Udland

Nu skal de overstregne dele af rapporten udleveres - dobbeltsejr for Trumps modstandere, mener analytiker

Store dele af Mueller-rapporten, som blev frigivet i april, var streget over Scanpix Denmark

Ruslandsundersøgelsen skal udleveres til Repræsentanternes Hus, afgør dommer. Ministerium ventes at appellere.

Det amerikanske justitsministerium skal udlevere materiale fra Ruslandsundersøgelsen som en del af rigsretsprocessen mod USA's præsident, Donald Trump.

Det har dommer Beryl Howell ved en distriktsdomstol i Washington D.C. besluttet. Det skriver blandt andet CNN.

Store dele af Mueller-rapporten, som blev frigivet i april, var streget over

Således skal de dele af specialefterforsker Robert Muellers Ruslandsundersøgelse, som tidligere var overstreget, videregives til det demokratiskledede Repræsentanternes Hus.

Det drejer sig om indholdet af vidneforklaringer givet foran en storjury som en del af Muellers efterforskning.

Samtidig anerkender dommer Howell rigsretsprocessen som gyldig. Det anses som en klar sejr for Demokraterne.

Nyheden fik Trump til tasterne fra morgenstunden, hvor han udsendte et nyt tweet.

- Ikke en eneste amerikansk statsborger er blevet sigtet for noget som helst i forbindelse med et hemmeligt samarbejde med Rusland, ikke en eneste. Det hele var en ulovlig heksejagt, skrev Trump på Twitter

Dobbeltsejr for Demokraterne

- Der er tale om både en god nyhed og en dobbeltsejr for Demokraterne, vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

For det første får oppositionen nu indsigt i Ruslandsundersøgelsens storjurymateriale, hvilket Demokraterne har efterspurgt i lang tid.

- Men måske endnu vigtigere har distriktsdomstolens afgørelse blåstemplet Demokraternes impeachment inquiry (en forundersøgelse til en mulig rigsretssag, red), uden at Demokraterne blev presset ud i at skulle holde en formel afstemning i Repræsentanternes Hus. Det vil Demokraterne helst undgå så længe som muligt for at beskytte de kongresmedlemmer, der er valgt i svingdistrikter, mens Republikanerne har presset på for at få netop sådan en afstemning, lyder analysen fra Mirco Reimer-Elster.

Fronterne trukket skarpere op

- Præsident Trump og Republikanernes forsøg på at diskreditere Demokraternes impeachment inquiry som et illegitimt foretagende har dermed lidt et alvorligt knæk på den juridiske front, forklarer Mirco Reimer-Elster.

- Men det kommer næppe til at betyde, at partiet skifter kurs på den politiske front. Tværtimod vil fronterne blive trukket endnu skarpere op i den kommende tid. Og mon ikke præsidenten og hans støtter især vil slå på, at det var den føderal dommer, Beryl Howell, der i sin tid blev udpeget af præsident Obama, der traf fredagens afgørelsen.

Dommer Howell understregede i forbindelse med afgørelsen, at de tilbageholdte informationer i Muellers rapport om russisk indblanding i det amerikanske valg i 2016 er vigtige for efterforskningen.

Justitsministeriet har hidtil tilbageholdt informationen. Det har ministeriet gjort med den forklaring, at det var nødvendigt at hemmeligstemple det.

Men i dette tilfælde er "behovet for klarhed større end behovet for fortsat hemmeligholdelse, hvis man vil undgå mulige uretfærdigheder i rigsretsefterforskningen". Det skriver dommeren ifølge CNN.

Det ventes, at justitsministeriet vil appellere afgørelsen. Det skriver The Guardian.

Demokraterne har tidligere tilkendegivet, at de ville vente med en afstemning om at starte en egentlig rigsretsefterforskning.

Det gør de, da de ikke mener, at der er et krav om en sådan. Dommerens afgørelse giver støtte til det synspunkt.

- Vigtig afgørelse

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, mener, at det er "endnu et slag mod præsident Trumps forsøg på at sætte sig selv over loven".

- Denne vigtige afgørelse bekræfter Kongressens bemyndigelse til at blotlægge sandheden for det amerikanske folk, siger Pelosi i en meddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Præsidenten vil blive holdt ansvarlig. For ingen er over loven.

Den demokratiske formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, Jerry Nadler, velkommer også undersøgelsen.

- Rettens kendelse anerkender, at vores anmodning mod en rigsretssag er fuldstændig i tråd med forfatningen, siger Nadler.

Trump vil ikke rette ind

Trumps forvaltning har hidtil afvist at rette sig efter de stævninger, som flere udvalg i Repræsentanternes Hus har indgivet.

Her har man blandt andet søgt dokumenter til brug for rigsretsprocessen, som i højere grad centrerer sig om Ukraine-sagen end Mueller-rapporten.

I Ukraine-sagen beskyldes Trump for at have udøvet pres på Ukraine for at fremme sin egen dagsorden og finde snavs om sin politiske rival Joe Biden.

Udtrykket "rigsret" skal forstås anderledes end i Danmark. På engelsk hedder det "impeachment", og i USA er det politikere, der "dømmer", ikke dommere og jurister.