Udland

Datter undskyldte, hun ikke nåede vel frem til Storbritannien - hun var familiens håb, forklarer ekspert

Ifølge en ekspert i menneskehandel ser mange vietnamesiske unge et arbejde i Storbritannien som eneste mulighed for at øge familiens levestandard.

Britisk politi har anholdt endnu en person i den opsigtsvækkende sag om de 39 lig, der onsdag blev fundet i kølerummet på en lastbil i den britiske by Essex.

Den 48-årige mand fra Nordirland blev fredag anholdt ved Stansted Lufthavn. Han er mistænkt for medvirken til menneskesmugling og drab på 39 personer. Han er den fjerde person, som politiet anholder i sagen. I forvejen er tre personer anholdt, blandt dem lastbilens 25-årige chauffør.

- Undskyld, mor og far

Ifølge de første udmeldinger fra politiet var der tilsyneladende tale om 39 kinesiske statsborgere, der blev fundet døde. Men BCC reporterer, at mindst seks af ofrene kan være fra Vietnam. Politiet arbejder fortsat på at identificere ligene, men det står dog fast, at det drejer sig om 31 mænd og 8 kvinder.

Flere vietnamesiske familier har nu henvendt sig til de britiske myndigheder, da de frygter, at deres pårørende kan være blandt de 39 ofre. Blandt andet har et vietnamesisk forældrepar offentliggjort en række beskeder, som deres 26-årige datter sendte til dem fra sin telefon.

- Undskyld, mor og far. Min rejse udenlands lykkedes ikke. Jeg elsker jer begge højt. Jeg kan ikke trække vejret, lød en af beskederne fra Pham Thi Tra My.

Hendes sidste besked blev sendt til forældrene klokken 22.28 britisk tid. Blot fire timer senere blev ligene i lastbilen opdaget.

Ifølge BBC havde Pham Thi Tra Mys familie betalt 30.000 pund, hvilket svarer til lidt over en kvart million danske kroner, til menneskesmuglere, der skulle få hende til Storbritannien.

Hun føler, hun har fejlet

Mimi Vu, der de seneste syv år har arbejdet som konsulent og rådgiver i forbindelse med indsatser mod menneskesmugling, siger i dag til TV 2 Nyhederne, at der er mange vietnamesiske forældre, som betaler mange penge til især kinesiske menneskesmuglere for at bringe deres børn til Storbritannien eller andre europæiske lande.

Når beløbene til menneskesmuglerne er så høje som op til en kvart million kroner, skyldes det, at menneskesmuglerne tilbyder en hel pakke. Det vil sig falske pas, arbejdsvisum og en garanti for et arbejde, når personerne når deres bestemmelsessted.

- Forældrene mener ikke, at de sætter deres børns liv på spil, siger Mimi Vu.

Hun forklarer, at der er en håndfuld provinser i Vietnam, der i mange år har sendt folk til udlandet for at arbejde og sende penge tilbage til familierne.

- Det er blevet en pengeoverførsel-kultur. Det har stået på i årtier.

Mimi Vu påpeger, at den besked, som Pham Thi Tra har sendt til sin familie i Vietnam, viser, hvordan de unge føler sig i gæld til deres forældre.

- Hun skriver til sin mor og undskylder faktisk over for hende, fordi det ikke lykkedes hende. Det er typisk for vietnamesere, for hun føler, at fordi forældrene har ofret sig og lånt penge og sendt hende til udlandet for at give hende en mulighed, så har hun fejlet, fordi hun ikke nåede til Storbritannien. Hun har svigtet sin familie, fortæller Mimi Vu til TV 2 Nyhederne.

Ifølge Mimi Vu er der mindst seks andre vietnamesere blandt de omkomne. Andre familier fra Vietnam har også udsendt billeder af unge mænd, der er rejst, og som familierne ikke har hørt fra.

- Der er stadig ikke kommet en officiel bekræftelse. Men hvis én vietnameser bliver bekræftet, er der sikkert andre vietnamesere i gruppen, for de bliver som regel smuglet i gruppe og stort set aldrig alene.

Flere vietnamesiske familier savner deres kære

Ifølge den britiske avis The Guardian frygter familien til den 20-årige Nguyen Dinh Luong, at han også er blandt ofrene. Andre tre vietnamesiske familier savner også deres sønner.

- De fortæller, at de havde modtaget informationer om, at deres familiemedlemmer var tæt på at ankomme til Storbritannien 23. oktober (samme dag, hvor ligene blev opdaget), og at de skulle gøre sig klar til at betale, lyder det fra Hoa Nghiem, der er koordinater i Human Rights Space - en frivillig organistion baseret i Vietnam.