Udland

Republikanere stormer høring i protest mod rigsretsproces: - Det hele er fup

Embedsmand ventede fire timer på at afgive forklaring, da omkring 25 republikanere forhindrede lukket høring.

"Luk os ind!" blev der råbt i kor under et politisk stunt, der onsdag førte til kaotiske tilstande i Repræsentanternes Hus.

Her stormede republikanske kongresmedlemmer en lukket høring i forbindelse med en mulig rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump.

De omkring 25 republikanere nægtede i flere timer at forlade det rum, hvor embedskvinden Laura Cooper skulle til at afgive forklaring foran både demokratiske og republikanske kongresmedlemmer.

Der opstod fovirring i Repræsentanternes Hus , da gruppen af Republikanere skaffede sig adgang til den lukkede høring.

- De vil ikke lade os høre noget som helst. Det hele er fup, sagde Roger Marshall, medlem af republikanerne i Repræsentanternes Hus.

Det politiske stunt skete, efter at USA's præsident, Donald Trump, i mandags over for pressen opfordrede sine partimedlemmer til at de skulle "være hårdere og bekæmpe rigsretssagen", fordi Demokraterne var "ondskabsfulde og holdt sammen".

Fire timers udskydelse

Embedskvinden Laura Cooper, der onsdag skulle afgive forklaring, er ansat i USA's forsvarsministerium, Pentagon, og har ansvar for sager med forbindelse til Ukraine og Rusland.

Hun skulle komme med sit vidneudsagn i forundersøgelsen til en mulig rigsretssag mod Donald Trump. Den skal afklare, om præsidenten har misbrugt sin magt ved at forsøge at presse Ukraine til at efterforske sin politiske modstander Joe Biden.

Det ender aldrig. De dovne demokrater er forfærdelige!

Donald Trump

Men Coopers forklaring måtte altså udskydes i fire timer, da de utilfredse republikanere råbte op med anklager om, at demokraterne, der leder høringerne, gennemfører processen i det skjulte.

- Hvis det her var åbent og transparent, kunne den amerikanske offentlighed se, præcis hvad der foregik. Det er alt, hvad vi ønsker, lød det fra Roger Marshall, én af de republikanere, der var med til at skaffe sig adgang til den lukkede høring.

Onsdag stormede republikanske kongresmedlemmer en lukket høring i forbindelse med en mulig rigsretssag mod Donald Trump. - De vil ikke lade os høre noget. Det hele er fup, sagde Roger Marshall, medlem af republikanerne i Repræsentanternes Hus.

Begge partier har adgang

Gruppen af republikanere sidder ikke i komitéen, der er involveret i rigsretsprocessen, og havde derfor ikke lov til at deltage i høringen.

Men der sidder både republikanske og demokratiske medlemmer af Kongressen i komitéen, og begge parter deltager og stiller spørgsmål under høringerne i sagen.

Demokraterne havde heller ikke meget tilovers for Republikanernes måde at vise deres utilfredshed på.

- Det her er et forsøg på at intimidere vidner, som forsøger at stå frem. Vi gjorde alt, hvad vi kunne, for at få vidnet ud, så vidnet var beskyttet og ikke blev påvirket af denne taktik, sagde Eric Swalwell, medlem af Repræsentanternes Hus for Demokraterne.

Kan Trump blive væltet?

Næste skridt i sagen vil være en officiel efterforskning.

Først derefter kan der indledes en egentlig rigsretssag, hvor det i sidste ende kræver et flertal i Senatet på to tredjedele, for at Trump kan blive fjernet fra embedet.

Trump selv benægter at have misbrugt embedet og kalder den mulige rigsretssag for fup og Demokraternes måde at føre skjult partipolitik på.

- Det ender aldrig. De dovne demokrater er forfærdelige!, skrev Trump onsdag på Twitter.