Udland

USA har i nat angrebet lederen af Islamisk Stat - Trump kommer med stor nyhed senere i dag

Screenshot fra video der angiveligt viser nattens angreb på Abu Bakr al-Baghdadi i den syriske by Barisha Mohamad Rasheed

Klokken 14 dansk tid vil Trump afsløre "stor nyhed". Ifølge medier handler det om et angreb IS-lederen Abu Bakr al-Baghdad. Videoer viser angreb.

USA's militær har rettet et angreb mod lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, i det nordvestlige Syrien.

Det oplyser en højtstående embedsmand i det amerikanske forsvar natten til søndag til det amerikanske medie CNN. CNN nævner ikke personen ved navn.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at angrebet skete i samarbejde med det irakiske efterretningsvæsen, der var med til at udpege Abu Bakr al-Baghdadi i den lille by Barisha nær den grænsen til Tyrkiet i den syriske provins Idlib.

- Vores kilder inde i Syrien har bekræftet over for det irakiske efterretningshold, som jagtede Abu Bakr al-Baghdadi, at han sammen med sin livvagt er blevet dræbt, efter hans skjulested var blevet opdaget, mens han (Abu Bakr al-Baghdadi) var i færd med at få sin familie ud af Idlib mod den tyrkiske grænse, siger en unavngiven irakisk embedsmand til Reuters.

I den irakiske hovedstad Bagdad er der i dag blevet udkommanderet specielle anti-terror-styrker til at beskytte statslige bygninger. I en meddelelse fra premierminister Adel Abdul Mahdi hedder det:

- Anti-terror-styrker er sat ind i visse områder af Bagdad for at beskytte statslige bygninger mod udisciplinerede elementer, som ville kunne udnytte, at sikkerhedsstyrkerne har travlt med at beskytte demonstranter.

Der har de seneste dage været demonstrationer i Bagdad mod de mange uroligheder, der plager landet.

Også Tyrkiet har samarbejdet med USA i operationen. Ifølge det tyrkiske forsvarsministerium har tyrkisk og amerikansk militær udvekslet og koordineret informationer, inden angrebet fandt sted.

En unavngiven højtstående tyrkisk militærperson siger til Reuters, at de på forhånd havde kendskab til nattens angreb, og ifølge hans informationer var Abu Bakr al-Baghdadi kommet til byen Brisha to døgn inden angrebet.

Video af angrebet mod Abu Bakr al-Baghdadi

De første videooptagelser, som indbyggere fra byen Barisha har optaget af angrebet, er nu begyndt at dukke op på internettet.

Natoptagelser, der angiveligt viser angrebet på Abu Bakr al-Baghdadi i den syriske by Barisha Video: Michael Rathje

Den første video viser angiveligt et luftangreb på Abu Bakr al-Baghdadis skjulested foretaget i nat. Videoen er lagt på Twitter af Mohamad Rasheed, der er en syrisk journalist og medieekspert.

Her ses murbrokker og et krater i den syriske by Brisha angiveligt efter nattens angreb på Abu Bakr al-Baghdadi Video: Michael Rathje

Den anden video viser murbrokker og et krater angiveligt efter nattens angreb. Også denne video er lagt på Twitter af Mohamad Rasheed.

Begge videoer er verificeret af hjemmesiden LiveUAmap, som holder øje med brændpunkter verden over.

Videoerne er også blevet vist på irakisk stats-tv og videredistribueret af nyhedsbureauet Reuters.

Venter på dna

Det amerikanske militær har angiveligt brugt helikoptere, jetfly og droner i et luftangreb. Herefter skulle militær personel på landjorden have undersøgt stedet.

Ingen amerikanske soldater skal være kommet til skade, oplyser amerikanske militærkilder til NBC.

IS-lederen skulle have detoneret en bombevest under angrebet, skriver CNN.

CNN skriver videre, at de amerikanske myndigheder afventer en dna-prøve, der skal vise, hvorvidt den dræbte er Baghdadi.

Ifølge CNN har den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, hjulpet det amerikanske forsvar i angrebet.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at Iran er blevet informeret om, at Baghdadi er blevet dræbt. Det oplyser to unavngivne iranske embedsmænd.

Stor nyhed på vej fra Trump

Det Hvide Hus har annonceret, at det vil afsløre en stor nyhed klokken 14.00 dansk tid søndag.

Samtidig har USA's præsident klokken 04.23 dansk tid natten til søndag skrevet på Twitter, at "noget meget stort er sket". Det vides ikke, om der er en sammenhæng, men en embedsmand fra Det Hvide Hus har oplyst til CNN, at erklæringen vil omhandle noget udenrigspolitisk.

Ifølge amerikanske medier er tidspunktet søndag morgen lokal tid ikke normalt et tidspunkt, hvor man lancerer store nyheder. Det indikerer, ifølge medierne, at der er tale om en usædvanlig nyhed.

Baghdadi har holdt sig skjult de seneste fem år.

Han har været en topfigur i terrorgruppen Islamisk Stat siden 2010.

Siden juli 2014 har Abu Bakr al-Baghdadi levet i skjul, men i april i år optrådte han i en video fra IS. Det var første gang i flere år, at man havde set noget til ham.

USA's militær har ifølge anonyme kilder rettet angreb mod IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i det nordvestlige Syrien.

Verdens mest eftersøgte

Baghdadi er verdens mest eftersøgte mand. USA har udlovet en dusør på op til 25 millioner dollar for oplysninger, der kan føre til hans pågribelse.

Der har flere gange været forlydender om, at han var blevet dræbt eller hårdt såret ved et luftangreb.

Blandt andet meddelte det russiske forsvarsministerium i begyndelsen af 2017, at Baghdadi var dræbt i et luftangreb mod byen Raqqa i Syrien, der var hovedby i Islamisk Stats selvudråbte kalifat.

Den irakiskfødte leder blev aktiv i den militante bevægelse al-Qaeda efter USA's invasion i Irak i 2003.

Han fik sin lederposition i IS i 2010, da han modsatte sig et forsøg på at lægge Islamisk Stat sammen med al-Nusra Fronten i Syrien. Han har aldrig svoret troskab over for al-Qaedas ledere.

I sommeren 2014 udråbte IS et kalifat i den irakiske by Mosul - kalifatet er en stat ledet efter streng islamisk lov. Abu Bakr al-Baghdadi er kaliffen, hvilket vil sige "efterfølgeren" efter guds udsendte, profeten Muhammed.