen amerikansk ildkraft oppefra.

I ly af den amerikanske ild blev omkring 70 soldater sat ned på jorden sammen med hunde og en bomberydderrobot.

Soldaterne frygtede, at hoveddøren var mineret, så de sprængte hul i væggen for at komme ind.

Tunnelerne under huset

De mødte modstand fra terrorlederens folk - blandt andet fra to hustruer med selvmordsbombebælter, der dog ikke detonerede.

Rum for rum trængte amerikanerne ind i bygningen, mens der blev råbt på arabisk for at få Abu Bakr al-Baghdadi til at overgive sig og for at få kvinder og børn ud af huset.

Soldaterne hjalp 11 børn i bygningen ud i live, mens flere af terrorlederens krigere overgav sig.

Ifølge Donald Trump var der dog "flere døde end levende" krigere.

Terrorlederen selv overgav sig ikke. I stedet iførte han sig et selvmordsbombebælte og flygtede ned i en af tunnelerne under huset sammen med tre børn.

Ifølge terrorlederens svigersøn Mohamed Ali Sajet, der nu samarbejder med myndighederne i Irak, var det en otte meter lang tunnel på fem til seks meter i diameter.

Mohamed Ali Sajet siger til tv-stationen al Arabiya, at sikkerheden omkring Abu Bakr al-Baghdadi var god.

- I hans bibliotek kunne man finde religiøse bøger og Koranen, såvel som medicin. Gemmestedet var i god stand. Hver morgen ringede han rundt for at høre, om sikkerhedsstyrkerne kørte rundt i ørkenen. Han var påpasselig, siger Ali Sajet til tv-stationen.

Men selv om han var påpasselig, endte Abu Bakr al-Baghdadis tunnel blindt.

Jackpot under jorden

Amerikanerne sendte en hund efter ham, og den blev såret, da han detonerede bomben og dræbte sig selv og de tre børn, mens tunnelen styrtede sammen.

- Den bølle, der så hårdt prøvede på at skræmme andre, tilbragte sine sidste øjeblikke i total panik og rædsel, sagde Donald Trump.

Han sagde også flere gange, at Abu Bakr al-Baghdadi skreg, græd og klynkede under flugten.

De oplysninger kan USA's forsvarsminister Mark T. Esper dog ikke bekræfte.

- De detaljer har jeg ikke, siger han til tv-stationen ABC.

- Præsidenten må have haft mulighed for at tale med kommandørerne i felten, fortsatte han.

Ifølge efterretningskilder, som New York Times har talt med, var der ikke lyd på den videotransmission, præsidenten så, og de varmefølsomme kameraer præsenterede kun et overblik over kampen, så de kunne ikke se ind i tunnelen.

Uanset om Donald Trump har ret eller ej, er der dog enighed om, at terrorlederen sprængte sig selv i luften.

Efter eksplosionen gav de amerikanske soldater sig til at grave i resterne af den sammenstyrtede tunnel.

Der blev fundet nok rester af terrorlederen til, at specialstyrkerne kunne køre en dna-test på et apparat, de havde medbragt til formålet.

Efter et kvarter kunne de sende en melding til Washington.

- 100 procents sikkerhed. Jackpot. Slut.

Jackpot menes at være det amerikanske kodenavn for Abu Bakr al-Baghdadi. Terrorlederen Osama bin Laden havde samme kodenavn, da han blev dræbt under en lignende operation i 2011.

Dengang døbte amerikanerne operationen 'Operation Neptune Spear' efter specialstyrkerne Navy Seals våbenmærke.

To timer senere

Operationen mod Islamisk Stats leder fik dog et mindre krigerisk navn. Den blev døbt Kayla Mueller efter en amerikansk nødhjælpsarbejder, der blev fanget af Islamisk Stat og ifølge amerikanerne holdt som personlig fange af Abu Bakr al-Baghdadi, inden hun blev dræbt.

To amerikanske soldater blev lettere såret under missionen, og den sårede hund blev også reddet.

- Vores K-9, som de kalder det. Jeg kalder det en hund. En smuk hund, en talentfuld hund, var såret og blev bragt tilbage, sagde Donald Trump under sin pressekonference søndag.

Da soldaterne havde udført deres mission, gennemsøgte de huset for dokumenter, telefoner, computere og lignende, der kan hjælpe med oplysninger i den fortsatte kamp mod Islamisk Stat.

To timer efter, at lyden af helikoptere første gang lød over huset, lettede specialstyrkerne og forlod Syrien af samme vej, som de kom.

Amerikanernes sidste gerning var at iværksætte et luftangreb mod huset.

Angrebet forvandlede det til en rygende ruinhob.

Kort efter, at alle soldater var tilbage i god behold, udsendte Donald Trump en besked på Twitter.

- Der er netop sket noget meget stort, skrev præsidenten.

Dernæst var der tavshed ind til pressekonferencen, hvor præsidenten kom med nyheden:

- I aftes lod USA retfærdigheden ske fyldest for verdens terrorleder nummer et.