Brexit

Divya Das før ny skæbneafstemning: - Det ser svært ud for Boris Johnson

EU-landene har besluttet at acceptere Storbritanniens ønske om at udsætte Brexit til 31. januar næste år.

Den britiske premierminister Boris Johnson forsøger mandag igen at udskrive valg til parlamentet.

To tredjedele af parlamentet skal stemme ja, for at valget kan blive en realitet, og dermed kræver det opbakning fra oppositionspartiet Labour.

En opbakning, som Labour med Jeremy Corbyn i spidsen hidtil ikke har villet give.

- Hvis man kigger på tallene, ser det lige nu svært ud for Boris Johnson at få den fornødne opbakning. Det kræver 434 stemmer, før et parlamentsvalg kan blive en realitet. Spørgsmålet er, om han kan få tilstrækkeligt mange Labour-folk med over ved dagens afstemning. Jeg tvivler på det, men lad os nu se, siger TV 2s korrespondent i London, Divya Das.

Johnsons ønske om et valg og dermed en ny sammensætning af parlamentet kommer i kølvandet på, at et flertal i det britiske parlament tirsdag nedstemte den britiske regerings tidsplan for lovbehandlingen af Brexit-aftalen.

Flere livliner

Det er tredje gang, at Johnson forsøger at få forslaget om at afholde valg vedtaget, hvilket han ikke hidtil har formået.

Men selv hvis det ikke lykkes for Johnson at få sit valg mandag, er mulighederne ikke udtømt.

Liberaldemokraterne og det skotske SNP står således bag et forslag om at holde et valg den 9. december.

Søndag sagde en kilde i premierministerens kontor, at hvis det ikke mandag lykkes at få vedtaget at udskrive valg, så vil regeringen se på alle forslag, som oppositionen har til en anden Brexitløsning.

EU har accepteret udsættelse

EU's medlemslande har mandag godkendt en udsættelse af Brexit til 31. januar 2020.

Datoen er dog fleksibel, hvilket betyder, at briterne kan træde ud EU inden, hvis de endeligt får godkendt en aftale.

Nu er spørgsmålet, om afgørelsen i EU får betydning for aftenens afstemning i det britiske parlament, lyder det fra Divya Das.

- Er der nu nogle Labour-folk, der vil kigge på den her udsættelse og sige okay, så er den i hus. Så er vi sikre på, at no-deal ikke kommer til at ske 31. oktober. Så kan vi godt stemme for et valg. Eller er de stadig ikke helt sikre på, at det er det rigtige tidspunkt at tage et valg på. Det bliver ret interessant, siger hun.

En meningsmåling fra 21. oktober giver Boris Johnsons konservative regeringsparti hele 37 procent af stemmerne, mens Labour kun står til 22 procent.

Johnson har flertal for aftale

Det lykkedes tirsdag umiddelbart for Boris Johnson at samle et flertal i det britiske parlament om en skilsmisseaftale med EU.

329 parlamentsmedlemmer stemte for at gå videre med vedtagelsen af aftalen, mens 299 stemte imod.

Briternes udtræden af EU har været mere end tre år undervejs. Det blev skudt i gang ved en folkeafstemning 23. juni 2016, hvor 51,9 procent af briterne stemte for at forlade EU.

Årsagen var blandt andet øget indblanding fra EU's side i britiske anliggender. Også indvandring fra andre EU-lande bekymrede mange briter.

Det forventes, at Underhuset vil stemme om Boris Johnsons forslag om et parlamentsvalg klokken 18 dansk tid.