Udland

Hæderkronet avis må sige undskyld: Kaldte død IS-leder for en ”streng religiøs lærd"

Overskriften er blevet ændret flere gange, og avisen har været ude at forklare sig.

Islamisk Stats leder - og indtil søndag verdens mest eftersøgte mand - var blot en ”streng religiøs lærd”.

Det var i hvert fald sådan, The Washington Post beskrev terroristen i en artikel, avisen publicerede på sin hjemmeside, efter at nyheden kom frem.

”Abu Bakr al-Baghdadi, streng religiøs lærd ved Islamisk Stats ror, død 48 år” lød overskriften, der siden er blevet ændret flere gange.

Men da var det allerede for sent for en af verdens mest berømte aviser.

Kritik fra flere sider

På særligt Twitter er overskriften blevet delt og kritiseret heftigt. Blandt andet af Yashar Ali, der er journalist på New York Magazine og The HuffPost og skriver, at The Washington Post i første omgang bragte artiklen med en overskrift, hvor Abu Bakr al-Baghdadi blev kaldt ”Islamisk Stats leder”. Dernæst blev den rettet til den omdiskuterede version.

Flere blandt Donald Trumps folk har også kritiseret ordvalget. Blandt andre Det Hvide Hus’ pressechef, Stephanie Grisham, der skriver, at hun ”har ingen ord”.

The Washington Posts vicepræsident i kommunikationsafdelingen, Kristine Coratti Kelly, har efterfølgende selv været på Twitter for at svare på kritikken.

- Overskriften skulle aldrig være blevet læst på den måde, og vi ændrede den hurtigt, skriver hun.

I skrivende stund hedder overskriften ”Abu Bakr al-Baghdadi, ekstremistisk leder af Islamisk Stat, død 48 år".

Bølge af sjove tweets

Fejlen har - udover en masse kritik - også medfødt en bølge af tweets, som laver sjov med den. I stedet for al-Baghdadis er afdøde diktatorer, mordere og andre mere eller mindre berømte forbryderes navne blevet sat ind i en fiktiv overskrift med deres mere eller mindre kendte profession.

Her er det eksempelvis Joseph Stalin, Sovjetunionens diktator, som blot var ”tilhænger af en stærk arbejderklasse og social kontrol, død 74 år".

Her er det Adolf Hitler, der var ”passioneret samfundsplanlægger og handlekraftig offentlig taler, død 56 år”.

Og den stil fortsætter: