Udland

Bille opkaldt efter Greta Thunberg

Der er én lighed mellem Greta Thunberg og billen, som har fået sit navn efter hende.

Det er ikke kun verdens ledere, den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har gjort indtryk på.

En engelsk forsker har netop navngivet en nyidentificeret bille efter hende, fordi han var meget imponeret over den unge piges kamp for klimaet. Det skriver BBC.

Nelloptodes gretae, som billen officielt er døbt i the Entomologist's Monthly Magazine, har hverken vinger eller øjne og er under en millimeter lang.

Der er derfor ikke de store ligheder med klimaaktivisten - bortset fra én. Den har nemlig to fletningelignende antenner, som er en frisure, Greta Thunberg ofte ses med.

Et passende navn

Den lille bille blev oprindeligt fundet i Kenya i 60'erne af en William Block, som donerede sine opdagelser til the Natural History Museum i London i 1978. Siden da har billen været en del af museets billesamling.

Og det var den samling, Michael Darby var ved at studere, da han faldt over den navnløse art.

Ved at navngive billen efter Greta Thunberg ville han gerne "anerkende hendes enestående bidrag til at skabe opmærksomhed omkring klimaproblematikken".

Ifølge kurator og chef for billesamlingen på museet Max Barclay er navnet da også passende, da det er sandsynligt, at flere uopdagede arter hele tiden uddør, inden de er blevet navngivet, på grund af en beskadiget biodiversitet.

- Så det er passende at navngive et af de nyeste fund efter nogen, der har arbejdet hårdt for naturen og beskyttet sårbare arter, siger han til BBC.

Det hele startede med en skolestrejke

Greta Thunberg gjorde sig for første gang bemærket, da hun som 15-årig tog plads foran Rigsdagen, det svenske folketing i Stockholm, i stedet for at være i skole.

Siden har hun talt som klimaforkæmper foran mange af verdens ledere. Og for nylig blev den nu 16-årige svenske pige belønnet med Amnesty Internationals fornemmeste menneskerettighedspris for sit "unikke lederskab og mod i forbindelse med at gå i brechen for menneskerettigheder".

Klimaaktivisten er ikke den eneste, der har fået opkaldt et insekt efter sig. Det er blandt andre sket for den verdensberømte sanger Beyoncé og den fiktive karakter Darth Vader fra Star Wars.

Se, hvilke dyr der har taget navn efter dem og flere andre i listen nedenfor.

De har også fået et insekt opkaldt efter sig

 1. Ghita Nørby

  Hun har været med i mere end 100 film og er kendt som 'Hele Danmarks Ghita' - og så har hun fået en forhistorisk bille, der blev opfaget i en klump rav, opkaldt efter sig. 

  Ghita Nørby-billen er hele 98 millioner år gammel og har det mundrette latinske navn 'Sanaungulus ghitaenoerbyae'.

 2. Darth Vader

  En tyk, sort bille er blevet opkaldt efter den onde Darth Vader og hedder derfor Agathidium vaderi

  Flere karakterer fra Star Wars-universet har fået dyrearter opkaldt efter sig: Der findes både en Stormtroopis-edderkop og en Luke Skywalker-abeart.

 3. Beyoncé

  En sjælden hesteflue er blevet opkaldt efter Beyoncé.

  Scaptia beyonceae lever i Australien, har en gylden bagkrop og blev opdaget i 1981 - Beyoncés fødeår.

 4. Arnold Schwarzenegger

  Terminator-skuespilleren, den tidligere Mr. Olympia og eks-senatoren har også fået en bille opkaldt efter sig: Agra schwarzeneggeri.​

  Billen blev fundet i Costa Rica i 2002 og deler navn med østrigeren på grund af dens meget stærke ben, der beskrives som biceps-agtige.

 5. Shakira

  Den columbianske sangerinde er blandt andet kendt for sine mavedansmoves, og det er også dem, der er en del af forklaringen på, at en hveps er opkaldt efter hende. 

  Aleiodes shakiraes bevægelser mindede forskerne om Shakiras moves. Hvepsen lever i Andesbjergene og er meget lille - mellem fire og ni millimeter lang.